用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-1-25 07:51
大家睇睇直升協議再諗諗
其實條件是否龍校standard 準則?只不過其他直資龍校較寛鬆(大方)

Lindytiger 發表於 18-1-25 08:33
我係話St Stephen 讀得輕鬆一點喎

唔好意思!係我誤會了

咁事實上,小學部係谷才對!

MrBeast 發表於 18-1-25 08:33
其實條件是否龍校standard 準則?只不過其他直資龍校較寛鬆(大方)

暫時未見過其它龍校會話簽完直升協議之後仲會有條件去DQ你

不過我唔係某某學校家長, 講既嘢未必啱嫁, 份協議可能係PS出嚟嫁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 18-1-25 08:33
你又攪到一地玻璃...

mimi222shi 發表於 18-1-25 08:06
多謝您的關心!
親人係想小朋友學好中文, 同將來業務擴展有關

咁不如考慮沙田培僑,感覺比較輕松愉快又可以兼顧中英文。SFA同paul boy相對來講都比較重學術,應該唔會輕松。

多謝您的關心!

咁應該介紹佢報, 保羅男女小學,應該唔會辛苦過保羅男,中文相對其他學校算看重,又係港島,品牌亦應合你朋友水平。

而且你朋友昇中亦可出國,留下又有DSE,IB選,留唔留底都多選擇。

b3410 發表於 18-1-25 08:46
咁不如考慮沙田培僑,感覺比較輕松愉快又可以兼顧中英文。SFA同paul boy相對來講都比較重學術,應該唔會輕 ...

非常感謝您的解答!  
佢地想小朋友融入中國人社會同學好中文, 所以想讀本地優質學校.
話明要港島區, 我自己唔熟, 所以先有咁多問題出現...
我會試下建議佢其他區

artroboy 發表於 18-1-25 08:23
在心中與浮誇,你喜歡後者,我比較欣賞前者,無衝突。同埋,我都深深感受到你對保羅的愛,這種堅定值得欣賞 ...
你當我是浮誇吧! 誇張只因我很怕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-1-25 08:23
在心中與浮誇,你喜歡後者,我比較欣賞前者,無衝突。同埋,我都深深感受到你對保羅的愛,這種堅定值得欣賞 ...

你可以話自己鍾意“在心中”,但你唔好話我鍾意“浮誇”喎。

我幾時講過?

retriever 發表於 18-1-25 08:47

咁應該介紹佢報, 保羅男女小學,應該唔會辛苦過保羅男, ...
非常多謝您的建議!

保羅男女小學, 我會嘗試建議

不過, 似乎係學校唔"谷", 家長狂"谷"(唔知有無睇錯)

mimi222shi 發表於 18-1-25 08:59
非常多謝您的建議!

保羅男女小學, 我會嘗試建議

學校係關愛小學,宗教氣氛濃。

學校唔谷,家長谷。即係你已經有自主權啦。又係龍校,唔駛昇中爭凳仔搶交數。

自己要跟住人谷,跟住人跑課外,係無辦法既事喎。

多謝您的關心!

年紀小小已規劃定業務拓展?:O
咁應該如其他人建議,讀培僑,或者讀弘立(在港島的)

mimi222shi    發表於 18-1-25 09:46

ATMW227 發表於 18-1-18 19:42
一間傳統龍校(中學又BAND 1B - 1A)
一間學術好升中叩門入BAND 1又高的祌級小學
大家會怎樣選擇,可否分享一 ...

其實妳本身有小朋友讀緊一間有中學部既學校, 應該有多一點感受.

6年後再出嚟拼, 問問自己有冇信心

當然, SPCPS對妳嚟講應該唔係咁方便 (咁其實一早何必去考呢?)

如果諗唔掂, 不如問吓準用家, 因為日後最常留係學校既係佢.

retriever 發表於 18-1-25 08:59
你可以話自己鍾意“在心中”,但你唔好話我鍾意“浮誇”喎。

我幾時講過?
我有我感覺,你覺得唔係咪唔係囉。

hkpapa852 發表於 18-1-25 08:58
你當我是浮誇吧! 誇張只因我很怕
網上矯情造作太多,對一間學校是否有偏見好難說,唱好與唱衰都係一線之差,反正討論區大家都沒有義務去理性,由d家長自己去衡量。要理性分析啱唔啱自己小朋友,其實都幾考眼力,如果對一間學校抱有興趣,最好還是親自去校外訪問下在讀家長來得準確。

雲牛 發表於 18-1-25 09:28
...
話時話,弦立越來越貴

雲牛 發表於 18-1-25 09:28
...

仲要考小一時已經預計小朋友好大機會入band 1A 中學,所以寧願揀間冇中學back up 都唔會要間非band 1A 中學既聯系小學

hkpapa852 發表於 18-1-25 08:39
暫時未見過其它龍校會話簽完直升協議之後仲會有條件去DQ你

不過我唔係某某學校家長, 講既嘢未必啱嫁, 份 ...
早前一條龍㣲謫,要合格先升到都合理,不過Dq 個句有兩個字block 左,hard to say

MrBeast 發表於 18-1-25 10:02
早前一條龍㣲謫,要合格先升到都合理,不過Dq 個句有兩個字block 左,hard to say ...
一條龍微調, 只適用於官津龍校, 所謂既微調, 其實只係:

- 如學校認為學生不適宜直升, 可要求學生於小六留班一年, 但下年必須讓學生直升 (無條件)

直資學校一向收生自主, 收生/直升條件隨時可轉EDB亦不會理會, 而且唔一定要公開俾你知. GH係最佳示範

hkpapa852 發表於 18-1-25 07:51
大家睇睇直升協議再諗諗

非常感謝hkpapa852的資料!

我話無bk account的朋友是我大學的好朋友, 太太外國人, 佢自己生意多多, 無時間會睇討論區

幼稚園那關已盡力幫了他

考小難度高好多,也答應幫他搜集資料, 港島區也是首選

佢關心中學唔直升既問題

多謝您的分析和解答!

‹ 上一主題|下一主題