用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

一間機構的殞落命運係最高執行者的決策,食老本始終逃不過沒有生產力的命運。

Rpp 發表於 22-9-30 07:44
一間機構的殞落命運係最高執行者的決策,食老本始終逃不過沒有生產力的命運。
...

所以,港华已经经过低谷,在快速走向高峰的路上。事实上,经过多次接触后,我对现在的校长相当有信心。

Jacba 發表於 22-9-30 07:51
所以,港华已经经过低谷,在快速走向高峰的路上。事实上,经过多次接触后,我对现在的校长相当有信心。
...

拭目以待

Jacba 發表於 22-9-30 07:51
...

只是有點好奇,一個中學生家長會同校長有幾深層次接觸?唔係否定你,只係好奇點可以做到。
你既然同佢咁熟,不如叫佢將港華DSE5+成績公佈,唔駛家長們估估吓

DD仔 發表於 22-9-30 08:31
只是有點好奇,一個中學生家長會同校長有幾深層次接觸?唔係否定你,只係好奇點可以做到。
你既然同佢咁熟 ...

DD仔 發表於 22-9-30 08:31
你既然同佢咁熟 ...
曾見到有會員贊好青衣某小學,但口吻語氣以及對校務一清二楚,讓人好容易聯想到校長或相關人士.
該"會員"詞戰一衆EK會員(可惜唔記得post名,)

medicine 發表於 22-9-30 08:37
曾見到有會員贊好青衣某小學,但口吻語氣以及對校務一清二楚,讓人好容易聯想到校長或相關人士.
該"會員"詞戰 ...

如果真係好似你所講嘅小學咁樣,港華都應該搵個識寫繁體字嘅人嚟做呢樣野,咁樣大眾嘅接受程度會高一d,所以我會選擇相信Jacba真係港華die hard fan

根據greenapple, hkpapa提供既資料, 以港華係有呢一份非正式公開既文件可以係網上見到, 入面有佢地既DSE成績同入大學表現:

https://www.wahyan.edu.hk/academ ... k2015-16_hwng_p.pdf

不過好似話自從想轉直資失敗後就無再公佈過
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

DD仔 發表於 22-9-30 08:44

如果真係好似你所講嘅小學咁樣,港華都應該搵個識寫繁體字嘅人 ...

其實点解大家會原意做die hard fan呢?

我講过搞鬼笑話,有個退休人士,佢係qs/  the等等都rank做top 10的大學畢業,每次講到某d嘢時,佢就会講句,我似X畢業...(機乎每次見到,都会有機会听到哩句說話)

我覺得好奇怪,点解会成日掛响口邊自己邊道邊道畢業,彷彿自己好似成世人(一事無成),最驕傲的成就,就係响X u畢业,而非自己的成就是來自己的努力和才華!

sorry,離题左

twhkleung 發表於 22-9-30 11:52
其實点解大家會原意做die hard fan呢?

我講过搞鬼笑話,有個退休人士,佢係qs/  the等等都rank做top 10 ...

往往喺外國名校留學嘅人,比較多會係咁,佢哋總會覺得有d嘢係你哋班liocal友未經歴過,等我話你知啦。
不過我都識人,開口埋口話自己喇沙仔,好自豪。同朋友傾起,佢哋都覺得喇沙仔對自己學校係最自豪到出晒面,反而SPCC, QC嗰啲都唔覺係咁。sorry, 離咗題

DD仔 發表於 22-9-30 08:44

如果真係好似你所講嘅小學咁樣,港華都應該搵個識寫繁體字嘅人 ...

其實如果有困難吾識用繁體, 可以用簡體的哦!

哈哈哈哈哈哈,都讨论到字体上来了,其实繁体,简体,现如今的设备,点击一下转换就可以了。
      自己并非港华工作人员,也无担任任何与港华有关的职务。我只是讲一讲真实用家的感受而已。

我个人也十分支持及期望港华公开更多,更详细的DSE数据,也曾向校长提出过这个要求。拭目以待吧。。。

Jacba 發表於 22-9-30 15:27
我个人也十分支持及期望港华公开更多,更详细的DSE数据,也曾向校长提出过这个要求。拭目以待吧。。。
...

太好了,其實不用公佈太多東西,好似SPCC就可以了。

例子:

• No of students: 107
  • 89.7% of our students attained level 5 or above in English     Language
  • 57.0% of our students attained level 5 or above in Chinese     Language
  • 73.8% of our students attained level 5 or above in     Mathematics

DD仔 發表於 22-9-30 16:56
太好了,其實不用公佈太多東西,好似SPCC就可以了。例子:
  • No of students: 107
  • 89.7% of our stude ...

• 不用學spcc甘詳細! 好似QC 都可以的啦!

Jacba 發表於 22-9-30 15:27
    ...

請問學校有無講為何以下數字有出入

Annual School Report 2020-2021
    P.13 末段 5科5** 3/110人(2.7%)
    P.14 棒形圖 最佳五科5** ~1%(1人)

考評局
    https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Press_Release_Eng.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Press_Release_Chinese.pdf

考評局 考生最佳五科成績計法
    數學 Core / M1/2 算1科 計較好成績
    如 Core 及 M1/2 同取5** 只算1科5**

「註: (i) 在計算最佳五科成績表現時,數學必修部分及延伸部分會被視為同一個科目組合。若考生同時應考兩個部分,則選擇其中成績較好的一個。」

港華
    https://web.wahyan.edu.hk/resources/#plans-and-reports

Annual School Report (2020-21)
    https://web.wahyan.edu.hk/wp-content/uploads/2022/02/Annual-School-Report-2020-21-Final-for-Upload-version-2.pdf#page=14

In terms of percentages of attaining at different levels, our students performed beyond the territory's average significantly in general (please refer to the chart below).

Poyau 發表於 22-10-3 21:12
    請問學校有無講為何以下數字有出入

Annual School Report 2020-2021
    本post第205至第207個回復閣下記得嗎?翻去望下先啦.

和考評局的計算方法有關?

medicine 發表於 22-10-3 21:15
    本post第205至第207個回復閣下記得嗎?翻去望下先啦.

現在是港華自己公佈的數據不相符.

至於港華如何計算這個5科5**是另一回事

Poyau 發表於 22-10-3 20:51
    考評局 考生最佳五科成績計法
    數學 Core / M1/2 算1科 計較好成績
    如 Core 及 M1/2 同取5** 只算1科5**

這個考評局的計法與港華這個case有關嗎?

現在指的是港華自己公佈的柱形圖和港華自己公佈的5科5**,5*+的兩項人數不同!!!

PS:明日再來講
    (1) HK全體考生best5科的考生人數分佈百分比
    (2) HK全部科目best5科的考生人數分佈百分比
    (3)港華全體考生best5科的考生人數分佈百分比
    (4)港華全部科目best5科的考生人數分佈百分比

假如閣下有時間,把以上四項分析一下,然後來個對比:
    (1)/(3)     記A
    (2)/(4)     記B
    (1)/(4)     記C
    (2)/(3)     記D
    以上ABCD,爲何港華會選C即(4)/(1)這個對比?

medicine 發表於 22-10-3 21:21
    現在是港華自己公佈的數據不相符.

至於港華如何計算這個5科5**是另一回事
    明日再聊

medicine 發表於 22-10-3 21:15

考評局計法對人數有影響

類似放榜時有人問
    某校有人7科5**為何報道無狀元?
    某校報道榜眼少過網頁6科5**人數?

原因為狀元/榜眼跟考評局計法
    考數Core及M1/2 只算1科 計較高者

最佳五科是否跟考評局計法
    各級成績考生人數可能有別
    ‹ 上一主題|下一主題