用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
樓主: rabbittwin
go

1B女校   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 22-12-11 21:57
DGS , SPCC 小學生是經過自主篩選的,某程度上質數上比較有保證⋯⋯

喇小生是硬食政府派比你的,比較參差 ...

SPCC,DGS收到B2生,甚至B3生,不過,該兩小學收的大部分家庭背景尼?
正如一問題,萬一成績不及預期,閣下(指家長)有何支援?而填報的資料,有一部分是無需問此問題已經確信家長會有足夠支援(潛臺詞,萬一唔掂,會否放洋或轉國際學校?講好聽啲,叫避開死亡之卷"中文").

派位入來LS小學部,想我走?沒咁易咯(假如是我已經入讀的話)

小鹿揀學校 發表於 22-12-11 21:57
DGS , SPCC 小學生是經過自主篩選的,某程度上質數上比較有保證⋯⋯

喇小生是硬食政府派比你的,比較參差 ...
咁可能LSC用翻聯小制度會執靚DSE成績好多。DGS,SPCC由小學都中學都自主收生,其實成績好是必然,唔是學校令學生叻,主要是生源影響成績。反而QC得一半是自主收生,出來成績仲追上左DGS,某程度其實可以取代DGS既第2位置,如果以增值來講。

medicine 發表於 22-12-11 22:04
SPCC,DGS收到B2生,甚至B3生,不過,該兩小學收的大部分家庭背景尼?
正如一問題,萬一成績不及預期,閣下(指家 ...
阿蟲同國寶 個女咪係好例子,讀讀吓唔對路,一句話 SPCC小學唔適合,就可以轉去國際學校,咁SPCC 又何來 B2 生呢?

小鹿揀學校 發表於 22-12-11 22:10
阿蟲同國寶 個女咪係好例子,讀讀吓唔對路,一句話 SPCC小學唔適合,就可以轉去國際學校,咁SPCC 又何來 B2 ...
隔離個2022"SPXX"入學post,還有所謂的某校家長,在大放厥词,以慈善步行,某一班的捐款多寡來衡量對學校的愛戴尼!這教育理念,某非真是該校所教?

Dylanli2017 發表於 22-12-11 22:08
咁可能LSC用翻聯小制度會執靚DSE成績好多。DGS,SPCC由小學都中學都自主收生,其實成績好是必然,唔是學校令 ...

QC 有冇 B2生呢?……. 最多咪一個半個羽毛球,乒乓波!

LSC 係關愛地幾乎收晒所有喇小B2生,仲有一隊隊的中樂團,西樂團,足球隊,籃球隊,排球隊,⋯etc.etc.etc 你數數嗰度幾多人!

medicine 發表於 22-12-11 22:04
正如一問題,萬一成績不及預期,閣下(指家 ...
咁有類似背景既培正中學同LSC比呢?

medicine 發表於 22-12-11 22:17
隔離個2022"SPXX"入學post,還有所謂的某校家長,在大放厥词,以慈善步行,某一班的捐款多寡來衡量對學校的愛戴 ...
拿,我已經隱藏左"會員個號碼"啦

不過,應該睇到嗮咯

Dylanli2017 發表於 22-12-11 22:27
正如樓上有,培正有幾多個體藝生?
培正DSE真係和LS相差無幾?

medicine 發表於 22-12-11 22:27
拿,我已經隱藏左"會員個號碼"啦

不過,應該睇到嗮咯
嘩嘩嘩!!!
你都好厚道噃!

一睇個 相頭,就化咗灰都知係邊位 SPCC家長啦!

medicine    發表於 22-12-11 22:35

Zleep 發表於 22-12-11 21:32
仁立,仁紀

謝謝!

Dylanli2017 發表於 22-12-11 22:27

培正不可能同LSC 比!
因為培正小學不可能同喇沙小學比!

一間私小,一間津小

小鹿揀學校 發表於 22-12-11 22:45
培正不可能同LSC 比!
因為培正幼稚園不可能同喇沙小學比!
睇左培正2018,2019 dse冇驚喜,21年及22年唔見有資料,似乎都是拔尖居多,整體未算top. 似乎大部分學校都是靠生源來決定DSE,只有少部分學校有得增值。

Dylanli2017 發表於 22-12-11 22:54
睇左培正2018,2019 dse冇驚喜,21年及22年唔見有資料,似乎都是拔尖居多,整體未算top. 似乎大部分學校都是 ...
同意
生源起決定性作用.

早前,有會員認定SPCC是神校.我反問了一個問題,如果讀六年就可使一位普通學生摘星星,那麽是否讀12年的小學直上個一部分,豈不個個曉飛?

那麽,產生一個疑問,爲何不加大幼稚園學額?直接15年,全體DSE best 6達甚至超過36分,這才是神"校".而不是靠外來120個(約數),中學繼續收插班,到DSE卻不足120個考試(不排除個別年份超過此數).

不過,總會有聲音話,考IB的絕大部分是更優秀的,以IB成績可証.或放洋的亦很多尖子,入讀"劍痲"尼.(另一個post的"劍麻"論)

唔係好識計分子分母,只識計基本數學,如果LSC 自行收76人,相信有60個都係成績勁而收。

加埋小學升直上黎,7班,當佢220人考
60個外校尖子(未計喇小級頭果班)/220總人數 = 27%

但中文5+ 得14% 今年(跟poyau果個post),咁剩低果十幾%的人全部退步左? suppose 60個小學級頭份子應該中文拎5不難?

Zleep 發表於 22-12-11 21:18
我有睇過喇小的中文考試卷,其實都唔淺架喎,起碼同地區一線的官津校一樣程度(個人認為仲深dd ),但上到 ...

B1男校中文成績 皇仁/英華較佳
其餘大部份5+/4+皆為1X%/5X%
不論整體1A/B/C 中文普遍得1C

2022年 男英中 中英數成績 #243
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49185801

Zleep 發表於 22-12-11 23:22
唔係好識計分子分母,只識計基本數學,如果LSC 自行收76人,相信有60個都係成績勁而收。

加埋小學升直上黎 ...
首先,LSC 自行一定冇收到 60 個學術型學生咁多,斬半就差唔多,況且如樓上所説,3C1D,兩仁最top 嗰批都係去 SPCC ,DGS 嗰d神校的,
其次,對一個男生來說,中文冇5就係退步嗎? 依家d 大學間間睇 best 5,best 6,best 7,中文冇5就入唔到神科嗎?

照你邏輯,SPCC 甚麼 OS ,GA 盡攬全港 120位精英中精英,咁到畢業時有冇120 人入神科,又或有冇 120人中文攞 5**呢?
若沒有,咁是否又叫退步呢?

小鹿揀學校 發表於 22-12-11 23:40
首先,LSC 自行一定冇收到 60 個學術型學生咁多,斬半就差唔多,況且如樓上所説,3C1D,兩仁最top 嗰批都係 ...

我係集中討論緊中文呢科je,唔駛咁大反應,事實係中文14% 5+,係1a 校黎講係屬於低。我都有講過喇小份中文卷都程度不低,想探討下個原因而已。

自行76人,收成績好的只佔30人?  如果係真,我又長知識了。
可能呢30人又咁啱係英文,數學叻,中文弱左小小,會唔會解釋到?

上面poyau 講左男校中文科普遍都相對低5+ 率,但就算只以男校黎對比,LS都係平平。

回覆 Dylanli2017 的帖子

自己仔女,band2/3都一路帶大,唔會為做數逼人走,培正真係抵讚!

Zleep 發表於 22-12-11 23:50
我係集中討論緊中文呢科je,唔駛咁大反應,事實係中文14% 5+,係1a 校黎講係屬於低。我都有講過喇小份中 ...
睇DSE,好難話僅僅睇個百分比.或僅僅集中討論中文一科.因英文好的家庭,有一部分是日常亦是英文溝通.想要提高到和鄧縣比?應該幾難(同時保持英文好,鄧縣是中文好過英文,這是否想要討論的結果?)比QC?又無話要LS做到逢VS必勝,有落後正常吧.認清長處和短板,(對於家長)不是更好便於選校和(對於學生)分配時間嗎?
雖然話自行有收體藝生,應該唔會真係少到30個純睇學術收,似乎話僅僅收16個體藝(76-60),又唔敢講.

正如樓上已經有講,普遍男校中文偏弱,1X%的5+,亦不算失禮,有其他搭夠咪得咯.

PS:同一個5+,可以講是平平,亦可以講是未算失禮,睇鍾意邊個詞咋.

woooiiii 發表於 22-12-11 23:54
回覆 Dylanli2017 的帖子

自己仔女,band2/3都一路帶大,唔會為做數逼人走,培正真係抵讚!
想要知道,何以見得?DSE報表夠詳細可以睇到?校務報告有各年級人數?似乎全部答案都係非咯.

講到唔逼走學生,(B1裏,中學階段來講)福建中學真係做得不錯.

附圖,培正校務報告2020至2022三年關於DSE.2020和2021尚可以睇到best 6.2022只有best5.(網頁甚至把過去多年的DSE傑出學生全部改做best5,乜以前都係計best5咩?)

‹ 上一主題|下一主題