用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 21-7-20 17:15
回覆 BHA 的帖子

前年有6個,今年得3個,咩唔是通縮咩? 5萬人得幾個都叫多,2000人有140人真是情何以堪 ...
如果IBO俾人自修去考IBDP,狀元人數點止咁少呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-20 18:01
如果IBO俾人自修去考IBDP,狀元人數點止咁少呀!
絕對啦,到時成街都是IB狀元

Dylanli2017 發表於 21-7-20 18:04
絕對啦,到時成街都是IB狀元
到時IB狀元咪好似依家機動戰士既「高達」咁?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 21-7-20 16:48
DSE 超級狀元 上年兩人 前年6人

https://www.hk01.com/社會新聞/500912/dse-放榜-2020-名校誕7狀元-女拔- ...

我睇你之前嘅統計,理解錯咗⋯⋯

年份 8科5** + 7科5**及其他語言A
2020 0 + 0 = 0
2019 0 + 0 = 0
2018 1 + 0 = 1
2017 0 + 0 = 0
2016 0 + 0 = 0
2015 0 + 0 = 0
2014 0 + 2^^ = 2
2013 0 + 1^^ = 1
2012 0 + 0 = 0
人數: 1 + 3^ = 4人

judy 發表於 21-7-20 17:07
IB家長係叻啲, 咁都諗到

錯咗被取笑抵衰嘅。

不過我唔係IB家長。

BHA 發表於 21-7-20 16:29
我冇講3個係多喎。

我見大家用「通脹/量化寬鬆」形容今年IB45分學生係上年嘅n倍;用番同一原則,咁係咪都 ...
你有冇認真睇新聞呢?7科5**加數學延伸的超級狀元,年年有,被媒體稱為終級狀元的才是幾年一個,前幾年出自喇沙書院。

Dylanli2017 發表於 21-7-20 17:15
回覆 BHA 的帖子

前年有6個,今年得3個,咩唔是通縮咩? 5萬人得幾個都叫多,2000人有140人真是情何以堪 ...

我係488樓多冇講數量多,係講增幅高(以為)。係497樓都解釋咗。你係都要話我講喲冇講過嘅嘢⋯⋯

Poyau 發表於 21-7-20 10:53
DSE 日校生上年取5科5*+比例
與 IBDP 今年取滿分45比例相若

好搞笑,你如果問DSE狀元厲害還是IB狀元厲害,人啲答DSE狀元厲害,即刻有家長反駁說IB狀元才是好厲害,又是國際視野又是咩咩咩.....啪啦啪啦⋯⋯你如果話IB狀元量產,又有家長話其實IB狀元只等於DSE的 5* ,咁到底IB狀元厲害些還是DSE狀元更厲害呢?

joyce76123 發表於 21-7-21 00:41
好搞笑,你如果問DSE狀元厲害還是IB狀元厲害,人啲答DSE狀元厲害,即刻有家長反駁說IB狀元才是好厲害,又 ...

老實講....2者都很厲害...

Poyau 發表於 21-7-20 12:38
放榜時數字
45 130 (5.93%) [更新至140]
43/44 ~350 (16%)
Thanks for your update!  IB 香港考生 5.93%是狀元, 16% 是 43/44分, 52% 超過 40分, 真是超級大發水, 無言!

joyce76123 發表於 21-7-21 00:41
好搞笑,你如果問DSE狀元厲害還是IB狀元厲害,人啲答DSE狀元厲害,即刻有家長反駁說IB狀元才是好厲害,又 ...

DfE 計 IBDP 45分 為 5 A*
HL 等如 1科AL SL/Core 計半科AL
3 HL + 3 SL + Core 等如 5科AL
所以 45分 可視為 DSE 5科5**
DSE 取5科5** 厲害
2021年日校72人(0.17%)取≥5科5**

https://qips.ucas.com/qip/international-baccalaureate-ib-diploma

DfE equivalences published in the 16-19 Accountability Measures indicate that 45 points is equivalent to 5 A* at A Level, 24 points is equivalent to 5 Ds.

2021年香港中學文憑考試放榜
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Press_Release_Chinese.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Additional_Information.pdf

IB 考得好唔一定DSE 考得好,反之亦然。就好像以前文科叻的人理科亦可以好差,只不過而家選擇較以前多,DSE, IB, GCE, 外國讀書都有,家長會子女選最「有利」的路。只能夠講狀元係各自行的路表現好,唔可以計邊個叻D,不過中學畢業只係人生的一小步,仲有大學同出社會做嘢。

Ivan_s 發表於 21-7-20 14:14
我個人都相信 IB係易D

另外IB成績亦反映香港學生水平較其他地方高, 香港 VS 香港 同 香港 VS 全世界 拉CU ...

香港 VS 香港 同 香港 VS 全世界 呢個應該係IB比較容易拿高分的主因.

當在香港沒把握鬥贏時, 走出去和其他地方的學生鬥真的勝算會更高, 有得選當然去選比較有利的路徑.

但問題是NON-JUPAS呢條路, 本來應該給是國際學校或給非本地學生入大學用的, 但現在就給本地學生拿來當捷徑, 我覺得是有違本意.

Dylanli2017    發表於 21-7-21 09:59

市儈啲,手揸45,44入到U好多獎學金㗎

youngoldboy 發表於 21-7-21 09:29
IB 考得好唔一定DSE 考得好,反之亦然。就好像以前文科叻的人理科亦可以好差,只不過而家選擇較以前多,DSE ...

好多人都咁講,不過從數據和歷史成績來看應該是單向,今年DGS兩個,如果學校加IB,會唔會一個IB45都冇或者祗有两個?

akys 發表於 21-7-21 11:17
好多人都咁講,不過從數據和歷史成績來看應該是單向,今年DGS兩個,如果學校加IB,會唔會一個IB45都冇或者 ...

SPCC/DBS 無DSE狀元 反而IB雙位數

IBDP May 2021 (截至21/7)
學校 45分 / 考生 (%)
DBS 17 / 62 (27.42%)
SPCC 16 / 48 (33.33%) [覆核+3]
真道 4 / 47 (8.51%)
優才 3 / 12 (25.00%)
赤提 3 / 45 (6.67%)
顏寶鈴 [?] / 18 [無相關公布]
啓思 0 / 38 (0%) [最高44分 3人]
宏信 [有待公布]
--------------------------------------------------------
雙軌直資: [43] / [270人] (15.93%)

Poyau 發表於 21-7-21 11:59
SPCC/DBS 無DSE狀元 反而IB雙位數

IBDP May 2021 (截至21/7)

雖然好多人有其反對理由,但我始終認為本身中上成績的學生,尤其著眼神科或全球大學嘅應該選IB,認受性又高,SPCC/DBS今年mean 43+,唔錯。

其實,IB學制冇問題,係NSS食古不化,源用幾十年剩下來的評分方式啫,只要5**,5* ,5由10%, 30%, 60% 升到30:30:40 就大家開開心心了。

acgy 發表於 21-7-21 09:57
香港 VS 香港 同 香港 VS 全世界 呢個應該係IB比較容易拿高分的主因.

當在香港沒把握鬥贏時, 走出去和其 ...

所以教育局攪個DSE出黎,. 又難D, 入大學又唔夠IB爭, 仲要受不公平對待都唔知為乜.....

取易不取難, 最好全民IB, 大家都讀得開心D..

‹ 上一主題|下一主題