用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 11:59
如果IB本港係~1.32%,相信少咗好多網友子女就讀,問題係本港5.93%呢~
...

咪就係,睇唔到可以排隊易啲,我仲乜要買快證,所以話要說服他人前都要評估下成功機會率有幾高㗎~~~

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 11:59
如果IB本港係~1.32%,相信少咗好多網友子女就讀,問題係本港5.93%呢~
...
喂,你地兩個,唔可以甘插IB架,啲學生家長好慘咯~~

medicine 發表於 21-7-20 10:39
覺得有個別會員,直接少少講,"自己的小朋友已/將考IB",我估,沒乜人會有意見.但偏偏在不同POST不斷以歪理或 ...

**IB狀元氾濫以及分數過高**

見仁見智,除非有跡象有老師,出卷員,評卷員唔跟指引或考生出貓,分數係客觀事實,冇話幾多個45分或40分+係合理定過高。

如果覺得IB分數過高,其實係咪想話DSE評分過嚴,至太少人攞到高分,咁應該檢討嘅係DSE,唔會係IB呢啲國際性組織。

小時了了 發表於 21-7-19 13:56
Bachelor of Arts and Sciences (FinTech) BASc(FinTech)
IB: 33
GCEAL: 2A1B

相信呢度家長亦想睇多角度的數據,希望有updated 的或其他大學資料

利申: 阿囡一向目標係海外升學,不過都關心吓香港情況

您囡幾時過加拿大?

mcl203 發表於 21-7-20 12:04
咪就係,睇唔到可以排隊易啲,我仲乜要買快證,所以話要說服他人前都要評估下成功機會率有幾高㗎~~~:jo ...
尼次唔識答添,可否幫幫手?

原來係DSE有問題喔~~真係似曾相識,"永遠係人地錯,唔關我事"的作風.

97前
[有錢有辦法,冇錢基本法。]

97後
[有錢行IB,冇錢讀DSE 。]

Band5 發表於 21-7-20 12:17

見仁見智,除非有跡象有老師,出卷員,評卷員唔跟指引或考生出貓,分數係客 ...

IB內評佔頗高%㗎,內評估你38,考出嚟45,你估邊面估得準啲呢?似乎,今年之前係可能,內評45,考出嚟38。咁考制有冇問題呢?所以我估,內評/考評,缺一不可~~~

BTW,校評佔多少%,有待IB用家提供了~~~

medicine 發表於 21-7-20 12:26
尼次唔識答添,可否幫幫手?

原來係DSE有問題喔~~真係似曾相識,"永遠係人地錯,唔關我事"的作風.

香港區拉curve,1.32%~~~

bbc2018 發表於 21-7-20 12:03
現在唔止130,已經140或更高
不過我亦好有興趣44,43分有幾多人,睇多啲數據會更清楚

放榜時數字
45 130 (5.93%) [更新至140]
43/44 ~350 (16%)
40+ 52% (~1,140/2,193)
Pass 98.56% (~2,161/2,193)
Average score 38.93
Average grade 6.12

mcl203 發表於 21-7-20 12:35
香港區拉curve,1.32%~~~
指DSE有1.32%的滿分?甘咪幾百個狀元?

人地話,係DSE自己笨,點解出甘少狀元/高分考生

medicine 發表於 21-7-20 12:40
指DSE有1.32%的滿分?甘咪幾百個狀元?

人地話,係DSE自己笨,點解出甘少狀元/高分考生

咁就DSE拉curve,國際水平,5.69%,就返就返~~~

回覆 mcl203 的帖子

我睇法比較簡單.
如果學生目標是外國大學, 考IB沒問題. 但如果目標本身是香港的大學, 若IB是比較難, 有什麼原因要不考DSE而比錢考IB呢? 好簡單, 就是IB比DSE容易拿高分而進入大學神科, 起馬在該學生自己水平而言.

問心, 家長會棄易從難嗎?

小時了了 發表於 21-7-20 10:48
我仍然不斷重覆嗰句,  IB 係咁俾人插, 個人感受覺得好慘而已
我自己作為IB家長,也作為DSE家長,
看到國際學校版有些家長把傳統教育,DSE同學睇到一錢不值,也看到這裏再把國際學校,IB同學踩一踩,真是哭笑不得。

大家互相了解人哋課程多d再講好唔好?各有所長也各有所短,有辣有唔辣,調整好自己心態,多些考慮一個課程的優勢/短處,自己小朋友應該如何裝備,才可以跟上時代步伐?好過打嘴仗。

meimei小朋友    發表於 21-7-20 14:52
B.B.BaBa    發表於 21-7-20 13:37

Band5 發表於 21-7-20 12:17

見仁見智,除非有跡象有老師,出卷員,評卷員唔跟指引或考生出貓,分數係客 ...

IBDP 近兩年平均分
高於以往40年保持於約30分水平

IBDP Average Score
https://www.ibo.org/about-the-ib/facts-and-figures/statistical-bulletins/

2021 33.02
2020 31.34 (Original 29.90)
2019 29.65
2018 29.76
2017 29.88
2016 29.95
2015 30.23
2014 30.0
2013 29.9
2012 29.77
2011 29.61
2010 29.55
2009 29.51
2008 29.57
2007 29.56
2006 29.89
2005 30.09
2004 30.41
2003 30.26
2002 30.29

Understanding the IB Diploma Programme scores
http://www.unis.org/uploaded/02_ACADEMICS/2014-15/Files_PDFs_%2528Academics%2529/IB_General_Files/Understanding_IB_Scores.pdf

"The number of students in the Diploma Programm has increased from 2,800 students in 1980 to nearly 120,000 now [2010]. Over the same period, pass rates have remained consistent at around 80%, and the average score on the IB diploma has been 30 points. Less than 1% of students receiving the IB diploma obtain a score of 45 points."

b3410 發表於 21-7-20 12:45
我自己作為IB家長,也作為DSE家長,
看到國際學校版有些家長把傳統教育,DSE同學睇到一錢不值,也看到這裏 ...

呢面理性啲,呢個po只係討論結果嘅分數,對香港升大學生嘅可能影響,似乎無人評課程嘅優勢/短處~~~

PeterWong2021 發表於 21-7-20 12:30
真係未聽過香港IB 學生有2X

當全港2千個IB 考生,出來個平均分係39分時,你話有幾多人係6科加額外3分個總 ...

都講咗話唔係個個適合讀IB,唔適合嘅至會攞唔到高分,香港嘅學校篩選過晒,冇乜唔適合嘅可以讀到IB,自然少人攞到2X。

你想想一個學生想在香港讀IB,有幾多條路?“唔適合”嘅多數都入唔到閘啦!

Band5 發表於 21-7-20 13:15
都講咗話唔係個個適合讀IB,唔適合嘅至會攞唔到高分,香港嘅學校篩選過晒,冇乜唔適合嘅可以讀到IB,自然 ...

香港國際學校係IB㗎~~~

‹ 上一主題|下一主題