用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

Boris, Sheany:
恭喜陸運會有好成績.
最開心嗰個應該係爽爽

TWMa 寫道:
Boris, Sheany:
恭喜陸運會有好成績.
最開心嗰個應該係爽爽

係呀,真係開心到死!

我做o左咁耐人都未試過陸運會有獎牌,這次真是多得爽爽 我們完全無諗過會入到三甲,因為爽爽跑 60m 初賽小組都係只跑第四、五,Sheany又在比賽前一天在旺角行街時扭傷腳,我就更不在話下,一直抱病至今未癒(邊跑邊咳)...。最嚇人的是和我們同組出賽的另外兩個爸爸還穿上了釘鞋(好認真),我就只係搞笑兼唔 professional 地著了一對籃球鞋(高桶果隻)去跑

爽爽很喜歡那個獎牌,一直掛著它回家不肯脫下。見她這樣,回家後我們將全部獎牌都交了給爽爽保管。

szema 寫道:
Boris,
保重身體呀 !休息多啲 ! 希望你快啲好番喇 !

謝謝關心。昨天陸運會比賽完,咳得比星期日更加嚴重,於是離場後下午又要去睇醫生,依家仲未好番。

恭喜哂    小心保重呀,天氣好差,我囡都仲係又咳又鼻涕,又唔敢俾佢食藥,今日仲要quiz,唔知點算!

Boris, Sheanylok,

恭喜你呀!真係要去慶祝吓先得喇!

我囡講話爽爽媽咪跑得好快, 好犀利呀,而我就完全比老爸估中哂,真係馬失前蹄,好嘅唔靈!

老爸跑完第二日話,隻腳好似唔係自己咁,不復當年勇喎     ,而阿囡似乎都甚得我的遺傳,同我一樣,走一陣已經嗌累,睇怕我地平時都要做吓運動keep吓先得喇!

你地有冇同囡囡打流感針呀,我啱啱星期六一家人打咗,打完之後我同阿女有少許燒,吃了退燒藥就冇咩事。而上年打完之後,真係全年少咗生病,就算有啲唔舒服都好快冇事(約1、2天左右)。

wyl 寫道:
恭喜哂    小心保重呀,天氣好差,我囡都仲係又咳又鼻涕,又唔敢俾佢食藥,今日仲要quiz,唔知點算!

流感針我們一家年年都有打開,但今年就仲未打,諗住等亞囡好番先同佢去打

各位,

請幫幫忙,阿囡在學校攞返嚟棵花苗係唔係要換盆加泥架 ? 阿囡果盆啲葉一日黃過一日,已經謝咗兩片,點算 ? ! 請問是否要每日澆水 ? 可唔可以放露台晒 ?  如果盆花死咗,阿女實 ,請幫忙,唔該唒    

wyl.

wyl 寫道:

我果d唔係感冒,係氣管敏感,比較難痊癒。醫生星期一開了一隻比較勁的藥,食了之後搞到返工行路都覺得有d腳步浮浮。

要徹底好番我諗要等空氣污染指數再降低一d先得。 :evil:

P.S.: Anson 有冇發燒?我看醫生時問醫生我有沒有感冒,他說近來正在流行中的那一類型感冒會先出現發燒和週身酸軟徵狀,之後才會傷風流鼻水和咳。

szema,

恭喜你呀!真係要去慶祝吓先得喇!

Sheany 跑完就去了跟美國回來的表姐唱卡拉ok當慶祝。我就和爽爽在家中溫習英文quiz和睡覺當慶祝。

我囡講話爽爽媽咪跑得好快, 好犀利呀,而我就完全比老爸估中哂,真係馬失前蹄,好嘅唔靈!

最緊要唔好有嚴重受傷。我見小一最後一組1C班Vegas的媽咪都跌得好傷但都仲起番身繼續跑,後來兩個膝蓋都貼上了紗布,還要安慰嚇得大哭的女兒。

老爸跑完第二日話,隻腳好似唔係自己咁,不復當年勇喎    ,而阿囡似乎都甚得我的遺傳,同我一樣,走一陣已經嗌累,睇怕我地平時都要做吓運動keep吓先得喇!

我都係,酸痛到行唔郁。不過就唔係無復當年勇,因為我以前都未勇過(無論中小陸運會都只有陪跑份兒)。

對。最緊要平時多做運動。我都諗緊要做多d運動等條氣管健康d唔好成日咳。

szema,

szema 寫道:
你地有冇同囡囡打流感針呀,我啱啱星期六一家人打咗,打完之後我同阿女有少許燒,吃了退燒藥就冇咩事。而上年打完之後,真係全年少咗生病,就算有啲唔舒服都好快冇事(約1、2天左右)。

我們一家上年也有打,不過今年就仲未打... 等一家三口都無病無痛先。

szema,

szema 寫道:
請幫幫忙,阿囡在學校攞返嚟棵花苗係唔係要換盆加泥架 ? 阿囡果盆啲葉一日黃過一日,已經謝咗兩片,點算 ? ! 請問是否要每日澆水 ? 可唔可以放露台晒 ?  如果盆花死咗,阿女實 ,請幫忙,唔該唒    

爽爽那盆在拿回家當晚已被她連根拔起,已「certified」了。我都唔知點算,可能要帶爽爽去花墟買過一個新苗來種,唔知會唔會有呢?

睇見你地分享陸運會的事真係好開心,初賽同決賽都無去,因為亞女發燒同弄傷腳【全陪已經好番晒】。

我都建議小朋友打流感針,我去年有個好友的仔仔(未足6歲,準備入小一前)因流感細菌上腦引至急性腦膜炎去世。雖然我唔知打左針是不會發生悲劇,但預防勝於治療。

Boris,如果你係氣管敏感的話可試試用鱷魚肉+川貝+果皮炖廋肉,思楠上星期飲完已經好番好多,起碼大家有得

roxena,

roxena 寫道:
睇見你地分享陸運會的事真係好開心,初賽同決賽都無去,因為亞女發燒同弄傷腳【全陪已經好番晒】。

真可惜。明年再玩玩吧,協恩的老師在比賽時會介紹參賽者和進行「評述」,亦會呼籲沒有比賽的同學加油支持,氣氛搞得幾好,起碼好過我以前中小學時的陸運會,觀眾都會投入d。

我都建議小朋友打流感針,我去年有個好友的仔仔(未足6歲,準備入小一前)因流感細菌上腦引至急性腦膜炎去世。雖然我唔知打左針是不會發生悲劇,但預防勝於治療。

這是多麼令人痛心的一件事 實在不敢去想像這種悲劇... Anyway, 各位保重身體...

Boris,如果你係氣管敏感的話可試試用鱷魚肉+川貝+果皮炖廋肉,思楠上星期飲完已經好番好多,起碼大家有得

謝謝你的意見,煲湯呢家o野我諗要搵老媽子出手喇...

Roxena,

唔緊要喇, 下年再參加過喇,最緊要身體健康。

聽到你講到你朋友的遭遇,覺得好sad,亦覺得生命好寶貴,應該珍惜眼前人,希望你朋友已經平復喇。

聽醫生講今年的流感潮似乎早了,所以早啲打流感針好啲,佢叫我出年應該在小朋友開學前打添。我今年在十月尾預訂流感針,要等差不多三個星期先至有呀

roxena 寫道:

Boris,

我都預咗要去一趟花墟,如果冇花苗買 ,就唯有出吓貓,買盆細細哋嘅金盞花頂檔喇   

Boris 寫道:
爽爽那盆在拿回家當晚已被她連根拔起,已「certified」了。我都唔知點算,可能要帶爽爽去花墟買過一個新苗來種,唔知會唔會有呢?

szema 寫道:
Boris,

我都預咗要去一趟花墟,如果冇花苗買 ,就唯有出吓貓,買盆細細哋嘅金盞花頂檔喇   

[quote]
Boris 寫道:
[/quote]

我盆都玩完了 ,不過亞女話無得交都ok

szema 寫道:
Boris,

[quote]
Boris 寫道:
[/quote]
szema:
我囡那棵金盞花苗, 也是拿回家的第一天便宣告 (本身沒得救)
我也打算這個星期去花墟買一盆花苗, 希望一月時長得好好睇睇啦.

我盆都玩完了  ,不過亞女話無得交都ok  

依通告看來, 無得交的確ok.
但以我囡囡的個性來說, 還是替她種一盆穩陣d (當然, 她自己照顧    )

爽爽很喜歡那個獎牌,一直掛著它回家不肯脫下。見她這樣,回家後我們將全部獎牌都交了給爽爽保管。

Boris:
阿女昨天回家便告訴我, 爽爽掛著獎牌練大提琴啊, 還說你們兩個的也給了爽爽. 我看她心裡是羨慕得很.

最近好像真的多人病, 阿女昨天開始也有點流鼻水.
聽到你們個個都咳, 便記起前一陣子阿女晚上也試過猛咳, 後來發現晚飯後如果給她吃橙便會如此. 停了便沒事.
除了看醫生、湯水調理, 如果咳不停, 最好停止吃橙.
‹ 上一主題|下一主題