用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 17-10-6 21:10
根據我剛畢業的親戚所講,SPCC 的平均成績比其他的名校好,主因是收生的選擇。即使你的運動或音樂幾勁,成 ...

一般人士梗係有咁直觀既諗法。佢哋自家培養加外生,係一半半比例。

就如我講既英超既例子,就算買幾多球星,青訓做唔好,平均成績好難維持多年。

好似德國隊歷代可以有幾多球星?但多年來平均成績超班,就係青訓做得好。

RunningPig 發表於 17-10-6 21:50
以前比人比得多都覺得D LS DBS 懶型好討厭,宜家睇番轉頭覺得好笑。

我哋果代,係咁覺得喎。

一句未講完,已經寸埋來果隻。

RunningPig 發表於 17-10-6 21:14
我就係呢D。通常我地比人叫薯仔。

我鍾意呢間薯仔架。之前路過,都叫細路企閘前面,搵支炮做背景影照。希望佢將來昇中入呢間。。。

王家爸爸    發表於 17-10-7 10:47

王家爸爸 發表於 17-10-6 21:22
直資既優勢

吸引人昇中入讀,跟直資身份唔係咁大。

選學校係跟紅頂白既事。主要都係TRACK RECORD,學校文化(形象) 等等。

當年佢哋轉直資前,相信已早知要換地去黃竹坑。直資係佢哋保持收生自主既選項之一。

始終堅尼地道/ 麥當勞道 跟 黃竹坑,地段差很遠。

IloveJJ 發表於 17-10-7 09:31
我係咪心頭唔夠高,我剩係去咗紅磚學校影喳!

你係咪聖公會人?昇中有無分加?

選校有時學校既形象有不少影響。 維多利亞公園波牛,同麥當勞道紳士,各有所好

小曳人 發表於 17-10-7 07:50
佢餓"學習" 就自然係俾佢學野啦!
你提醒咗我一樣野.... 要check 下邊間中學俾學生去科大上堂!
過了馬路就有科大的資優課程可以去囉!其實社交力弱或情緒有問題的學生(不論資優與否),我個人認為同一班熟悉他品性的同學一齊過馬路,好過再適應新環境。

retriever 發表於 17-10-7 09:27
我鍾意呢間薯仔架。之前路過,都叫細路企閘前面,搵支炮做背景影照。希望佢將來昇中入呢間。。。
...
唔怪得之前見國內同胞啲小朋友會去HSBC騎獅子啦影相啦,將來去做銀行大班。

王家爸爸 發表於 17-10-7 10:50
唔怪得之前見國內同胞啲小朋友會去HSBC騎獅子啦影相啦,將來去做銀行大班。 ...

車,段估老兄你細過都同獅子影過合照啦!

難道你又係匯豐大班乎?!

retriever 發表於 17-10-7 09:37

選校有時學校既形象有不少影響。 維多利亞公園波牛,同麥當勞道紳士,各 ...

咁多間名校 SPCC 都算係最貴族嗰間

RunningPig 發表於 17-10-7 11:05
DG,DB貴族啲

王家爸爸 發表於 17-10-7 10:50
唔怪得之前見國內同胞啲小朋友會去HSBC騎獅子啦影相啦,將來去做銀行大班。 ...

有冇見過著住其他學校校服,企喺人地學校門口影相?

retriever 發表於 17-10-7 09:37

選校有時學校既形象有不少影響。 維多利亞公園波牛,同麥當勞道紳士,各 ...
踢波,過去八年我眼見紳士係學界完勝維記波牛

RunningPig 發表於 17-10-7 11:05
完全係一種偏見。

百年校紀念,活動攪足一個學年,那怕只讀一年小學,他們都重視自己St Paulian嘅認同嘅。
我讀男校,自然唔會當自己係佢地一分子。
不過要指出,在青少年求學階段,無論在那一間學校,學生生活都大同小異。 拘謹嘅包裝下面,都係自由奔放嘅青春火花。

Soundervolt 發表於 17-10-7 11:16
有冇見過著住其他學校校服,企喺人地學校門口影相?
著住小學校服,企喺中學門口影相,其實又OK既。

retriever 發表於 17-10-7 11:02
車,段估老兄你細過都同獅子影過合照啦!

難道你又係匯豐大班乎?!
無騎上去,所以自細已經無駕馭獅子既野心。

王家爸爸 發表於 17-10-7 11:56
著住小學校服,企喺中學門口影相,其實又OK既。

想見有幾難,一次面試都可以慢慢睇,咁多家長偏愛簽到~
‹ 上一主題|下一主題