用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

PeterWong2021 發表於 21-7-20 13:27
所有係香港比錢就讀到的國際學校學生,他們經過學校篩選過晒?

是否用交到學費去篩選... 都是篩選? ...
當然有篩選啦
家長背景, 有冇買學卷,比唔比得起學費.....

我贊成出年比1000個狀元香港IB考生

其實係DSE有問題, 定係IB有問題?

我覺得DSE既問題大好多, 為子女爭取同其他地方公平D既賽道, 應該係DSE個面改啦....

cafeva 發表於 21-7-20 13:43
我贊成出年比1000個狀元香港IB考生

不如全港考IB仲實際, 每年成績亮麗, 亦能反映香港教育水平高......教育局攪DSE為難自己學生為乜....

Ivan_s 發表於 21-7-20 13:48
其實係DSE有問題, 定係IB有問題?

我覺得DSE既問題大好多, 為子女爭取同其他地方公平D既賽道, 應該係DSE個 ...

係香港爭取公平D嘅賽道而改DSE學制,同理下,如果DSE係英美加澳享有優勢,係咪佢哋要改學制咁呢?~~~

medicine 發表於 21-7-20 10:39
覺得有個別會員,直接少少講,"自己的小朋友已/將考IB",我估,沒乜人會有意見.但偏偏在不同POST不斷以歪理或 ...

其實IB都係一個公平既考試制度, 點解用係香港學生度就會變左分數"過高" / "狀元濫"呢?

PeterWong2021 發表於 21-7-20 13:27

本港 IB 以 IS (Private) 為主
全球計 State school 考生佔多數

學校 Private | State
2020 50.86% | 49.14%
2019 50.27% | 49.73%
2018 49.39% | 50.61%
2017 48.24% | 51.76%
2016 48.2% | 51.8%

考生 Private | State
2020 [·] | [·]
2019 [·] | [·]
2018 34.20% | 65.80%
2017 33.47% | 66.53%
2016 33.0% | 67.0%

短短一年間, IB狀元(其實我都唔知仲應唔應該咁叫)可以多左成5倍, 榜眼探花一大籮. 如果個"通漲率"高到咁都話冇問題, 就真係唔知點先叫有問題

mcl203 發表於 21-7-20 13:53
係香港爭取公平D嘅賽道而改DSE學制,同理下,如果DSE係英美加澳享有優勢,係咪佢哋要改學制咁呢?~~~:w ...

係呀, 有優勢都唔改, 根本就自己傻仔...

Ivan_s 發表於 21-7-20 14:00
係呀, 有優勢都唔改, 根本就自己傻仔...

宜家咪要求緊改返IB做無優勢囉~~~

mcl203 發表於 21-7-20 13:02
呢面理性啲,呢個po只係討論結果嘅分數,對香港升大學生嘅可能影響,似乎無人評課程嘅優勢/短處~~~
...
部分喇,有d都幾發洩下

medicine 發表於 21-7-20 10:39
覺得有個別會員,直接少少講,"自己的小朋友已/將考IB",我估,沒乜人會有意見.但偏偏在不同POST不斷以歪理或 ...
我比較buy葉議員既講法,話晒佢是教育界專業人士,應該比屬於門外漢既家長更清楚. 佢都話DSE受IB影響而變得唔公平。6%既狀元比率,相信冇人會覺得既程度是同Dse相若。

PeterWong2021 發表於 21-7-20 13:59
DSE 攪到咁難,當然是為了設立關卡阻止香港學生取得進入政府資助的大學資格啦!

現在唔係政府唔提供到足夠 ...

但係又N咁多條路俾佢地入番大學.....

Ivan_s 發表於 21-7-20 13:53
不如全港考IB仲實際, 每年成績亮麗, 亦能反映香港教育水平高......教育局攪DSE為難自己學生為乜....
...
冇可能啦,咁樣考評局班公務員會失業,佢地唔會制

PeterWong2021 發表於 21-7-20 13:59
DSE 攪到咁難,當然是為了設立關卡阻止香港學生取得進入政府資助的大學資格啦!

現在唔係政府唔提供到足夠 ...

唔少家長吹捧本地學位入學率高的學校。90幾%就好勁,其實當中唔知有幾多係讀自資學位,可能有成幾,2成,不過佢哋happy 就得啦!

回覆 ok3 的帖子

讀IB果班家長錢多,唔怕通脹,濕濕碎

Dylanli2017 發表於 21-7-20 14:06
我比較buy葉議員既講法,話晒佢是教育界專業人士,應該比屬於門外漢既家長更清楚. 佢都話DSE受IB影響而變得 ...

我個人都相信 IB係易D

另外IB成績亦反映香港學生水平較其他地方高, 香港 VS 香港 同 香港 VS 全世界 拉CURVE又會再難D

點樣篩選我就唔知,我睇結果架咋,我估“唔適合”嘅無理由攞高分,冇乜人低分就即係大部分都係“適合”啦!

“唔適合”嘅唔知幾時被篩選走晒呢?唔知會唔會有人發覺“唔適合”之後轉咗去讀DSE呢?
‹ 上一主題|下一主題