用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 ...
樓主: cecilau
go

保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 [複製鏈接]

呻下先:公司參加動漫節, 剛剛衝完~連日來企到快跛啦… 仲要晚晚23:30 先開始清場,起碼 00:30先可以食餐正常D... 好在囡囡有爺爺麻麻看往 (或者,鍚燶左)…
anyway, 終於忙完,呢個星期五的學校生日會可安心出席 (yeah~ 玲玲今個月生日!)   
八卦說,剛剛的星期一,我在動漫節中看到miss ho!身邊有位貌若 "年青版余文樂" 朋友仔一齊行街街   。不過個場又嘈又多人,也沒有好好的談玲玲平時的調皮行為 ~

原來長髮梁老師也要離職…她也是去年玲玲的班主任哩~  我很想寫張感謝咭給她們哩… (因為平時都太懶,連聖誕咭都冇寫過)

小朋友下週有得玩水,雪玲的一歲買的一件泳衣,今年的終於不合身啦,要幫她買件新的 ,星期五帶回學校!

原文章由 cecilau 於 07-7-28 22:37 發表
你地個班係唔係用英文書做shared reading的, 即係有得簽名的?
我地個班, 呢一年都只係讀中文的. 不過我個仔都識得讀哂d 英文書呀.

CECI,
你囝囝的英文進度一定冇問題

不過,咩唔係所有K1所有小朋友SHARE READING 都是中、英文書輪流用的嗎? 到用英文書時,應該係用課本的哩~
不過近一兩個月,就有本書好似未教過晒 就用來做SHARE READING BOOK~ 感到有點奇怪的 …
咩都好~ 但玲玲對SHARE READING 提不起興趣,每次問她都不多理睬 ~ 這才叫我感 '頭癢' (還未頭痛  )

我仔個班, 一年來都無用過英文本書做shared reading呀. 每個月都會用青田的中文書仔來做shared reading呀.

又升班啦...... 時間真係過得好快呀... 我地的小朋友, 咁就讀左2年啦.. 而家升k2 啦..... 大個仔, 大個女啦....

candy,
你個仔今年係唔係同我個仔一班呀?

:)
hi all
新學年~ 繼續這板還是開新板 ?

原文章由 alienova 於 07-9-6 14:00 硐表
:)
hi all
新學年~ 繼續這板還是開新板 ?

Dear All,

我地繼續啦,唔駛開新板 開左新學期我都未知阿仔係咩班,他講過但唔記得左,我仲係大陸未反,只知道升班後多左功課做,學寫字,而家我老公培養緊他放學後要溫書及做功課.也開始感覺他們不經不覺長大了,由每天回校學習到現在開始學寫字,時間真的過得很快

原文章由 cecilau 於 07-8-25 12:37 硐表
又升班啦...... 時間真係過得好快呀... 我地的小朋友, 咁就讀左2年啦.. 而家升k2 啦..... 大個仔, 大個女啦....

candy,
你個仔今年係唔係同我個仔一班呀?

hi ceci:

我唔知道添,因為我由8月27日至今都未反香港,祗知道係朱老師及區老師,我有通過視像問他有那幾個同學仔一班,但他都答我唔到,等我今晚問下他先

babycancan,
乜你咁慘仲未返到hk呀. 唔怪得而家時時見到你老公湊仔啦. 你仔同我仔一班呀. 佢地真係多左好多功課做呀.

你幾時可以返hk呀?

原文章由 cecilau 於 07-9-14 16:56 硐表
babycancan,
乜你咁慘仲未返到hk呀. 唔怪得而家時時見到你老公湊仔啦. 你仔同我仔一班呀. 佢地真係多左好多功課做呀.

你幾時可以返hk呀?

hi ceci,

我應該可以中秋前反來的,點解升升下可以同一班 可能今年又再分全部大仔同一班,我地以後可以互通消息啦

wow~ 星期六(昨天)見到babycan~ 你果然中秋前係hk!!!
咩事你而家成日係大陸返工?? ~~其實我都係而家入來看才知你好咁耐唔係香港~~ 努力!!!

ceci 同 babycan的小朋友同一組~ 不過我個女今年係c組, 冇得同你地的同一班lur…

星期二係中秋節, 你地有冇食月餅呢~~~  我一口食左阿女星期五係學校整的月餅!…好…甜 ………
不過係咪我開始跟唔上時代…月餅月有咁易整的嗎??? ops:" />

反到香港超忙,突然覺得香港d人好急,我要調整反先可以適應.中秋去了廸士尼,回來後發覺阿仔要補做功課,先發現而家唔可以隨便請假,否則追唔反d功課呀.:cry:

原文章由 alienova 於 07-9-23 18:43 硐表
wow~ 星期六(昨天)見到babycan~ 你果然中秋前係hk!!!
咩事你而家成日係大陸返工?? ~~其實我都係而家入來看才知你好咁耐唔係香港~~ 努力!!!

ceci 同 babycan的小朋友同一組~ 不過我個女今年係c組, 冇得同你地的同一 ...

係呀~ 有時請阿女請左一日病假後,都覺得好似要追返之前一天的東西~ 真係開始唔可以隨便請假~
早排我朋友10.1結婚請飲,我帶埋阿女去 ,翌日很累,本打算請假…但結果都寧願佢遲返,都唔想佢miss 一整天;昨天也是,阿女要去健康院檢查,做完都還是要她返學~

btw, 我近來經常在facebook 流連~~~ 有冇人有a/c??

終於見返個topic 啦.. 我搵左好耐都搵唔到呀.

我個仔呢3日都病左無返學呀. 禽日我地都有返學校拎功課呀. 如果miss 左, 一次過要做好多啦.

我個仔今日無得去動植物公園呀.. 佢好想同同學仔去呀... :cry: :cry:

ceci,
可憐的聰聰~ 請三天假一定是大件事!唉~ 小朋友唔舒服,最煩都係大人~~這幾天你很煩惱吧? 今早我聽到阿女開始起咳,心裡立即起wraning…   

動植物公園其實都可以自己平日去的~ 不過跟朋同學仔老師又是有另一趣味 ,平時玲玲唔肯起床,但今日聽到鬧鐘響自動爬起身,第一件事就係問返學,完全不一 =.=  

不如找天,我們幾個媽媽約埋帶小朋友去玩 (可以去動植物公園或者科學館),同聰聰補返數丫~~

聰聰係氣管炎呀. 發左幾日燒啦. 不過唔係高燒都係38c. 本來今日想俾佢返學的, 但係都有37.9, 所以都係留係屋企安全d, 費事傳染俾小朋友啦. 聰聰仲要係好咳呀. 擔心c人啦.

我地都有同聰聰去過動植物公園, 我諗同老師同學去一定唔同的. 真係要搵約埋d 小朋友去過啦.

希望你女女無事啦. 而家的天氣真係好易病呀.

萬聖節都過了~ 大家近來如何?
‹ 上一主題|下一主題