用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

szema:
我打電話問學校, 原來影相的次序調咗, 影咗班相先至影現代舞隊相, 所以要着校服先啊.
無法啦, 唯有信佢哋成隊人一起, 換衫會叻d啦   

明天有戶外參觀活動, 有冇家長知邊幾堂的書唔使執?

TWMa, thanks for your info.

:wink:

szema:
聽阿女講, 都係影咗舞蹈隊的相先.
問佢今日係學校最開心的事, 竟然係--- 係洗手間換校服!
佢話全部舞蹈隊的同學都自己換衫, 冇大人幫手, 仲話自己好叻, 好快換好, 頭髮都冇亂.
睇嚟, 我呢個阿四好快可以甩難.  

TWMa,

阿女都係咁講,話佢地自己換衫唔駛人幫,啲衫冇跌落地下添 ,不過返到嚟一睇,我就見到佢張套舞蹈衫"質"埋一舊,好似一箸菜咁啫   

TWMa 寫道:
szema:
聽阿女講, 都係影咗舞蹈隊的相先.
問佢今日係學校最開心的事, 竟然係--- 係洗手間換校服!
佢話全部舞蹈隊的同學都自己換衫, 冇大人幫手, 仲話自己好叻, 好快換好, 頭髮都冇亂.
睇嚟, 我呢個阿四好快可以甩難.  

昨天見阿女的手冊難得整齊又正確, 一問才知道, 是拜小息時間要留在課室 "反省", 順便抄齊手冊之賜!
開學至今, 阿女的手冊有時抄得尚可, 有時真是 . 前一陣子, 我聽她說老師要他們和隔鄰互對手冊, 前兩天我也見到老師替她檢查手冊並補齊, 不知是否因為一直都有人替他檢查並補齊手冊的關係 (平時是我這個阿媽替她上 BK/打電話問), 所以她對應該抄齊手冊這件事好像不是很上心, 放小息只急著出去玩, 手冊是否抄齊也不理!
她說 "反省" 後, 她學會怎樣抄手冊了, 希望是真的啦

各位小一家長,

請問你地知唔知常識科的專題報告,應該用咩形式來做呢 ? 18/12就要交功課,但老師仲未有提過應該點做喎!如果用電腦print out,好似係家長做多過小朋友做,真的不知如何是好     ,我而家搵緊啲合用嘅家庭照,同埋諗緊個大綱,不過唔知叫囡囡自己寫吖定教佢用手寫板好 ??   請俾啲意見吖,唔該唒   

szema:
阿女幼稚園時做過類似的專題, 那時, 學校派回的報告紙已含各部分的大綱及內容要求, 他們要做的, 主要是搜集照/圖片, 以及寫上各人家庭不同的資料、關係、活動... 就可以了.
所以, 我會循差不多的形式, 同時參考常識課本中的內容, 訂好大綱, 再讓阿女去挑選照片及填寫內容 (小一, 我 prefer 手寫)
我想, 最好這個星期天前訂好大綱, 否則下星期有中英默, 沒有多少時間可慢慢做.

各位,

今天派了有關"常識科進展性評估(專題報告)" 的通告,不過唔係好明佢講咩 ?   通告寫話在11/12課堂內派發專題報冊子,並須要在課堂完成,這樣是否不須要再做其他報告呢 ? 專題報告的題目不是「溫暖的家」嗎? 不是在18/12交咩?  
請問你地點睇呢 ?   

TWMa,

TWMa 寫道:
昨天見阿女的手冊難得整齊又正確, 一問才知道, 是拜小息時間要留在課室 "反省", 順便抄齊手冊之賜!

清爽前晚執書包時也有提及你囡囡要「反省」一事。她說老師要某同學「反省」時是會向全班宣佈的,以便全班同學都參與監察要「反省」的同學的行為。例如該同學小息時未抄完手冊便離開課室去玩時,其他同學便會提醒她先留在課室抄完手冊。老師這個方法也不錯喔,同學間可以互相幫助,互相提點。

TWMa / szema,
TWMa 寫道:
szema:
阿女幼稚園時做過類似的專題, 那時, 學校派回的報告紙已含各部分的大綱及內容要求, 他們要做的, 主要是搜集照/圖片, 以及寫上各人家庭不同的資料、關係、活動... 就可以了.
所以, 我會循差不多的形式, 同時參考常識課本中的內容, 訂好大綱, 再讓阿女去挑選照片及填寫內容 (小一, 我 prefer 手寫)

除了形式,知不知有沒有字數/頁數限制? 資料不太充份的話,很難入手去做。

szema,

szema 寫道:
請問你地知唔知常識科的專題報告,應該用咩形式來做呢 ? 18/12就要交功課,但老師仲未有提過應該點做喎!如果用電腦print out,好似係家長做多過小朋友做,真的不知如何是好     ,我而家搵緊啲合用嘅家庭照,同埋諗緊個大綱,不過唔知叫囡囡自己寫吖定教佢用手寫板好 ??   請俾啲意見吖,唔該唒   

我覺得未必需要全部手寫,但以一年級學生來說,主要內容還是用手寫比較好,圖片描述或者其他次要的內容則用電腦打印也無妨。

請問1C班有冇收到學校派的通告(關於常識科進展性評估【(專題報告】),我仲係好迷茫, 唔係好明佢講咩,問阿囡佢又好似一舊雲咁 ,不知各位對此通告的理解如何?  

szema 寫道:
各位,

今天派了有關"常識科進展性評估(專題報告)" 的通告,不過唔係好明佢講咩 ?   通告寫話在11/12課堂內派發專題報冊子,並須要在課堂完成,這樣是否不須要再做其他報告呢 ? 專題報告的題目不是「溫暖的家」嗎? 不是在18/12交咩?  
請問你地點睇呢 ?   

szema:
下星期一常識科的進展性評估(專題報告), 阿女話, 屆時會要他們在課堂上, 以圖畫及文字描述最近和家人一起進行過的活動. 比如, 上星期日, 全家人一起飲茶, 那就可以畫飲茶的情況, 文字方面可寫上有那些家庭成員一起飲茶及....
這和 18/12 要交的報告是兩回事, 我想是配合課題 (家人、家庭), 訓練他們對事物感受的表達和簡單的分析力, 只是不知會不會要求每個同學上台做個簡報呢?

Boris 寫道:
TWMa / szema,
[quote]TWMa 寫道:
szema:

除了形式,知不知有沒有字數/頁數限制? 資料不太充份的話,很難入手去做。[/quote]
Boris:
不用想得那麼複雜.
"溫暖的家", 說穿了就是, 家, 有那些地方另你覺得溫暖? 不外是人、事、物罷了.

TWMa, Boris,

今天收到老師派的專輯報告小冊子,18/12交的專輯報告應該就是此份了  ,根據小冊子的題目填寫即可,不須要另外再做 了    

szema,

szema 寫道:

今天收到老師派的專輯報告小冊子,18/12交的專輯報告應該就是此份了  ,根據小冊子的題目填寫即可,不須要另外再做 了    

哇~哈~哈~ 天大喜訊!唔使咁煩喇... 今晚返屋企睇o下先

szema 寫道:
TWMa, Boris,

szema:
真係要 , 否則專題真係好似家長做, 但依家又唔同講法啦

此外, 有冇人知遊藝會是協恩人的活動, 還是也開放給外界人士?

TWMa 寫道:

此外, 有冇人知遊藝會是協恩人的活動, 還是也開放給外界人士?

一般來說,參加的都是協恩學生的家人或親友, 好少會有外人貿貿然走入來的.
至於捐禮物, 並不是必須的, 我就未捐過!
主要的禮物都是一些類似貨辦的玩具, 文具或日用品如鬧鐘, 計算機..., 我估是由一些有開廠的家長捐出或找到廠商贊助.
其實想幫學校籌錢, 也可以買多些遊戲卷用嚟玩當日的攤位遊戲, 遲啲學校會派通告及成疊成疊的遊戲卷"要求"你買架啦 !!    

szema,

pls chk pm!!

apricot:
謝謝你的回答.
我的打算是, 如果遊藝會是對外開放的, 那就辛勞一點, 請人替我找廠, 生產一些實用又吸引的東西捐給學校籌款. 如果只是自己人, 那就可偷懶, 直接捐款或買遊戲券就算啦
‹ 上一主題|下一主題