用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

引用:Quote:rhung+發表於+14-11-18+13:48+咁你仲

原帖由 淺草 於 14-11-18 發表
我已經交左report, 又3rd in 左, 但上星期尾收倒禮賢offer, 比較喜歡禮賢, 所以我唔繼續喇. ...
迷途知返,恭喜!
有幾多人真心去交功課學嘢呢……

LuLuKiuKiu    發表於 14-11-19 15:50

derkin 發表於 14-11-18 16:19
迷途知返,恭喜!
有幾多人真心去交功課學嘢呢……

你錯喇, 每人心目中都有一個學校排位list, 如果唔係有一個比優才更好既offer, 我係唔會放棄優才既.  優才3rd in前我女已經有兩個offer, 不過我唔覺得比優才好, 所以我繼續啫. 有更心儀既offer轉呔好正常啫. 不過你就奇D, 明明放左手(唔知係咪真), 但仲好在意優才既post...真奇....你唔好係度影響其他家長既心情啦.

回覆:優才留位回條

口裏說不,身體卻很誠實

回覆:淺草 的帖子

其實已經冇人理佢, 你唔洗答佢。he / she is nobody anyway.

回覆 淺草 的帖子

我很讚同妳的講法. 每人心中一定有個list. 如果說"我非優才不讀"也是騙人o拉. 妳做法十分之正常不過. 我轉校也是因為有一間比優才好的才轉去. 有乜出奇?

其實已經冇人理佢, 你唔洗答佢。he / she is nobody anyway.<--你啱,我又係衝動左d

如果想讀就會為左自己子女而用心交功課,係呢一刻為止我都仲好期望,我亦都好用心做功課!
有一間好啲轉軚又有乜出奇!什麼「迷途知返」,講到眾人佳醉咁。

淺草  咪就係囉,我不知幾清醒呀!   發表於 14-11-19 00:00

引用:Quote:rhung+發表於+14-11-18+13:48+咁你仲

原帖由 淺草 於 14-11-18 發表
我已經交左report, 又3rd in 左, 但上星期尾收倒禮賢offer, 比較喜歡禮賢, 所以我唔繼續喇. ...
真心替你小朋友高興,找到合適學校。

淺草  謝謝你呀!  發表於 14-11-19 00:03

今日都19/11,點解仲未有消息嘅?

彩虹BB 發表於 14-11-19 10:41
今日都19/11,點解仲未有消息嘅?

我剛剛收到學校call喇,叫我星期六去註冊。

我囝囝係今年優才小一生,我揀小學,只睇自己和囝囝合適的,in了3間直資,慶幸都有offer,最後揀了GT!我是一名中五畢業既C9,囝囝讀0學術村校,成個揀\考小學過程,我都盡量以平常心面對。老實講,考唔到咪等派位囉,覺得某間學校唔適合咪唔好揀囉,你揀人、人揀你好正常,我唔會比人牽住鼻子走。上左9堂講座我有遲到過,人人都要返工或湊仔,遲咪遲囉,我理得佢比咩colour紙我。In家長我地係最早出黎果對,只係問d行野。如果我果年要做閱讀報告,我會照做,反正我鍾意睇書,我未必寫到1000字,但我會照交,講真,你點知學校想睇乜!

上學期快將結束,我覺得功課量適中近偏少,囝囝多數可自行完成功課,中英文隔星期默書,極少測驗,偶然有突擊評估,返學可謂輕鬆愉快。

交咗留位費,仲有冇得抽獎?

引用:交咗留位費,仲有冇得抽獎? +

原帖由 fingerbb 於 15-01-23 發表
交咗留位費,仲有冇得抽獎?
直資冇得抽

優才幾時先俾大訂?幾時先會有人放位?好似冇乜人再收到call 由first waiting 變conditional offer 咁嘅!

回覆:朱總理 的帖子

今年3-4月仲有一輪面試係比剛由 second waiting 轉 first waiting果批, 會係果批揀人。call waiting 的機會不知還有沒有。

回覆 朱總理 的帖子

以我所知應該已有first waiting得到conditional offer.

第二份功課昨天已deadline,如果唔諗住讀應該唔會交,學校應知道哪一些有 conditional offer 嘅會唔讀,希望下星期學校會再call 人由 first waiting 變 conditional offer 啦!

回覆:朱總理 的帖子

我都冇上堂同冇交功課,已通知唔讀
good luck

引用:今年3-4月仲有一輪面試係比剛由+second+wai

原帖由 Sasa135 於 15-02-14 發表
今年3-4月仲有一輪面試係比剛由 second waiting 轉 first waiting果批, 會係果批揀人。call waiting 的機 ...
有冇人知學校有冇再call interview?

引用:Quote:原帖由+Sasa135+於+15-02-14+發表今

原帖由 cmt1010 於 15-04-16 發表
有冇人知學校有冇再call interview?
呢批interview好似冇聽有人講學校有安排。

‹ 上一主題|下一主題