用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全港最難入幼稚園排名
樓主: QQ_Monster
go

全港最難入幼稚園排名 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 全港最難入幼稚園排名

我老闆好細個去左外國讀書, 老婆係日本人, 阿mrs. luu話, 日本人對教育同香港人好唔同, turn down左佢wor
(不過我老闆2個家姐d仔女都係寶山出黎, 梗係啦, 一個係dgs舊生, 另一個係marymount舊生, 老公係spcc舊生..我老闆真係要摺埋)
monkey妹 寫道:
[quote]
Charlotte_mom 寫道:
我睇住我老闆俾寶山校長reject, in都唔駛in!

我老細嗰囡入到寶山囉, 唔知關唔關兩公婆都係博士加上我老細又係鬼佬呢?    [/quote]  

But SC got more than 3500 applicants.  How about培正??
enyay 寫道:
講真,st. cat每年收680人,而培正每年收240人。單睇數據,應該培正會難入d。

[quote]
may1668 寫道:
唔係問難唔難考,係難唔難入-
就算問題簡單都好,多人申請的都係難入,因為機會小左
[quote]
enyay 寫道:
培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

而培正就較難judge,因為家長都唔會知佢考嘜!!
[/quote][/quote]

不如又咁講啦,唔係只睇收生人數,仲要睇埋申請人數,假設100人申請收100人,同1000人申請收500人,你話邊個難入?
我地都唔知培正同ST.CAT確實申請人數,培正都好多人申請,但我睇過得好多討論大部份家長如果要揀九龍塘的學校多數都係KV & ST.CAT,可能同培正係中文學校有關。
八掛問下,我想問咁培正同ST.CAT有無收到你小朋友?

enyay 寫道:
講真,st. cat每年收680人,而培正每年收240人。單睇數據,應該培正會難入d。

[quote]
may1668 寫道:
[quote]
enyay 寫道:
培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

[/quote][/quote]

The chance to get seats to SC is 18% but Pui Ching only 12% (Pui Ching 240 seats out from 2,000 applicants)

個人來說我都覺得pc 較sc 難, 因sc 真的收生人數較多, 而且考到pc的很小會放棄學位, :wink:

ps : 我仔仔2間都考到, 所以我有咁感覺, 不過每個人所感覺都有唔同, 唔使太serious

heman415 寫道:
The chance to get seats to SC is 18% but Pui Ching only 12% (Pui Ching 240 seats out from 2,000 applicants)

For me, still struggle between PC and KV.  I know both are good.   

heman415
可否講出你對PC及KV的考慮點?

兩間都收!所以我沒需要對某間學校存有偏見!

而我相信培正的application唔會比SC少!

may1668 寫道:
不如又咁講啦,唔係只睇收生人數,仲要睇埋申請人數,假設100人申請收100人,同1000人申請收500人,你話邊個難入?
我地都唔知培正同ST.CAT確實申請人數,培正都好多人申請,但我睇過得好多討論大部份家長如果要揀九龍塘的學校多數都係KV & ST.CAT,可能同培正係中文學校有關。
八掛問下,我想問咁培正同ST.CAT有無收到你小朋友?

[quote]
enyay 寫道:

[quote]
may1668 寫道:
[quote]
enyay 寫道:

[/quote][/quote][/quote]

Common Point : Both can educate the student with good manner and behave ( heard that KV students are more smart)

Different Points
–        KV : syllabus is more comprehensive and difficult (coz they have mental in K2), no primary school backup
-        PC : syllabus is easy but it would be harsh in primary level, of course they have primary and even secondary school backup, but Chinese teaching method), 有學券 but no lottery in primary school selection

Hope it would not rise up any misunderstanding to others from my point of view

經過一輪幼稚園interview後,覺得冇話邊間易入、又或者邊間難入! 好多時都係睇下每間幼稚園既收生標準 ~~ 阿Q d 講,就係小朋友同間學校有冇緣份
記得之前KV 及 St.Cat 放榜,有d家長會問點解唔收我小朋友 !    重會越講越興
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

想補充,我4個朋友,KV同培正兩間都唔收,反而SC收

我又無話你有偏見,駛唔駛見勞氣呀
大家討論下總有唔同見解,講到唔o岩聽的就發皮四,
『培正咁咁咁難考都比你小朋友考到,真係叻呀!』咁o岩聽未呀?
enyay 寫道:

好像是你發((脾氣)),不是我!

我只不過認為沒有確實數據,妄下判斷是不公平!!

may1668 寫道:
我又無話你有偏見,駛唔駛見勞氣呀
大家討論下總有唔同見解,講到唔o岩聽的就發皮四,
『培正咁咁咁難考都比你小朋友考到,真係叻呀!』咁o岩聽未呀?
[quote]
enyay 寫道:

[/quote]

雖然數據顯示係比較培正難入,但一開始其他媽咪未提供數據前你都已經企晒係培正個邊講野,真係唔知邊個妄下判斷-

我想大家都係愛自己小朋友同好關心佢地嘅媽咪,真係無謂為左小事而傷和氣,大家都係bk網友,都係响樹傾下計抒發下架啫!

小朋友一世流流長仲有排煩呀, 幼稚園只係一個起點咋... 大家都係想借BK個版面分享下, 抒發下, 所以唔好鬧不和啦

Sindy,
Does your child study in St Paul finally ?

[quote]
Sindy 寫道:
我果時足足比我講左十幾分鐘呀.........     [\quote]

may1668,

你可以check我之前的舊post,我曾經問過其它媽咪選培正還是st.cat.!如果我對SC有質疑,我根本就不需要開topic問這個問題,選PC好了!

我也從來沒有站在PC那邊,我只是說SC問的問題reasonable,而培正不知道考甚麼東西。你已經好大反應,我何來站有PC那邊呢?PLS SEE BELOW:

『培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

而培正就較難judge,因為家長都唔會知佢考嘜!!』

我想你誤會了我的意思!!

每間學校都有佢獨特的優點~~    
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

無呀,但唔係st paul 既問題,因為選校真係好個人的,要視乎每個人既情都唔同........spk都係一間好好既學校

greenlemon 寫道:
Sindy,
Does your child study in St Paul finally ?

[quote]
Sindy 寫道:
我果時足足比我講左十幾分鐘呀.........     [\quote]
‹ 上一主題|下一主題