用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

TWMa,

TWMa 寫道:
Boris:
阿女昨天回家便告訴我, 爽爽掛著獎牌練大提琴啊, 還說你們兩個的也給了爽爽. 我看她心裡是羨慕得很.

嘩!唔係咁誇張嘛,掛住個獎牌返學校學大提琴? 點解工人姐姐唔阻止佢? 又不是在運動場... 掛住個牌走來走去好似傻妹咁...

P.S. 爽爽也很羨慕你囡囡那個「協恩與我」獎座。

最近好像真的多人病, 阿女昨天開始也有點流鼻水.
聽到你們個個都咳, 便記起前一陣子阿女晚上也試過猛咳, 後來發現晚飯後如果給她吃橙便會如此. 停了便沒事.
除了看醫生、湯水調理, 如果咳不停, 最好停止吃橙.

對,不能吃橙。我無乜常識... 上星期初我有少少咳時仍有吃橙(我自小喜歡吃橙,差不多一日一個),結果陸運會前咳到「甩肺」,仲比我媽話我「唔介口」。現在沒吃了,只好待咳好後再吃。

嘩!唔係咁誇張嘛,掛住個獎牌返學校學大提琴? 點解工人姐姐唔阻止佢?  又不是在運動場... 掛住個牌走來走去好似傻妹咁...

如果嗰獎牌係我女得到, 我諗佢唔止掛住練大提琴, 今日返學佢都會掛住啊    

嘩 ! 又真係幾搞笑噃 ,不過小朋友開心就梗係真情流露架喇,不過睇嚟學校搞甚麼親子活動,最辛苦都係我地啲家長 :cry:
TWMa 寫道:
[quote]嘩!唔係咁誇張嘛,掛住個獎牌返學校學大提琴? 點解工人姐姐唔阻止佢?  又不是在運動場... 掛住個牌走來走去好似傻妹咁...

如果嗰獎牌係我女得到, 我諗佢唔止掛住練大提琴, 今日返學佢都會掛住啊    
[/quote]

唔係呱!學校點解揀呢種花苗 ,咁易玩完 ? ! 我阿女同你女一樣,唔買返盆比佢實唔掂 !

TWMa 寫道:
我盆都玩完了 ,不過亞女話無得交都ok
--------------------------------------------------------------------------------

依通告看來, 無得交的確ok.
但以我囡囡的個性來說, 還是替她種一盆穩陣d (當然, 她自己照顧)
:

sheanylok,

Pls check email. If u do not received the files, pls let me know.

Hi everyone,

Seems like some of you or your girls got sick, pls take care! I've also fallen in sick for a week too.  

Boris,

Congratulations!!   You guys are so actively involved in the sports day. I'm sure Sonnet will be very very happy. Too bad, we didn't join as I suffer from pain in feet and can't run!!   

szema,

Are you OK? When my girl told me about your incident, I was so shocked and can see how much you participated in the race, your spirits really deserves a big clap   

((I've got your e-mail, thx !!))

Boris 寫道:
爽爽那盆在拿回家當晚已被她連根拔起,已「certified」了。我都唔知點算,可能要帶爽爽去花墟買過一個新苗來種,唔知會唔會有呢?  

Same to me, it's dead already on the 1st day!!
花墟有新苗賣 which look much stronger, the salesman said 盆花 need to put under sunlight to grow, but in this kind of weather, hardly can see the sun !

Apricot,

謝謝關心 ,好在冇損傷,只係右手手腕落地時有少少屈親,用護腕紥住兩日已經好好多了。其實前一晚老爸已叫我著短褲跑,話我條運動褲大長好易"kick"到,但我話好多年冇著過短褲出街,覺得唔係幾慣,結果就成佢"貴言",不過最安慰嘅就係囡囡一見到我就問「媽咪係唔係仲好痛呀?」當時心都甜唒 ,另外老爸仲有一個意外收穫,就係同一個中學同學相認,佢囡囡仲係讀埋同一班添 ,真係世界真細小呀 !

apricot 寫道:
szema,

Are you OK? When my girl told me about your incident, I was so shocked and can see how much you participated in the race, your spirits really deserves a big clap   

等我今個星期六去花墟睇睇先,唔該哂

Same to me, it's dead already on the 1st day!!
花墟有新苗賣 which look much stronger, the salesman said 盆花 need to put under sunlight to grow, but in this kind of weather, hardly can see the sun !
:

szema:
原來妳跌親! 阿女無話俾我聽, 好彩冇大礙.
今日有張通告話 6/12 影校刊相果日, 現代舞預備隊員要着訓練服+隊服影完相先換校服影班相, 換衫時好容易搞到頭髮亂哂喎, 仲有, 除咗帶冬季校服, 都要帶埋及膝襪、黑皮鞋, 對嗎?

TWMa,

係呀,今日先同阿女講叫佢換衫時小心啲,亦諗住叫佢在家試一次點除件舞蹈服(因為件衫都幾難除架)
TWMa 寫道:
szema:
原來妳跌親! 阿女無話俾我聽, 好彩冇大礙.
今日有張通告話 6/12 影校刊相果日, 現代舞預備隊員要着訓練服+隊服影完相先換校服影班相, 換衫時好容易搞到頭髮亂哂喎, 仲有, 除咗帶冬季校服, 都要帶埋及膝襪、黑皮鞋, 對嗎?

各位:

我在11月份的幾個活動拍了一些照片,現在都放上網了,也許你會在某些照片中找到你或你囡囡喔。(基於保密理由,如欲觀賞,請先 PM 本人及提供 e-mail address。不便之處,敬請見諒。)

該網址有以下活動的照片:

05-11-2006: BK 協恩家長西貢西沙秋季聚會
13-11-2006: 協恩小學陸運會初賽
19-11-2006: 爽爽的生日會
27-11-2006: 協恩小學陸運會決賽

Boris,

你好快手呀!  

[/quote]         

Boris 寫道:
各位:

我在11月份的幾個活動拍了一些照片,現在都放上網了,也許你會在某些照片中找到你或你囡囡喔。(基於保密理由,如欲觀賞,請先 PM 本人及提供 e-mail address。不便之處,敬請見諒。)

該網址有以下活動的照片:

05-11-2006: BK 協恩家長西貢西沙秋季聚會
13-11-2006: 協恩小學陸運會初賽
19-11-2006: 爽爽的生日會
27-11-2006: 協恩小學陸運會決賽

Boris:
唔該哂.
BK 始終係一個公開的地方, disclose 太多個人資料唔係咁好, 尤其是我哋都係 Working Dad/Mum.
我知你明我意思.

TWMa,

TWMa 寫道:
BK 始終係一個公開的地方, disclose 太多個人資料唔係咁好, 尤其是我哋都係 Working Dad/Mum.
我知你明我意思.

收到。    

Boris,

唔該哂!!
pls chk pm..

szema:

I got it. Tks!

szema 寫道:
sheanylok,

Pls check email. If u do not received the files, pls let me know.

簽名被屏蔽

TWMa,

阿女星期六講話現代舞老師叫佢地星期三(6/12)要先著校服回校,等廣播叫現代舞隊換衫影相先至可以換隊服,跟住再換返校服影班級照,咁咪好煩   ,請問你囡囡有冇同你講如此安排呀 ? !

Sheanylok01,
You're welcome la !

阿女星期六講話現代舞老師叫佢地星期三(6/12)要先著校服回校,等廣播叫現代舞隊換衫影相先至可以換隊服,跟住再換返校服影班級照,咁咪好煩   ,請問你囡囡有冇同你講如此安排呀 ? !

szema:
唔係啊嘛.
阿女冇話星期三要著校服回校先喎, 上次那張通告說 8:00am 開始現代舞隊影相, 咁, 邊有時間再校服換現代舞隊服啊? 嗰件訓練服, 佢哋自己好難著同除啊, 如果無人幫手, 肯定
等陣我問下阿女再覆你.

szema:
剛才問了阿女, 果然如 sze ching 所言    
點搞? 我們明朝見到校長, 好唔好同佢反應下? 又或者明天午飯時間, 妳如果有返學校, 再問問可否照原先安排, 直接着隊服返學?

TWMa,

我諗校長未必知道細節安排,或者明天接放學時問問班主任,是否先影各校隊相然後才影班級相,如果係嘅,問吓可否直接着隊服返學,影完舞蹈隊相先至換返校服? !    

TWMa 寫道:
szema:
剛才問了阿女, 果然如 sze ching 所言    
點搞? 我們明朝見到校長, 好唔好同佢反應下? 又或者明天午飯時間, 妳如果有返學校, 再問問可否照原先安排, 直接着隊服返學?
‹ 上一主題|下一主題