用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? ...
樓主: wisekid
go

請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? [複製鏈接]

Re: 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)?

真的嗎?朋友很確實告知他兒是在菲律賓領洗,06年第一輪派位更成功入讀喇沙添!話時話,若香港教會歧視菲律賓教會,可能會變大件事呢?

[quote]
annienorman 寫道:
Already confirmed!!! 香港教區已不承認香港人

我諗並非香港教會歧視菲律賓教會,只係
唔想D香港家長用D咁既捷徑去取得領洗
紙而已,而且咁樣亦對循正途一歩一歩上
主日學或慕道班才獲得領洗紙既小朋友好
唔公平囉!

kyliema2006 寫道:
真的嗎?朋友很確實告知他兒是在菲律賓領洗,
06年第一輪派位更成功入讀喇沙添!話時話,
若香港教會歧視菲律賓教會,可能會變大件事呢?

Think those concerned parents could simply check with EMB and/or their dream schools of the eligibility of their [5] religious points. They have the final say, I guess.

BTW, a successful case in 2006 does not necessarily apply now as the relevant parties/authorities 'might' make effort to remove such a loophole.

就係因為太多人用唔正常的途徑而領洗,而令到教區唔再承認" 唔正常”的領洗紙!所以你朋友應是最後的”優惠者”

For your information, 菲律賓,泰國,大陸,台灣都有呢D所謂的”領洗”團!

其實教區對D為咗5分而去信教的家長已很寬鬆架啦!它們特別加開慕道班,最短只需上一年!它們認為如果呢5分可以令你投入天主的懷抱,有機會認識道理,都是值得的!況且,要你上足一年,每星期返一日,有恒心出席哂所有課堂+其他活動都非易事! 既然你一心用唔正常的途徑而領洗,點解唔早返慕道班呢?攪到而家唔急抱”主”腳!  

[quote]
kyliema2006 寫道:
真的嗎?朋友很確實告知他兒是在菲律賓領洗,06年第一輪派位更成功入讀喇沙添!話時話,若香港教會歧視菲律賓教會,可能會變大件事呢?

[quote]
michtony 寫道:
別打這個主意了, 現時很多天主教學校已不接受香港人

Totally agreed with annienorman.  Hope those people who only care about the additional point can  become a real christian eventually.

Actually, God has his plan for you & your children.  Take it easy.

知道有家長為左女兒今年能入九龍塘名校, 已到菲律賓進行領洗,  真係好想知學校會否接受這樣的"領洗紙" 若果真係會接受, 個人認為實在太不該!      

王國長老

呢D 家長既仔女真係入左天主教學校的話,
佢地真係會將子女處於一個難位,
要知教友入左天主教學校之後,
所有教友學生都要上道理班,
又要舉行其他教內聖事,好似初領聖體咁,
到時仔女烏啄啄,神職人員問多兩問....
佢地仔女唔知點面對?
一係學佢父母,繼績呃人囉,講多兩句大話,
一唔係講真話,話自己父母唔係教徒,
從來無同過自己去聖堂,所以咩都唔知架!

cdee 寫道:
知道有家長為左女兒今年能入九龍塘名校, 已到菲律賓進行領洗,  真係好想知學校會否接受這樣的"領洗紙" 若果真係會接受, 個人認為實在太不該!      

大家都是天主教會, 憑什麼說在外國領洗便不是正途? 為什麼不能接受在外國領洗的小孩子呢?

難道在香港上完慕道班的父母, 他們藉嬰兒領洗的孩子便高人一等? 在外國領洗的小朋友入讀天主教學校便是不公平? 這是教友應有的態度嗎?

講到尾, 部分家長真係好自私囉. 咁都唔抵得人地領洗入教...

王國長老

人地學校可以自行決定宗教分標準,
呢個係派位政策,唔到D 家長話公唔公平。
天主教都係要求本地領洗紙,唔合理咩?
又唔係菲傭個女,又唔係長住菲律賓,
拎張咁既領洗紙去交表,都好難為情啫!

有D 聖公會學校,講明只比屬聖公會教友5 分,
其他本地基督教派一律唔接受添,
但都唔見其他教派基督徒投訴歧視,
因為佢地唔係為5 分而信主,明無?

baekdoosan 寫道:
大家都是天主教會, 憑什麼說在外國領洗便不是正途? 為什麼不能接受在外國領洗的小孩子呢?

難道在香港上完慕道班的父母, 他們藉嬰兒領洗的孩子便高人一等? 在外國領洗的小朋友入讀天主教學校便是不公平? 這是教友應有的態度嗎?

讚同意見!
想個仔成為怪物,
學定講大話!

麟媽媽 寫道:
呢D 家長既仔女真係入左天主教學校的話,
佢地真係會將子女處於一個難位,
要知教友入左天主教學校之後,
所有教友學生都要上道理班,
又要舉行其他教內聖事,好似初領聖體咁,
到時仔女烏啄啄,神職人員問多兩問....
佢地仔女唔知點面對?
一係學佢父母,繼績呃人囉,講多兩句大話,
一唔係講真話,話自己父母唔係教徒,
從來無同過自己去聖堂,所以咩都唔知架!

[quote]
cdee 寫道:
[/quote]

歪論連篇!

因為所信領洗的孩子讀天主教學校或其他學校都是好事。
如果唔信而領洗則是虛假,欺騙自己欺騙別人,問題唔係讀邊間小學呀。

講嘢唔好亂晒籠。

講到尾, 部分家長真係好自私囉. 咁都唔抵得人地領洗入教...

同意hx1079,我們的討論重點不在於本地或外地領洗是否正途,而是領洗的動機。

如果父母和小孩是香港人,一直在香港居住,為甚麼不在本地領洗,而要老遠走到其他國家?

一般來說,無論是基督教或天主教,從初信、參加慕道班至領洗,需時最快約一年至一年半左右,如果連一年多的時間也不願付出,而寧願花錢行捷徑,那麼這些父母的信實的確會使人懷疑。

[quote]
hx1079 寫道:
歪論連篇!

因為所信領洗的孩子讀天主教學校或其他學校都是好事。
如果唔信而領洗則是虛假,欺騙自己欺騙別人,問題唔係讀邊間小學呀。

家長為孩子入一間心儀的小學, 各出奇謀, 難為了孩子...

Totally agree!!

Actually, God has his plan for you & your children.  Take it easy.[/quote]

為什麼要質疑別人的領洗動機? 你們又憑什麼去質疑? 別人的領洗動機關你們咩事? 為什麼要跟你們交待?

每個人的信仰成長歷程不同, 菲律賓天主教徒比例遠較香港為高, 有香港人到菲律賓旅遊, 感受聖召, 忽然有feel想要領洗, 有何不可? 信仰本來就難以科學證據解釋, 既有當地教堂神父願意按程序進行領洗, 你們為什麼要質疑別人的領洗動機? 你們為什麼一口咬定在外國領洗, 不經一兩年慕道班的人的信仰就一定"虛假"? 難道在香港接受嬰兒領洗的孩子才是真實, 香港領洗的孩子會高人一等? 在外國領洗的就一定是虛假? 這又是什麼邏輯呢? 每個人的信仰真偽, 天主自會作出判斷, 旁人不必妄自推測, 無事生非.

說穿了, 還不是部分家長惟恐競爭者眾, 所以想出各種「虛假」、「不正途」等罪名加諸外國領洗孩子身上, 並加以排斥之. 妄想那樣自己在香港接受嬰兒領洗的孩子便有較多機會入讀心儀天主教小學. 又部分家長自己派不到心儀小學, 卻去眼紅在外國領洗的孩子抽到自己心儀學校, 這些家長真是很自私呢!

有人想要領洗入教, 是神聖的事. 身為教友應當盡量給予協助, 解說各種方法程序, 而不是極盡尖酸刻薄的惡言排斥. 天主教導我們要去傳福音, 要去愛人和幫人. 希望那些自私的家長能好好反省.

其實大家不用再多爭論在何處領洗的問題,因事實上,很多著名天主教學校(即好hit果d)已不會再考慮那些不明來歷及具爭議性的領洗紙,就算真的

又係歪理連編

真係有好多人,話人地笨,話比人聽只要係菲律賓打個轉就可以領洗,你又知佢地真係感到聖召?之前的確係接受菲律賓的領洗的,但果d領洗完唱通街既人,承認係因為五分而走捷徑,所以人地先有對策,目的唔係阻攔人地,而家為左小朋友而辛苦,我又想問下,一個幾歲小朋友點樣感受聖召呢?父母都未召...佢就受召?

身為教友,係應當協助想領洗入教既人,但唔係為左快而提供途徑囉,就算係神父都要睇你係咪ready先比你領洗的,上完堂之後,自己要寫一編野的,我打死都唔信,如果你話係因為五分先入教,佢會同你洗囉,係唔係教友,講大話都唔啱的,唔好將'講大話'裝飾得理所當然啦,唔通呢個世界既道德觀念真係改變左?

為什麼要質疑別人的領洗動機? 你們又憑什麼去質疑? 別人的領洗動機關你們咩事? 為什麼要跟你們交待?

每個人的信仰成長歷程不同, 菲律賓天主教徒比例遠較香港為高, 有香港人到菲律賓旅遊, 感受聖召, 忽然有feel想要領洗, 有何不可? 信仰本來就難以科學證據解釋, 既有當地教堂神父願意按程序進行領洗, 你們為什麼要質疑別人的領洗動機? 你們為什麼一口咬定在外國領洗, 不經一兩年慕道班的人的信仰就一定"虛假"? 難道在香港接受嬰兒領洗的孩子才是真實, 香港領洗的孩子會高人一等? 在外國領洗的就一定是虛假? 這又是什麼邏輯呢? 每個人的信仰真偽, 天主自會作出判斷, 旁人不必妄自推測, 無事生非.

說穿了, 還不是部分家長惟恐競爭者眾, 所以想出各種「虛假」、「不正途」等罪名加諸外國領洗孩子身上, 並加以排斥之. 妄想那樣自己在香港接受嬰兒領洗的孩子便有較多機會入讀心儀天主教小學. 又部分家長自己派不到心儀小學, 卻去眼紅在外國領洗的孩子抽到自己心儀學校, 這些家長真是很自私呢!

有人想要領洗入教, 是神聖的事. 身為教友應當盡量給予協助, 解說各種方法程序, 而不是極盡尖酸刻薄的惡言排斥. 天主教導我們要去傳福音, 要去愛人和幫人. 希望那些自私的家長能好好反省.

其實唔怕講, 就算有個5分宗教分, 如果冇世襲分(父母兄姊曾於該校就讀), 想入至hit天主教名小學(喇x, 瑪x諾)都不一定收. 不過如果連個5分都冇, 就諗都唔使諗啦, 一定冇機會... 因為得幾十個名額, 淨係世襲分個班已經去左大半...

講真丫, 上完慕道班領完洗個d, 又有幾多個加入堂區善會, 真正培養小朋友信仰呢? 拿完領洗紙一去不回的大有人在. 所以香港天主教徒來來去去都得個廿幾萬...

宗教分同世襲分係不能並存,只可以選其一
其實唔怕講, 就算有個5分宗教分, 如果冇世襲分(父母兄姊曾於該校就讀), 想入至hit天主教名小學(喇x, 瑪x諾)都不一定收. 不過如果連個5分都冇, 就諗都唔使諗啦, 一定冇機會... 因為得幾十個名額, 淨係世襲分個班已經去左大半...

講真丫, 上完慕道班領完洗個d, 又有幾多個加入堂區善會, 真正培養小朋友信仰呢? 拿完領洗紙一去不回的大有人在. 所以香港天主教徒來來去去都得個廿幾萬...
‹ 上一主題|下一主題