用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-4-4 10:33
係。一絛公式就是可以讓任何角度代入皆成立才算是公式,只是我未能表達到點用三角畫圖去証明任何角度公式 ...

要離開直角三角形去思考了. 三角形那兩個非直角不能超過90度. 90度以外是一些循環.數值(Y-axis)是由 -1至+1,
如果有條公式是 f(x) = 2sin(3A+B), 那麼2就決定強度amplitude, 3是決定frequency波頻, B是phase shift.
Sin A or Cos B值是在-1至+1的數值之間重覆. 你會見到COS180度=-1, SIN 270度=-1
直角三角形的計算是A+B要少於90度,大於90度的是重覆的波幅. 你會見到COS45度=SIN45度, 圖中的交叉點.  那直角等腰三角形兩個角是45度.COS 45度=SIN45度=1/開方2=0.707
Cos 10度=0.985; sin(10+90)度=SIN 100度=0.985

MNIF 發表於 19-4-4 15:49
我純好奇,可否告知大腦是如何思考?

唔好意思呀!這個我無能力解釋到。

planetearth 發表於 19-4-4 16:31
要離開直角三角形去思考了. 三角形那兩個非直角不能超過90度. 90度以外是一些循環.數值(Y-axis)是由 -1至+ ...

先謝謝你的分享,讓我慢慢的睇下先。thx.thx.

YmOra 發表於 19-4-4 17:20
先謝謝你的分享,讓我慢慢的睇下先。thx.thx.

數學其實好有趣的,有好奇心,有興趣就喜歡多思考

YmOra    發表於 19-4-4 18:11

MNIF 發表於 19-4-4 17:43
明白。我不好意思就真。人類大腦相當複雜又神奇,可能只有神知道答案。
...

我都好奇,這問題有趣又深奧。希望有人可以解答。

IloveJJ 發表於 19-4-4 23:41
老師唔會唔答既,老師都唔係依書直說架,有人問就會再講多啲,而且問得係唔係對邊平行,就即係佢知咩叫平 ...

有小朋友試過問呢類問題,俾老師話佢乜咁蠢咁都有唔識,跟住叫佢坐低   

ar_mak 發表於 19-4-4 23:29
拿,你同我都冇錯,等我講清楚你知我地講緊咩野啦.

DAY1學咩叫正方形,會教兩個定義,叫做四隻直角+四邊相等( ...

我女老師一定告訴她對邊平方還有長方形和平行四邊形,老師不講我也講,我不清楚老師會不會告訴"條件"這個慨念,父母也應該教,不一定在數學方面,我們知道在有條件下可以處理什麼事。
牛頓的經典物理學也有限制,相對論在量子物理學上也一籌莫展。

IloveJJ 發表於 19-4-5 10:07
你小朋友係邊種小學呢?
我好慶幸我仔小學既老師雖不算什麼愛心爆棚,但也是有道理有操守的,無見過網上講 ...

嗰間學校,數學    
由我嗰代起已經 ,小六教負數,老師話係減嘅概念,我睇開新聞,不時會聽到「負增長」呢個詞咁我問老師嗰個係咩意思,俾佢鬧咗一大餐。總之概念最好家長自己教,如果旨意學校教應該會追唔上。
有舊同學個女當年入小一,我提佢記得睇緊科數學。

YolandaTam 發表於 19-4-5 11:10
嗰間學校,數學   
由我嗰代起已經 ,小六教負數,老師話係減嘅概 ...

我都同意如果老師教學術概念有問題,家長都要同孩子講解清楚,就算我平時放手俾呀女自己做功課溫書,我都有不定時考問下佢學習嘅嘢,睇下佢是否明白透澈,又了解下佢平時上堂情況。

所以,呀麥生話家長唔好做老師角色,我覺得家都要清楚孩子學習情況和進度,適時介入。我唔會只送孩子返學或用補習解決問題就乜都唔理。老師質素唔係家長能力可控制,亦不能郁下就轉校去解決。

MNIF 發表於 19-4-5 12:13
講吓笑!你真係扺鬧,「負增長」我理解係語言藝術。與數學有何相干。

C Hing 多多包涵 小學生年幼無知。如果俾我做老師,學生問我呢個問題我會轉介佢問中文老師囉,根本係中文問題。

YolandaTam 發表於 19-4-5 12:37
C Hing 多多包涵 小學生年幼無知。如果俾我做老師,學生問我呢個問題我會轉介佢問中文老師囉,根本 ...

把負看成一個 vector,把方向轉180度,易理解。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

‹ 上一主題|下一主題