用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 wahong 於 10-1-11 22:51 發表
Hello Khmama,

小兒就讀舊油天,band 1尾,自行的第一及第二意願如何選?

睇你想唔想搏抽獎入九華. 如果想搏, 自行選兩間心儀band1中, 得咗咪開心, 唔得都仲可以搏抽獎.  如果唔想搏, 自行可以選聖方濟同丘佐榮. 記住肯定係band1至好.

Dear Khmama,
   您好!小兒五年級呈分試40/198,六年級27/198成績除視藝B外全A,操行A,學校有50%band one 生。
   課外活動:去年校際音樂節五級鋼琴冠軍
                  校內乒乓球隊
                  風紀、班長
                  田徑四年級4x100季軍
                  還有其他拔尖、獨誦、普通話優異
問題:小兒由官塘網申請調往九龍城網,但其個人意願入男校,選港華/九華第一、聖言第二可否,直資已報聖保羅書院,怎取捨?

你好khmama!

我囡囡就讀大埔區小學,屬Band 1中成績,自行應該點揀?我心儀聖公會莫壽增會督中學 同沙田沙田崇真中學可以一試嗎?

原帖由 khmama 於 10-1-11 20:59 發表

油尖旺應該強過官塘, 但唔保証一定升band.

謝謝你的回答, 我還有一個問題就是一向我睇個topic 都有個understanding 係油尖旺既band 1 英中既位係多過band 1 既學生的, (correct me if i am wrong), 咁我想問下, 會唔會有band 1 英中收完band 1 既學生而仲有位留番俾band 2 頭的學生的呢?

唔該晒 .

choice

Khmama,

小女小學在:
五年級呈分試 老師說是band 1
六年級呈分試 老師說是band 2 頭

自行選:
聖公會鄧肇堅中學
香港真光中學
基督女青丘佐榮
金文泰中學
何文田官中
機會大唔大?

原帖由 khmama 於 10-1-11 21:42 發表

方潤華小學面臨殺校, 小學程度可能會差咗, 即使學校話band2頭至中, 實際可能只去到band2中, 唔可以太進取, 可以考慮既有十八鄉, 鄧佩瓊, 裘錦秋同基朗. ...

謝謝khmama寶貴意見....

原帖由 heihei媽 於 10-1-12 15:12 發表

謝謝你的回答, 我還有一個問題就是一向我睇個topic 都有個understanding 係油尖旺既band 1 英中既位係多過band 1 既學生的, (correct me if i am wrong), 咁我想問下, 會唔會有band 1 英中收完band 1 既學生而仲有 ...

有機會, 但係唔會好多. 油尖旺抽獎第一志願主要填華仁, 聖瑪利, 真光同伊中. 第二志願男生會填聖芳濟/銘基, 女生就會填銘基. 根據我上年估計既競爭數目, 男生大約230人, 聖芳濟就好大可能有少量位剩. 當然band2除咗以聖芳濟搏首志願, 亦可以他區為第一志願.  以band1家長一貫心態, 去到第三志願已經好保守, 相信油尖旺12間他區英中79個位都剩唔少. 但係今年有冇cut位就仲未知.

原帖由 CCCHUNG 於 10-1-12 16:05 發表
Khmama,

小女小學在:

自行選:
聖公會鄧肇堅中學
香港真光中學
基督女青丘佐榮
金文泰中學
何文田官中
機會大唔大? ...

其實你囡囡屬邊緣人, 都仲有得追, 試下鄧肇堅同丘佐榮啦.

Hi Khmama,

你好! 小兒屬官塘區,兩次呈分試都考全級第四 (平均第一). 現考慮自行第一選擇跨區. (第二揀了聖言)

請問如較進取選華英, 會否浪費了一個機會? 華英面試內容會否很困難?

如考黃笏南,會否較有把握呢?

多謝你的意見及幫忙!:)

原帖由 Emmama 於 10-1-12 12:43 發表
你好khmama!

我囡囡就讀大埔區小學,屬Band 1中成績,自行應該點揀?我心儀聖公會莫壽增會督中學 同沙田沙田崇真中學可以一試嗎?

莫壽增就未必得, 因為大埔區英中數目唔多, 太集中所以競爭大. 沙崇可以一試, 沙田既band1英中多, 冇咁多band1頭同你爭. 抽獎仍然有8成機會抽入英中, 睇你好唔好彩.

原帖由 DesmondMa 於 10-1-12 19:53 發表
Hi Khmama,

你好! 小兒屬官塘區,兩次呈分試都考全級第四 (平均第一). 現考慮自行第一選擇跨區. (第二揀了聖言)

請問如較進取選華英, 會否浪費了一個機會? 華英面試內容會否很困難?

如考黃笏南,會否較有把握呢?

...

全級第四算係band1頭, 選華英都冇錯. 考黃笏南成功機會會較高, 如果收咗你, 你係唔係已經好滿意? 如果係就可以去報. 華英面試內容就冇研究, 從來只要在你掌握之內既事, 就唔會有困難, 你操練下自然就冇問題.

原帖由 jamesmum 於 10-1-12 00:37 發表
   您好!小兒五年級呈分試40/198,六年級27/198成績除視藝B外全A,操行A,學校有50%band one 生。
   課外活動:去年校際音樂節五級鋼琴冠軍
                  校內乒乓球隊
                  風紀、班長
     ...

港華/九華就未必得. 如果唔限男校, 旅港同黃笏南仲適合你囝囝.

急!急!急!
   十萬火急!!!

女兒讀協恩, 成績如下:

中文 : 55 (小五), 62 (小六)
英文 : 65 (小五), 64 (小六)
數學 : 70 (小五), 67 (小六)常識 : 70-75

請指敎她的BANDING, 因老師沒有說明? 是否BAND 2?

朋友介紹以下, 請問banding 及校風如何?
自行和大抽獎應如何排位?有沒有其他建議?   

景嶺書院
香港培道中學
基督教香港信義會信義中學
九龍塘真光
何文田官立中學
基督教女青年會丘佐榮中學
德蘭中學

請幫忙!

睡不著的媽媽
my email : [email protected]

Hi Khmama,

如果咁樣, 好唔好兩間都試沙田呢? 你覺得我試邊間好呢?

原帖由 khmama 於 10-1-12 20:01 發表

莫壽增就未必得, 因為大埔區英中數目唔多, 太集中所以競爭大. 沙崇可以一試, 沙田既band1英中多, 冇咁多band1頭同你爭. 抽獎仍然有8成機會抽入英中, 睇你好唔好彩. ...

回覆 8# khmama 的文章

Khmama,

油尖旺既循道 -機會大唔大

THX

小女小學在:

自行選:
聖公會鄧肇堅中學
香港真光中學
基督女青丘佐榮
金文泰中學
何文田官中
機會大唔大? ...

其實你囡囡屬邊緣人, 都仲有得追, 試下鄧肇堅同丘佐榮啦.

P.5 全級 8/141
P.6        9/141
學校九龍城區

自行想選華英 或 QE其中一間,  那間好D呢?

另華英講明「叩門位」會優先考慮自行選它的學生,那麼
應怎樣考慮呢?

Thanks!

dear  khmama

小兒全級考25(210)人觀塘小學自行想报 華英  開平 黃笏南  那2間有機會.

dear  khmama

小女的老師提議報張祝珊, 但聽聞此學校功課非常多, 學生是沒有時間參加課外活動, 小女又比較活躍, 但此學校又是一間十分好的學校, 真是很難取捨, 請問你對此學校是否有認識, 可否提供意見?另有家長提議中國婦女會, 聽聞校風好, 你又有何意見?

thanks a lot

原帖由 ac602 於 10-1-12 22:13 發表
Hi khmama,

My son studies in Wanchai and his exam results are:

P6 1st term
Chinese, English, Maths, GS, Art - A
Music - B
Position in form 9 of 158

P5 2nd term
Chinese, English, GS - A
Maths, Art,  ...

假設所有灣仔區小學, 除咗聖若瑟同港華會抽番自己中學, 個個band1男生都填皇仁做第一志願抽獎, 中獎機會約50%, 當然成功率會因為自行得咗而離場既實際人數, 跨區人數, 男女生比率同埋部份搏其他學校既人數而有調整.

呢個成功率, 你覺得值得去搏既, 自行第二志願就唔好填. 抽唔到皇仁都應該入到鄧肇堅.
‹ 上一主題|下一主題