用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2010 n1朋友仔
樓主: kb7724
go

金巴倫道迦南2010 n1朋友仔 [複製鏈接]

見完家長啦, 門口d姨姨都好好, 問我係邊位家長, 我話係xxx家長, 佢d即刻話, xxx, 好似個個都識我個仔咁, 入到門口d姨姨又話搵下您個仔張相, 哈哈哈...影得好攪笑, 唔見左對眼, 可能佢對眼太大啦.....
老師大致上話我個仔好乖, 係怕羞d, 好畏食囉....評估有一項唔達表呀, 唉.....

大家好, 迦南收咗我個仔下年上N班, 因為係下午班我仍然考慮梗讀唔讀.

我想知佢哋教英文&普通話的老師是什麼國藉? 小朋友的語言能力如何? 上小學會唔會難應付? 比你哋再選會唔會仍然讀迦南??

唔該晒大家.

回覆 382# CC113 的文章

請問2010 N1既家長可否解答以下問題:
1. 每班大約有幾多小朋友一班0架 (師生比例)???
2. 除咗每月學費外, 應該仲有每半年一次雜費, 裡面包括什麼?仲有冇其他額外收費?

謝謝!

原帖由 jeje 於 10-11-25 17:17 發表

咦咦? 你同我發生嘅野一模一樣嘅.:surprised:  我個仔都係橙組, 老師又係打過3次電話比我, 2次主動打黎1次我自己搵佢, 之後2個月都無收過電話啦, 不過我個仔喺學校又無乜特別野(例如打人/比人打, 偏食, 扭計之類),  ...

星期五見完家長, 問佐我既疑問啦! 唔見佐本書, 老師話0個次因為要貼0的野落書到, 有部份書未乾, 所以留佐係學校 ; 大致上阿囝係學校都無咩特別, 有時仲會提點隔離小朋友要做既事情...評估樣樣都ok...飲得柸落 ^v^

阿囡而家嗰班有26個小朋友, 正副班主任各一, 師生比例可以話係1:13.
雜費-應該包晒書簿費,茶點, 生日會等等, 不過校服就一定唔包, 要另外買...夏季同冬季夾理成千幾蚊...
希望資料幫到大家!!!
原帖由 wy1219wy 於 10-11-30 09:14 發表
請問2010 N1既家長可否解答以下問題:
1. 每班大約有幾多小朋友一班0架 (師生比例)???
2. 除咗每月學費外, 應該仲有每半年一次雜費, 裡面包括什麼?仲有冇其他額外收費?

謝謝!:callme: ...

so far 我淨係聽過阿囡講學校有'black color teacher" 咋, 我估可能係印度籍NET, I am not quite sure, 其他家長可以糾正. 普通話我真係無聽過阿囡話學校有教...亦都無聽佢class teacher 講有教普通話.
其實阿囡喺cannan讀左差不多4個月, 以n班唻講, 我認為各方面都ok, 阿囡講嘢叻左好多, 剛剛家長日老師先同我講佢成日同人傾計, 仲傾得好開心, 有時都唔知佢地傾乜...淨係見佢地傾完格格聲笑.....
家長日亦令我覺得老師好關心每一位小朋友, 同埋佢地响走廊同課室入面貼满小朋友gei相, 令佢地對學校有歸屬感...令到我都感受到阿囡係學校應該好happy...
原帖由 CC113 於 10-11-29 18:52 發表
大家好, 迦南收咗我個仔下年上N班, 因為係下午班我仍然考慮梗讀唔讀.

我想知佢哋教英文&普通話的老師是什麼國藉? 小朋友的語言能力如何? 上小學會唔會難應付? 比你哋再選會唔會仍然讀迦南??

唔該晒大家. ...

醒目開學勳章

我囡囡果個班房細D,所以係15人一班.
聽聞舊年好多下午班都可以收到上午,各位家長自己諗啦

下個星期三跌至13度, 我仔仔件運動衫一套同校褸未齊, 都唔知點攪架? 12月份啦!

原帖由 天天2010 於 10-12-1 14:25 發表
下個星期三跌至13度, 我仔仔件運動衫一套同校褸未齊, 都唔知點攪架? 12月份啦!

我都未齊...宜家比佢著住便服加件夏季校服再加冷衫先!!有0的奇怪, 但無率法啦!! 如果13度, 我諗要著自己褸, 我都無買校褸!好多家長話唔使買

醒目開學勳章

今日終於發齊運動服,唔使捱凍啦.

係啦, 沉日終於收到了.....等c人喇
原帖由 sharon26788 於 10-12-1 20:46 發表
今日終於發齊運動服,唔使捱凍啦.

醒目開學勳章

原帖由 himuimui 於 10-12-2 11:40 發表
Hello all,
I've got an offer N1 pm class in 2011. I want to ask :
For August : 1 hour each day to school ??
From Sep to Jul : 3 hour each day to school ??
For I know the school term is 11 months.
And ...

According to the briefing on interview day:
pm class : 1:15pm - 4:15pm

我都收到運動服LU, 即刻訂名同洗呀))))))黑鞋再見啦!

Aiya, C la!

I forget to 訂名!!

Next week if the school outer coat not arrived yet, I need to let her wear her own thick outer coat la!

I hope the school outer coat would arrive before the end of winter!

我無買校褸,打算真係凍比阿仔著羽絨返學...
唔知有無問題呢?

我無買校褸,打算真係凍比阿仔著羽絨返學...
唔知有無問題呢?

原帖由 fanmama 於 10-11-30 14:16 發表
so far 我淨係聽過阿囡講學校有'black color teacher" 咋, 我估可能係印度籍NET, I am not quite sure, 其他家長可以糾正. 普通話我真係無聽過阿囡話學校有教...亦都無聽佢class teacher 講有教普通話.
其實阿囡喺c ...

n1 係冇普通話上的, 但係我女嗰陣都識講簡單詞語, 不過唔知佢係邊學返嚟.  學校有唔止一個 net 的.

呀!咩原來無普通話上家?阿女話有個周老師(用普通話講)教佢講(你好嗎)?

原帖由 Yuchingmum 於 10-12-8 21:45 發表
呀!咩原來無普通話上家?阿女話有個周老師(用普通話講)教佢講(你好嗎)?

唔好意思, 搭下咀:
我上星期交留位費時問過老師, pn無pth堂, 但有pth元素, 會唱下歌教d單字咁, 唔多。(其實我唔係太明老師既意思, 總之唔同英文咁有堂.....)

更清楚既mami請更正。
‹ 上一主題|下一主題