用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 (MS) 有無家長收到信
樓主: vincenthkg
go

民生 (MS) 有無家長收到信 [複製鏈接]

其實, 如果有幸由waiting 而被收. 心入面始終有點不是味兒. 因為,是別人不要的位. 才騰出來.  不是學校正式收的學生..
原帖由 snakesnake 於 10-12-20 10:04 發表
Waiting不用灰心,當PC and GH 出result 一定有Quota再比家長(放棄五月註冊)。放心la

原帖由 bluebluebe 於 10-12-18 23:37 發表
想問o下 reject letter 係咪即係備取生?because i read the english version: cannot accept my son but the chinese version :接受為備取生....咁其實係reject但可list為後備?

Excatly!!! i was super scared when i read the Eng. version of the letter. The words "NOT ACCEPTED" popped up right in front of my eyes... but then.. i turned over the letter and read the chinese version. i saw 備取生... poor translation has also happened on their questionair.. question 2.. the chinese question means different from the english one.
maybe it's a good thing for my girl wasn't accepted..

唔好咁諗啦 ! 相信甚少夫婦係對方嘅初戀情人啦! 最緊要係好學校就得啦 !

原帖由 kmmum 於 10-12-20 11:18 發表
其實, 如果有幸由waiting 而被收. 心入面始終有點不是味兒. 因為,是別人不要的位. 才騰出來.  不是學校正式收的學生..

waiting姐係仲有機會....
我記得上幾年我大仔in k1係直情話唔收....

haha...你個比喻好正~!!
我都覺得係, 我大仔都係當年民生話唔收個果, 考左三次至收佢, 宜加佢成績都ok, 剛剛考完試有成績番, 平衡分有87, 中英默考試仲100分tim...
你要正明學校係需要佢, 咁至讀得開心~!!

原帖由 evaywwong 於 10-12-20 16:27 發表
唔好咁諗啦 ! 相信甚少夫婦係對方嘅初戀情人啦! 最緊要係好學校就得啦 !

原帖由 嘻嘻 於 10-12-20 12:13 發表
好早呀08:30
我個囝咪又係成個bb咁,有時去公園玩見其他d小朋友同齡既都比佢高大又會講話

可能你係第1輪IN, 唔知係米1日IN 晒?但要2月才有結果,
我阿仔只有SIZE 跟同歲的差不多,有時仲高過大過佢的細路,但講野/ 表現/ 自理能力就好BB

健康院話佢講野遲緩, 現在等期做評估

原帖由 恩林 於 10-12-20 17:44 發表
haha...你個比喻好正~!!
我都覺得係, 我大仔都係當年民生話唔收個果, 考左三次至收佢, 宜加佢成績都ok, 剛剛考完試有成績番, 平衡分有87, 中英默考試仲100分tim...
你要正明學校係需要佢, 咁至讀得開心~!!

...

請教如何考左三次?
3次 K1 ?

一次k1, 一次k3, 一次係絞左一大咋野至有機會in 多次k3.....
結果k3開學前1個星期到, 學校至打黎話有位, 插到入k3...!!

原帖由 kerrielam 於 10-12-20 23:19 發表

請教如何考左三次?
3次 K1 ?

你係民生 DIE HARD FAN 非讀不可 WHY?

原帖由 恩林 於 10-12-21 00:32 發表
一次k1, 一次k3, 一次係絞左一大咋野至有機會in 多次k3.....
結果k3開學前1個星期到, 學校至打黎話有位, 插到入k3...!!

個人覺得如果是心怡的學校能夠由waiting轉為正選是一件感恩的事情, 無需抱著人捨棄我取的包袱, 最重要是所選的學校是適合小朋友, 另一面看4000 人選300人, 機會其實很少, 有waiting 是否比reject更好?

原帖由 kmmum 於 10-12-20 11:18 發表

haha....唔係~
我細仔都係喺民生讀, 我細仔n1個時同哥哥都係一齊番學, 我又係自己接送, 到我細仔升k1時, 雲雲咁多間, 最終選左民生, 其中一個原因係民生有得in k3, 我想兩兄弟一齊番學, 一來係方便la, 二來兄弟感情會好d, 三來諗到一年後(姐係今年) , 我大仔會上小學, 時間上佢地會好少一齊, 所以如果仲唔同一間學校, 佢地咪少左好多共同話題?!
4來, 過多兩年, 到我細仔都上埋民小(好彩的話), 我地一家四口會一齊番工番學(我車佢地到九龍城, daddy再轉車), 爭取多d親子時間, 車費又平d~! XD
就係咁喇~~!

原帖由 evaywwong 於 10-12-21 08:43 發表
你係民生 DIE HARD FAN 非讀不可 WHY?
‹ 上一主題|下一主題