用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

一年班家長:
聖誕假期之前的默書/評估是否尚有---
15/12 Eng. Dict.
18/12 數學思考評估
19/12 中文讀默
20/12 Eng. quiz on prepositions
21/12 音樂評估

如有遺漏請告知  

應該仲有:
普通話評估,1C係19/12/06,1B就係21/12/06。
中文科看圖說話評估,1B係20/12/06,唔知1C係唔係同一日 ?

TWMa 寫道:
一年班家長:
聖誕假期之前的默書/評估是否尚有---
15/12 Eng. Dict.
18/12 數學思考評估
19/12 中文讀默
20/12 Eng. quiz on prepositions
21/12 音樂評估

如有遺漏請告知  

TWMa,

pls chk pm!

szema:
Thanks.

apricot:
已覆.

Hello,

幾日冇上BK,大家好嗎 !    相信忙埋噚日的溫習,大家都可以"抖"下準備迎接聖誕喇 (暫時忘記假期後的期考先喇 :wink:)!

喺度同大家講聲 Merry Christmas & Happy New Year !   

Dear all:
聖誕會外遊幾日, 所以, 也預祝各位有個愉快的聖誕假期和充滿希望的 2007 年   

星期五的 party 你們會準備什麼呢? 阿女喜歡滷水蛋, 便要我準備 "3隻滷水蛋", 我問她為什麼是 "3隻"?! 她說一隻給爽爽, 一隻給 wyl 囡囡, 一隻給自己
我說太少了吧, 她便拿出手冊, 把那些平日和她一起玩的同學仔名字都加上, 一看, 包括 cui 和 roxena 囡囡, 才發現在 BK talk 的這群, 原來囡囡們平時也是一起玩的

TWMa,

星期五的聖誕Party要帶食物嗎?要預備禮物嗎?因為冇見囡囡有關於Party的通告,好驚佢臨時臨急先同我講要帶呢樣整果樣    !佢剩係同我講過要帶錢買福袋咋 !

星期五的聖誕Party要帶食物嗎?要預備禮物嗎?因為冇見囡囡有關於Party的通告,好驚佢臨時臨急先同我講要帶呢樣整果樣    !佢剩係同我講過要帶錢買福袋咋 !

szema:
食物不是一定要帶, 學校有張小通告問家長會否備食物, 如會, 請寫上食物名稱和數量, 妳今天或許會見到該張通告
其實, 我現在有點後悔填了滷水蛋, 因為還要找個保溫食器裝, 又要滷, 準備 "乾糧" 簡單得多

Thanks TWMa.

TWMa,

我地班老師冇派通告要帶甚麼食品,好彩見到你有講帶食物咋,咁我頭先就多口問吓個女駛唔駛帶嘢食,佢即刻話舉咗手帶飲品喎,真比佢激死   !唔該你呀

Apricot,
你記得問吓你囡囡要帶咩呀?仲有就係阿女一返嚟就話要食你囡送的曲奇,好好味呀 !多謝哂

szema:
都要多謝妳囡囡張聖誕咭啊
我女一直希望我俾佢養貓, 我怕成間屋有動物毛, 當然不允, 個傻妹前兩日於是寫了封信俾聖誕老人, 要我同佢寄, 睇完封信, 冇佢符, 唯有扮聖誕老人覆佢信, 同佢解釋點解 "聖誕老人" 不會送佢隻貓.
昨晚佢攞住封信, 讀完又讀, 傻笑之餘, 仲話今日要帶返學校俾同學仔睇聖誕老人寫俾佢既信. 頭先佢打電話同我講 "媽咪, 全班同學都話冇聖誕老人, 封信係妳寫既"  

szema 寫道:
TWMa,

我地班老師冇派通告要帶甚麼食品,好彩見到你有講帶食物咋,咁我頭先就多口問吓個女駛唔駛帶嘢食,佢即刻話舉咗手帶飲品喎,真比佢激死   !唔該你呀

Me too...My girl only tells me about this after I checked here and asked her
TWMa, 唔該哂呀!!

你記得問吓你囡囡要帶咩呀?仲有就係阿女一返嚟就話要食你囡送的曲奇,好好味呀 !多謝哂

My girl has to buy marshmallow    
That's great ~~  light, easy and cheap      
szema, you're welcome  

Dear All,

I'm also wishing you all a very [size=medium]MERRY CHRISTMAS & HAPPY 2007          

TWMa,
Wishing you a wonderful & enjoyable holiday !!    

今日終於都考完試啦!可以抖吓啦!預祝各位都考得好成績   

wyl 寫道:
今日終於都考完試啦!可以抖吓啦!預祝各位都考得好成績   

wyl:
上星期六參加同學仔生日會, 先知原來呢度都唔少協恩小一的家長上嚟睇架, 只不過, 大部分的家長都係齋睇唔留言.
嚟緊兩個星期學校返半日, 可能要 d 時間籌備 Fun Fair 同準備下學期開學 d 嘢. 阿女星期一投抽獎券入心儀禮品抽獎箱時, 已表現得好興奮, 睇黎, 下星期佢哋最熱烈的話題應該都係有關 Fun Fair, 希望佢今次唔好又好似上次考完試咁, 玩到癲哂, 手冊求其抄, 做功課都係求求其啦    

昨天才知 1C 班總評估期間, 每天都有8,9名同學請病假, 更有同學仔住院, 聽聞連負責清潔的嬸嬸都病了!
阿女星期五晚上開始咳, 昨天中午發燒, 下午去看病時已高達華氏 102 度, 吃了藥至今都高燒不退  :cry:
請各位家長小心留意小朋友, 這次的疫情看來來勢洶洶.

TWMa,

TWMa 寫道:
昨天才知 1C 班總評估期間, 每天都有8,9名同學請病假, 更有同學仔住院, 聽聞連負責清潔的嬸嬸都病了!

爽爽上星期已經中o左招。最嚴重的應該是中文評估那一天 (星期二),整個人都像呆呆滯滯似的,所以中文這一科都已經冇乜期望。這一個星期以來她的咳仍然未好,可幸至今都未有發燒。

最近身邊有很多親戚朋友都患上感冒,又咳又發燒。我自己都連續燒了三天,吃藥也不能短時間內退燒,最高還燒到近103度... 又過office多o野做,沒有告假,一直頂都上週末才休息,真慘。
現今的感冒菌真強!

阿女星期五晚上開始咳, 昨天中午發燒, 下午去看病時已高達華氏 102 度, 吃了藥至今都高燒不退  :cry:
請各位家長小心留意小朋友, 這次的疫情看來來勢洶洶.

你囡囡考完試後才發燒,算是不幸中之大幸,否則她就辛苦得要命了。不過,沒想到她們班竟然情況那麼壞,連清潔嬸嬸大將軍都投降了... 評估期間告了病假的同學不知何時可以補考?

Boris:
原來爽爽都病咗!
阿女星期六中午開始發燒, 星期日淩晨已去到 104 度, 冇胃口食嘢, 又唔飲水, 一味瞓, 最高燒時突然醒番, 問我 "點解月亮係圓既, 唔係方既?" 幾得人驚啊!
可幸星期日下午已識得肚餓, 問我攞嘢食, 又肯飲水, 先逐漸退燒   .
佢開始有番意識後, 就好擔心返唔到學, 一下子驚參加唔到 Fun Fair, 又驚 miss 大抽獎、參觀活動... 今朝佢 6:30 就起身, 第一件事就要我同佢量體溫, 我話雖然退咗燒, 係屋企休息多一日啦, 佢都唔掣
以我所知, 評估期間請病假的同學, 有d 星期五已補考. 我就希望入咗院位同學已冇事, 可出得院.

TWMa,

請問明天下午3:00的大提琴班是否照常上課?

考完試,阿女已經放縱咗幾日,不過都由她吧 ,等佢知道咩叫讀書時讀書,遊戲時遊戲,只要盡過力,就可以有回報吖嗎!

上番BK,先知道C班有同學期考時病倒,希望小朋友同大朋友(Boris)都快啲好番喇!

szema:
明天大提琴課照常, 但睇嚟阿女要請假
今天回家, 竟然發現阿女又發燒, 而且落哂形. 可能 Auntie 唔多識變通, 冇咩俾佢休息, 所以又病過. 唉, 佢次次病親, 都要親力照顧佢, 睇少一陣都唔得
‹ 上一主題|下一主題