用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-10-9 12:16

威記最後一間學校喺九龍灣德福,九十年代末想轉為津校 ...
張沛松紀念中學係TKO, 係津校, 目前只係中中

學校對公開試成績近乎隻字不提..... 只曾見過上年有兩位30份以上既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 17-10-9 12:30
1-10除左阿女间上智……全部唔掂啵~小白菜+名內?喊三声……SPCS贏哂好多头十啦~台灣人taste.... ...

“除左阿女间上智”....雖說上智係非常好學校,但套校服只係B2B級數,小心又有人話您係上智鐵粉。

Soundervolt 發表於 17-10-9 13:07

“除左阿女间上智”....雖說上智係非常好學校,但套校 ...

禁我只係話头十內比較啫……你唔觉得头+內只有上智既睇得下咩?我又無話佢全港最靚,唔算鉄粉,我不嬲鈡意SPCS套……水手装要配長(白)襪先形神俱備。

Yanamami 發表於 17-10-9 13:34
禁我只係話头十內比較啫……你唔觉得头+內只有上智既睇得下咩?我又無話佢全港最靚,唔算鉄粉,我不嬲鈡 ...

咁又係,如果跟據嗰個top ten list,上智的確好過哂其他,尤其德貞同小白菜......

王家爸爸 發表於 17-10-8 12:16
我估係坊間傳聞,應該無嘜可能會報警。
不是傳聞, 不過是多年前的事了

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100204/00176_047.html

NeoMom 發表於 17-10-9 16:22
不是傳聞, 不過是多年前的事了

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100204/00176_047.html

究竟個DB仔好唔開心係因為個女仔講大話呃佢,定係唔開心因爲個女仔係水貨豬記呢?

Yanamami 發表於 17-10-9 12:30
1-10除左阿女间上智……全部唔掂啵~小白菜+名內?喊三声……SPCS贏哂好多头十啦~台灣人taste.... ...
taste呢家野,吾系人人学得到。我覺得吾计新法,就衣車同熊猫鞋兩间嬴晒!

Soundervolt 發表於 17-10-9 16:35

究竟個DB仔好唔開心係因為個女仔講大話呃佢,定係唔開 ...
係因為方丈講左佢單野後, 會比brother係暗角rap 佢

Soundervolt    發表於 17-10-9 23:05

Minionboy 發表於 17-10-4 10:45
三間學校的換血率同提早出國讀書的比率應該好唔同,亦會微調學校成績.....

Agreed!

你講既 SPCC 離校率,但不等於換血率。因為走左人可以唔收。

根據官網,F2-F5,好似佢地舊年收左共12個,今年收左共13個。

分攤起來唔算多。

retriever 發表於 17-10-10 13:27
你講既 SPCC 離校率,但不等於換血率。因為走左人可以唔收。

根據官網,F2-F5,好似佢地舊年收左共12個 ...

假設換入的都是用成績入的,對DSE的5+率影響輕微,因SPCC平均水準原本都超高。但如有5**率統計就會明顯啲,亦會影響對入讀神科人數。

點解咁講,我亂咁計下,請大家指正,唔知思路有無錯:

當SPCC一級200人,換入12人即6%度。

我知有個去咗SPCC嘅QC逃兵,比對QC校內名次同DSE成績,估計係5科5**的水準,保守啲當佢係4科5**的材料。

近年QC考到4科5**以上的學生大約都係得8-12%,呢批學生基本上都係可以入讀神科的。現時QC換入率係0%, 假設可以換入6%(8人), 即4科5**以上比率會變為14-18%,入神科的人亦可以直接增加8個。

誇張啲,用此消彼長方式諗下,SPCC如唔可以換血減12個醫學院,QC可以換血加多8個醫學院,即時和宜家情況有20個醫學院人數落差,個感覺就會出到嚟。

(純粹討論)

好奇想知點解SPCC有咁強大吸力, 老實講, 講名氣QC/LS等絕不輸蝕, 為何要放棄熟識的環境轉過去

BBKDWLAM 發表於 17-10-10 15:22
假設換入的都是用成績入的,對DSE的5+率影響輕微,因SPCC平均水準原本都超高。但如有5**率統計就會明顯啲 ...

點解估計QC換血率係0%? 而且入神科除咗睇成績,仲要睇好多其他因素同面試表現,所以未必可以咁樣假切設。

假設換入的都是用成績入的,對DSE的5+率影響輕微,因SPCC平均水準原本都超高。但如有5**率統計就會明顯啲 ...
SPCC 小學一級 ~140人, 中學一級~200人, 剩計小一時已可加入額外 1/3 街外尖子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NeoMom 發表於 17-10-10 15:35
好奇想知點解SPCC有咁強大吸力, 老實講, 講名氣QC/LS等絕不輸蝕, 為何要放棄熟識的環境轉過去
...

我認識嗰位同學家長覺得SPCC(因為有男及女生)學習環境比LSC文靜,更專注學術成就,係書香型學校,而且喺學科上有更多選擇,高中時又可以揀IB。LSC始終係男校,可想而知男校嘅文化好聽啲叫活躍好動,夠Man,陽剛味十足。唔好聽尐講就比較粗魯,上堂有時都幾嘈。轉校同學係一位文靜型學生,所以覺得SPCC適合哂佢嘅性格。而且好多媽咪唔會明白乜嘢係Bromance,鐘意囝仔做書生,所以SPCC的確係好多家長嘅至愛。

NeoMom 發表於 17-10-10 15:35
...

簡單D,峰頂有好多個,㨂個最高既登頂,滿足感最大~~~

唔係一級插入12 人。 係F2-F5,共收插班12-13人(今年舊年數據)。

今年畢業人數好似係 112+59

不少人認為佢哋昇中 “盡收天下兵器” 係績優主因。

其實以狀元數計,佢哋不嬲唔係最好。記憶中狀元最多係QC。佢哋係平均成績優。咁平均成績優是否因尖子拉高。以下有去年兩數據: 人均5級以上係 5.79,同時有5科5+係82%。後者顯示並非全靠尖子。

如果要持續績優,青訓要做好。單靠昇中收尖子好難做到。

retriever 發表於 17-10-10 17:29
唔係一級插入12 人。 係F2-F5,共收插班12-13人(今年舊年數據)。

今年畢業人數好似係 112+59

咁你知唔知SPCCPS 原校生有幾多S6仲係中學部呢? ~~~

我識果位原校尖子生,S1同父母講,外校生成績好強,我就估SPCC係靠升中選秀去谷高成績了,另一朋友小朋友,外校尖子生,亦話外校生成績一向較強~~~

mcl203 發表於 17-10-10 17:42
咁你知唔知SPCCPS 原校生有幾多S6仲係中學部呢? ~~~

我識果位原校尖子生,S1同父母講,外校生成績好強, ...

從來都係外校生強,係強好多,呢樣無疑問。

只係做醫生,攞船唔駛狀元級。

呢間學校既優點係平均而已。

hkpapa852 發表於 17-10-10 15:44
SPCC 小學一級 ~140人, 中學一級~200人, 剩計小一時已可加入額外 1/3 街外尖子

SPCC应該收90外來生……

retriever 發表於 17-10-10 17:49
從來都係外校生強,係強好多,呢樣無疑問。

只係做醫生,攞船唔駛狀元級。
某年...同位好朋友傾開...佢小朋友應係S3果年
佢叫我估P1佢小朋友D同學...仲有幾多留校
我答50%...佢話吓...起碼70%...同級得番好少人乍
當佢講大左...咁你認為SPCC係咪靠青訓呢 ~~~

‹ 上一主題|下一主題