用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀協恩或是讀St.Cat
樓主: amyleechan
go

讀協恩或是讀St.Cat [複製鏈接]

Re: 讀協恩或是讀St.Cat

why need to choose ?

sure HY !

梗係協恩啦, 起碼有二十幾人可以上協小
博一博都好吖

我也是收到St. Catherine 和 協恩的取錄信, 最後都係決定放棄 St. Catherine. 因為兩者同樣是好學校, 一樣有質素保證, 但協恩學費平好多, 又可能有學, 兩間都一樣有普通話學, 所以唔使諗, 一定揀協恩.

atbaby,
依家培正都未知收吾收,如果2個一齊就容易D照顧,不過又好想比個女試下協恩,都未諗定,咁你呢

sze_mark,
培正應該吾收我個女,至於st. rose定協恩,我都未有決定....

協恩     

agree!
梗係協恩!

ymc2727 寫道:
梗係協恩啦, 起碼有二十幾人可以上協小
博一博都好吖

我意見相反,協恩班數少,學生少,所以上至校長下至姐姐都認識所有小朋友,而小朋友亦較容易認得晒所有「大人」,親切感較強。如果小朋友「好怕羞,又被動」,咁讀協幼會較易適應。St. Cat.咁多人,你可以自己想像。
MakeAWish 寫道:
amyleechan,
我覺得如果小朋友比較怕羞,又被動, 讀St.Cat會比較好些, 因為St.Cat. 比較international, 希望可以訓練得比較outgoing些.

[quote]
amyleechan 寫道:
兩間幼稚園都收咗我個女,讀邊間好?
我個女好怕羞,又被動,讀邊間會令她開心D?
[/quote]

atbaby 寫道:
sze_mark,
培正應該吾收我個女,至於st. rose定協恩,我都未有決定....

atbaby, 請問st. rose定協恩的分別係邊到, 這兩間都好, 其實佢地的好處又或者無咁在什麼地方.

梗係協恩啦, St. Cat 好自由除了英文好, 其他一般, 仲要3000多元學費, 協恩有小學, 雖然唔係百份百上小學, 但機會一定比街外人多, 不要放棄入協恩機會, 千多人考才收60位, 好好考慮     

lily媽咪,
其實好難比較兩間幼稚園,so far 大女讀st. rose 都好開心,修女同老師都好有愛心,佢地好著重德育.不過st. rose 無phonics讀.而協幼收生少,自然比較吃香,而且吳校長好有教學理念,好著重培育小朋友自信心.再者都要睇你小朋友夾邊間,天會安排一間最合適給她們的.

咁你揀協幼,咁咪一個基督教,一個天主教     
atbaby 寫道:
lily媽咪,
其實好難比較兩間幼稚園,so far 大女讀st. rose 都好開心,修女同老師都好有愛心,佢地好著重德育.不過st. rose 無phonics讀.而協幼收生少,自然比較吃香,而且吳校長好有教學理念,好著重培育小朋友自信心.再者都要睇你小朋友夾邊間,天會安排一間最合適給她們的.

I will choose St Cat. Because I don't want place my daughter in girl school from kinder..

HY !

Hi!  姑拉拉

點解你話以前就會撰St.Cat,現在就不會,原因係?
因為我剛剛交了St.Cat留位費,但仲係15/16,唔知 撰邊間好,宣道、譚歐陽少芳及St.Cat,請比D意見,謝謝 !

Yomi's Mum

姑拉拉 寫道:
amyleechan,

我都會選協恩, St.Cat.以前就會, 現在就唔會la!

atbaby 寫道:
lily媽咪,

Hi atbaby,  謝謝你回應, 咁你大女讀得開心嗎, 一班有幾多小朋友, 平時上課係教什麼, 有無小學的, 咁這間係天主教, 個個小朋友係咪好乖好私文好定, 唔好意思咁多問題.

題外話你兩個囡囡好得意   係咪做花女.

Lily媽咪,
我大女返學返得好開心架,佢成日都提起佢班主任架,佢個班有廿幾人,分左pooh 組, piglet組, tiger組 和 eyore組.有兩個主要老師負責睇佢地.我試過參加"家教會"既活動,接觸過高年班既學生,佢地比我感覺係好有規矩及禮貌. 呢間幼稚園係有小學既,不過都係要計分/派位.....吾保證入得番,不過叩門好少少...
佢地個張相係做緊花女,行緊church.....

atbaby, 謝謝你的資料, 分組的名好得意, 因阿女下個月會去in這間, 想知多些, 再想問下仲記唔記得問嘜野呢. 謝謝.

LILY媽咪 寫道:
atbaby, 謝謝你的資料, 分組的名好得意, 因阿女下個月會去in這間, 想知多些, 再想問下仲記唔記得問嘜野呢. 謝謝.

我記得有幾張

atbaby 寫道:
[quote]
LILY媽咪 寫道:

我記得有幾張
‹ 上一主題|下一主題