用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

subb 發表於 18-7-27 17:20
我見這間小學全級3先派王少清 ! 本身學校咪好弱...
全級27人左右
級幾入邊間B1唔重要, 最重要係有幾多個入到B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 18-7-27 17:14
即係搬去新校舍, 一開始唔會30班,
但是否會9收插班變. 12, 14, 15,....18 班 ???
小一以上既班如果加班, 要向EDB申請
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 18-7-27 17:14
即係搬去新校舍, 一開始唔會30班,
但是否會9收插班變. 12, 14, 15,....18 班 ???

應該其他級唔會加到一班咁多! 好似新校咁由小一加上去

cattz288 發表於 18-7-27 22:13
應該其他級唔會加到一班咁多! 好似新校咁由小一加上去

IC 不過來間大班小學, 已經唔夠位的中學學位更加掙濱頭, 睇怕又來葵青借借借.......

hkpapa852 發表於 18-7-27 09:26
原來我唔記得改番個連結, 呢個先啱:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

40網
基福

subb 發表於 18-7-27 23:51
IC 不過來間大班小學, 已經唔夠位的中學學位更加掙濱頭, 睇怕又來葵青借借借.......
...

唉~教署都無認真planning過   

豆丁仔 發表於 18-7-10 10:25
http://www.skhttlsk.edu.hk/school_intro/school_intro7.htm
聖公會德田李兆強小學最新18年派位 截止 ...

今年163人畢業,超過60%入英中。

hkpapa852 發表於 18-7-23 16:45
我可以好肯定咁同妳講, 九龍城區大多數受追捧既官津小學, 佢地既B1學生可能連1/3都無, 升讀B1中學既百份比, ...

Del

回覆 bb201314 的帖子

上星期官網嗰版本又多咗人入英中

回覆 bb201314 的帖子

上星期官網嗰版本又多咗人入英中

2018年91一呂升中派位

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/about08.php

浸信會呂明才中學 48
聖公會曾肇添中學 2
沙田循道衞理中學 4
沙田崇真中學 2
沙田官立中學 1
聖羅撒書院 1
聖母無玷聖心書院 3
沙田蘇浙公學 1
五旬節林漢光中學 2
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學 2
天主教郭得勝中學 2
賽馬會體藝中學 2
香港神託會培基書院 6
德信中學 4
基督教國際學校 1
瑪利諾修院學校(中學部) 2
喇沙書院 2
拔萃女書院 1
庇理羅士女子中學 1
協恩中學 1
聖若瑟英文書院 1
聖保羅書院 2
東華三院黃笏南中學 1
保良局顏寶鈴書院 1
聖公會陳融中學 1

全級人數 121
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

(私校) 玫瑰崗
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%20Allocation%20Result%20for%202016-2018.pdf

要download嚟睇就快, 上次一發現之後唔夠一星期就無咗!

粗略估計, 有3X%-40%左右升讀B2A-B1中學啦!

好有創意的Pie Chart一D 數字都無. 要用量度器來度下.個Chart會唔會唔啱比例架 ?

2jkidsfather    發表於 18-8-3 08:11

pccw2017 發表於 18-8-2 14:04
好有創意的Pie Chart一D 數字都無. 要用量度器來度下.個Chart會唔會唔啱比例架 ?
...

我度過,比例係岩既,但你唔知人數,只可以去佢地網頁睇吓有無P6學生D活動相,數人頭~~~

2jkidsfather    發表於 18-8-3 08:13
Felix223    發表於 18-8-2 14:45

mcl203 發表於 18-8-2 14:11
我度過,比例係岩既,但你唔知人數,只可以去佢地網頁睇吓有無P6學生D活動相,數人頭~~~
...

聴聞玫小學生多數會去外國升學,英文唔錯,升中結果不反映教學質素,不過肯定係一間happy school 。

pccw2017 發表於 18-8-2 17:32
聴聞玫小學生多數會去外國升學,英文唔錯,升中結果不反映教學質素,不過肯定係一間happy school 。
...
平均每星期一測一默, 都算happy school?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2924591&fromuid=1389083

hkpapa852 發表於 18-8-2 17:51
平均每星期一測一默, 都算happy school?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2924 ...
咁我之前睇D post 係話佢係Happy School 嗎. 個post都2014年啦, 依家都可能唔同左. 況且有無人跨大來講唔知架喎! 所以唔係自己親身經歷我都標示係聽聞.  

hkpapa852 發表於 18-8-2 13:18
(私校) 玫瑰崗
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%20Allocation%20Result%20for%202016-20 ...

deleted

Delete

回覆樓主:

31網 基道小學
‹ 上一主題|下一主題