用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2008/09)
樓主: pinkypc
go

LSPS 小一家長交流區(2008/09) [複製鏈接]

原帖由 東南媽媽 於 08-10-22 21:52 發表
我囝囝都係咁講... 有幾條之前的exercise沒有的...
都完咗啦! 睇吓派回來的是怎麼樣, 今次test好彩不計分...最重要是了解囝囝要改善的地方...

係囉, 真係未考過都唔知亞仔有乜問題, 而且我地都唔係好知要點溫.  不過宜家大約都知下次應該點做

原帖由 東南媽媽 於 08-10-22 21:55 發表
我估32吋是計條褲的闊度, 因為條褲唔係緊身褲, 計落32吋不是太鬆咋!

我都係咁估, 不過開頭覺得好奇怪姐.
咁我只係度腰同長度啦

Dear all

明天放學後課外活動唔洗返

請問你們會替囝囝買一套還是兩套運動呢? 本來我想買兩條褲...點知張回條話要整套買...買兩件外套好似多餘...但我就覺得有需要兩條褲囉!

原帖由 maria_lai 於 08-10-23 08:25 發表

我都係咁估, 不過開頭覺得好奇怪姐.
咁我只係度腰同長度啦

原帖由 東南媽媽 於 08-10-23 21:11 發表
請問你們會替囝囝買一套還是兩套運動呢? 本來我想買兩條褲...點知張回條話要整套買...買兩件外套好似多餘...但我就覺得有需要兩條褲囉!

我都係想買一件外套兩條褲.  雖然應該洗完都好快乾, 但係好似買多條好d.  既然一定要一套買, 咁我唯有買兩套囉.

剛才看見內聯網寫上中英數測驗簽改, 表示今天已派卷, 不知努力出來的成果是如何

i've heard:
- games
- picture
- phonics
- story
- read, speak, cover, dictate, check
...

原帖由 sallychs 於 08-10-18 12:31 發表
My son 's very bad in spelling that he felt difficult in dictations. I 've tried many ways to do the revision. Games, writing games, who can help me.
We are not rich family so he studied in Chi ...

"一件頭的泳衣": I bought one at a stall on Bo Ling Street, near Jordan MTR station, $218

I once bought another one, with upper part only, at a shop also on Bo Ling Street, near Jordan MTR station, $1xx

原帖由 ec_cheung 於 08-10-10 11:37 發表

我正考慮,可能會去, 甘你地會去嗎?
我仔冇一件頭的泳衣啊, 我都擔心佢會冷親,上星期去kowloon city買唔到, 今日要幫佢買返件先.

hi maria_lai ,

我只係買了一套試下先, 因為啲size唔知道是否準確, 若果真的不合穿就再買啦!

原帖由 maria_lai 於 08-10-23 21:40 發表

我都係想買一件外套兩條褲.  雖然應該洗完都好快乾, 但係好似買多條好d.  既然一定要一套買, 咁我唯有買兩套囉.

原帖由 lsycbaba 於 08-10-27 09:48 發表
"一件頭的泳衣": I bought one at a stall on Bo Ling Street, near Jordan MTR station, $218

I once bought another one, with upper part only, at a shop also on Bo Ling Street, near Jordan MTR station, $1 ...

噢! 我冇買"一件頭的泳衣"啊! 相信囝囝暫時唔需要, 因為:
1. 泳池比較焗 (熱)
2. 冬天會是暖水

多謝你的資料

我買了tyr!

另外, 你地會唔會俾小朋友在上學途中食塊麵包而小朋友就因為著住校服又唔敢食呢?

按校長啲早會訓示 "著住校服不可在街上食野". 做名校B仔似乎要有啲犧牲, 啲BB真惨

如果您囝囝"在上學途中...因為著住校服又唔敢食",證明您囝囝係好乖,好聽話. otherwise, 可能只係表示您囝囝實在太肚餓叻    

好彩我BB未遇過啲咁難决擇啲情況

原帖由 Pasqurell 於 08-10-27 15:03 發表
我買了tyr!

另外, 你地會唔會俾小朋友在上學途中食塊麵包而小朋友就因為著住校服又唔敢食呢?

hi!請問你小朋友讀那一班架?
原帖由 Pasqurell 於 08-10-27 15:03 發表
我買了tyr!

講真, 間間學校校長都是說放學後最好換上便服才去街.

原帖由 lsycbaba 於 08-10-27 15:33 發表
按校長啲早會訓示 "著住校服不可在街上食野". 做名校B仔似乎要有啲犧牲, 啲BB真惨mouth:" />

如果您囝囝"在上學途中...因為著住校服又唔敢食",證明您囝囝係好乖,好聽話. otherwise, 可能只係表示 ...

我都是買2套,因為冬天佢地不必換校服, 套衫著成日一定好dirty.

因為亞囝細粒, 細碼一定合穿.

原帖由 東南媽媽 於 08-10-23 21:11 發表

好在今次不計分, 份中文卷真是幾深, 亞囝都衰晒.

Hi,

Do any one know the average mark need to get in the test ?

原帖由 Hi-Mum 於 08-10-27 22:32 發表
好在今次不計分, 份中文卷真是幾深, 亞囝都衰晒.

As far as I know, for P1 boys, it is good if they can get 90 or more i.e. Grade A.  Of course, some boys can get 95 or more.  It is not realistic to get an average as the differences among the students are great.  

原帖由 InitialD 於 08-10-28 09:26 發表
Hi,

Do any one know the average mark need to get in the test ?

Thank you very much.

how to calculate the average marks ?

(Reading+ English+Chinese+Chinese Writing+2 x maths)/6 =?

Ranking for average mark of
91-100 : ???
81-90:  ???
71-80: ???
61-70: ??
Below 60: fail ??

原帖由 AlanShirley 於 08-10-28 10:11 發表
我囝囝p.1上學期第一次test平均分91分左右, 名次係全班14
‹ 上一主題|下一主題