用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

Thanks, szema.

szema,

我也想要一份,可否也給我一個copy,   
wyl 寫道:
szema,

方唔方便send埋俾我, 我囡英文好差!

[quote]
apricot 寫道:
[quote]
szema 寫道:
...囡囡嘅honics teacher 曾經提供了不少自製Phonics 遊戲方法,效果都唔錯,如果有興趣,我可以問老師攞返啲資料send比你。

szema,

Can I have the info also, pls ?    [/quote][/quote]

Hi, szema
謝謝你 , 你

venus & roxena,

Will PM you once I got the info.

TWMa,

請問你先生星期六在校園有沒有看到自己的得獎作品呀?我今天接囡囡放學時在有蓋操場內只看到其他小朋友的作品(只有圖畫沒有立體作品),反而看不到得獎的作品   

另外,你囡囡做了相片標題創作比賽的主角呀(其中一幅相是她來的)!    唔知內聯網有冇得睇呢 ?

szema:
"請問你先生星期六在校園有沒有看到自己的得獎作品呀?">>>  有啊, 他還拍了照, 但他說好像不齊, 移到別處展了嗎?
"你囡囡做了相片標題創作比賽的主角呀(其中一幅相是她來的)!">>> 什麼來的
下午只聽她說坐的位置換了, 各人擔任的職務也大調動, 她現在是圖書長   我知道有些學校也會讓每位小朋友都有機會擔任不同的職務, 很認同這個作法  

TWMa,

今天在操場內看不到你囡那幅彩色天空的油畫呀!又沒有立體作品展出,奇怪

"相片標題創作比賽的主角" -- 你叫囡囡到有蓋操場的壁報板上看看自己的玉照呀,她正在玩滑梯的 (好像是6號照片),今天1B班已派了"相片標題創作比賽"的表格,9/11便截止喇。

szema:
原來阿女有見到佢玩滑梯的相, 但對於"相片標題創作比賽" 就興趣缺缺, 仲問我咩叫 "相片標題"? 我話, 譬如係你張相度加句 "嘩, 好刺激啊" 咁, 佢聽完即刻話, 好啊, 就呢句啦   
佢果日玩到全身泥, 照我話應該叫 "嘩, 冇王管啊"

好想睇佢哋旅行D相,但內聯網又唔覺有,我問亞囡,佢話見唔到自己有相,咁點創作標題

TWMa, Boris

原本明日(14/11)係學校假期,滿以為唔駛上大提琴班,好彩今日聽到陸主任提甚麼敲擊樂隊照常練習咋,返到屋企即時睇吓個手冊,先知要上堂(都係3:00 pm) ,所以你睇吓你囡囡個schedule駛唔駛上堂。

szema:
唔該.
1C Miss Yu 提過佢哋, 星期二的音樂練習堂要返學校啊.
妳囡囡今日短跑好犀利啊, 27/11 決賽係唔係要再跑一次爭冠軍?

TWMa,

我地班主任好似冇提佢地  :-x
TWMa 寫道:
1C Miss Yu 提過佢哋, 星期二的音樂練習堂要返學校啊.

唔係呱,可能係佢果組跑得太慢,所以咪覺得佢快。今早一到運動場,阿囡就話「吓!咁長架,點跑呀!」原來佢以為要跑一個圈呀, 死!不過佢地啲小一生,真係幾蝦碌架    阿囡仲話第一次擲豆袋時,一擲~~個豆袋跌咗係後面     

妳囡囡今日短跑好犀利啊, 27/11 決賽係唔係要再跑一次爭冠軍?

我之前已打過電話給敲擊樂的導師, 她說明天可以不用上堂, 但要下一堂連上兩堂補課, 我諗你哋都可以打俾你哋個導師商量吓點安排。

szema 寫道:
TWMa, Boris

原本明日(14/11)係學校假期,滿以為唔駛上大提琴班,好彩今日聽到陸主任提甚麼敲擊樂隊照常練習咋,返到屋企即時睇吓個手冊,先知要上堂(都係3:00 pm) ,所以你睇吓你囡囡個schedule駛唔駛上堂。

TWMa, Sheany:

請問知唔知我囡決賽仲駛唔駛跑? 佢話佢跑第二

wyl,

wyl 寫道:

應該是計時間的。離決賽還有兩星期,應該遲些會在學校公佈吧。

wyl,

wyl 寫道:
我之前已打過電話給敲擊樂的導師, 她說明天可以不用上堂, 但要下一堂連上兩堂補課, 我諗你哋都可以打俾你哋個導師商量吓點安排。

另擇日子應該比連上兩堂好,因為會有足夠時間練習,而且小朋友亦不可能短時間內吸收這麼多。

wyl,

wyl 寫道:
好想睇佢哋旅行D相,但內聯網又唔覺有,我問亞囡,佢話見唔到自己有相,咁點創作標題

貼出來的相大概十張左右,所以唔會人人有份上鏡。爽爽就用了 TWMa 囡囡那一張作標題。不過,我不明白 (相信評判也不會明白) 她在寫了什麼,她稱 TWMa 的囡囡做「蘋果妹」... 志在參與算了。

wyl 寫道:
TWMa, Sheany:

wyl:
初賽日冇即時公佈入選決賽者名單, 好似 Boris 話齋, 應該計緊成績, 稍後會公佈.
我都係寧願阿女今日返學校學樂器, 因為發覺要求樂器導師補堂或者轉時間似乎都唔易, 可能d導師唔係淨係教協恩的學生啦, 佢哋的時間都好 Full!

szema:
見d一年班比賽, 真係覺得好搞笑. 我個女話佢起跑時發覺左右腳前後擺放位置唔啱, 要換腳! 我話人哋都跑緊囉, 你仲係度換腳, 梗係包尾啦  

Boris:
蘋果妹?! 等我問下個女, 睇下佢明唔明先.

wyl:
陸運會決賽名單公布了, 阿女說 1C 有 15 名同學入選 60m 短跑, 她也榜上有名 (跑包尾都有份 ), 爽爽也入選了, 至於你囡囡, 她則沒留意, 但我想應該也有吧.
前天囡囡說 1C 沒人入選豆袋決賽, 昨天又說可能還沒公布, 不知那句話才真   , 其實我懷疑她入選的是豆袋, 但她又堅持是短跑  
阿女最近不知是不是玩瘋了, 還是太興奮, 丟三忘四, 連手冊也寫得求其, 搞得我非常  

TWMa,

TWMa 寫道:
wyl:
陸運會決賽名單公布了, 阿女說 1C 有 15 名同學入選 60m 短跑, 她也榜上有名 (跑包尾都有份 ), 爽爽也入選了, 至於你囡囡, 她則沒留意, 但我想應該也有吧.

爽爽也有說老師給一張紙她們傳閱,如果上面有自己的名字就表示60m短跑入圍(好像是複賽,不是決賽)。她說她在名單上見到她自己和你囡囡的名字。

我覺得學校都好醒目。既然陸運會其中一個目的是鼓勵學生以至學生家長做運動,讓多些人在決賽日參加複賽是很好的做法。

另外,小朋友如果可以多一次機會比賽,學校便可以藉此增加她們的比賽經驗,提昇她們比賽時的心理質素(如果她們日後有機會代表學校參加公開比賽──文又好武又好──這些實際經驗和心理訓練會很有用)。
‹ 上一主題|下一主題