用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

我讚成alisoncheung的講法,一個小朋友真係花唔少$,可以繼續做

各位:
請指教為何我POST上來的文字只能顯示一部份,BK這新版面煩的令我苦惱。

原文章由 a12345678 於 07-7-11 10:34 發表
我讚成alisoncheung的講法,一個小朋友真係花唔少$,可以繼續做

[quote]原文章由 a12345678 於 07-7-11 10:34 發表
我讚成alisoncheung的講法,一個小朋友真係花唔少$,可以繼續做WORKING MOTHER就繼續吧,可以賺多D$,出街/買

Hi alisoncheung & a12345678,

Thanks for your comments! 其實您們所講亦係我所consider. 尤其alisoncheung所講返工係relax, 我現在都係feel相同. 哈哈!

原文章由 a12345678 於 07-7-11 10:42 發表
[quote]原文章由 a12345678 於 07-7-11 10:34 發表
我讚成alisoncheung的講法,一個小朋友真係花唔少$,可以繼續做WORKING MOTHER就繼續吧,可以賺多D ...

Sorry呀!咁多位,因為Carmen近日常常咳,醫極都唔好,加上多job做,所以諗住會有其他人幫我答這問題。

上次問完Miss Chong,她給我的答案現以原文敘述,有時諗Kentville的老師們會否都會上BK? 如有,請多多見諒。

Miss Chong:「其實這個問題都不是亞黃太您第一個問的啦,以Kentville辦學四十多年,所有課程都是經過精心研究,並瞭解和配合幼兒成長和學習而設,至於筆劃問題,到了他們升上小學,會否改不了過來,我答不到您,但您要相信我們,現在所教和安排的一切都是最適當的。」

其實我之前都估到會有如此上下的答案,或者都是事實。學李生箴言:「用人不疑,疑人不用。」

Hi! alisoncheung,

多謝妳的回覆,不過可能唔租馬鞍山,而租駿景園了(因為好似近D,同之前住過火炭,有D歸屬感),所以又要再問過呢條問題:-

請問有無住係駿景園的媽咪?想問下搭校車的上落時間同位置?

謝謝!

原文章由 alisoncheung 於 07-7-9 12:03 發表
Hi Clarachel,

你好呀!  我都係住馬鞍山, 不過冇你咁入, 响富安唧, 我係自己帶, 因為我搭馬鐵都近你兩個站.  加上我要行過對面個邨"錦泰苑"先上到車, 早上7:30am要到站, 係第一站.  我帶返學就7 ...

FungMm,

我都好嚮往做全職媽咪, 不過短時間就可以 (我諗工人放大假果兩星期還可以應付得來).  

其實好佩服全職媽咪, 佢地要長時間24小時, 日以繼夜兼年終無休的全時間侍候, 我自問真的做唔到!  想像到要打理家頭細務之餘, 管教小孩要花的精神, 丞受的壓力很大,  我怕自己無法舒出去, 到時搞到同老公同個仔關係唔好, 真的吃力不討好呢.    所以, 我好贊同alisoncheung的講法, 返 工係另一樣調節, 雖然工作亦會有不如意事, 但返到屋企見下個仔就咩都唔記得.  

mooon,

你仲未解答點解 K2要返下午喎?   

其實要決定做全職媽咪,抑或在職媽咪,都取決於「條件」。我也很羨慕可以有一份工作壓力少,又不用OT的朝九晚五,五天工作....etc. 咁,可以打份工是一件「幸福」的事。

反之,辛苦的又是自己,要返工之餘,放了工一樣又要做家務、煮飯,也要睇功課...etc. 通常這些「重任」都是媽咪親力親為多於Daddy。

做全職媽咪真的很倦,要三思!凡事沒有絕對的,正如奶粉vs人奶的問題,飲奶粉大的都很聰明,也不一定多病。

Hi poonhui,

我已經答了!

K2要返下午:「以Kentville辦學四十多年,所有課程都是經過精心研究,並瞭解和配合幼兒成長和學習而設,您要相信學校,現在所教和安排的一切都是最適當的。」

明白未?

哈哈, 明白了, 果然夠官腔呢~

咁多位媽咪,

我最近有個頗頭痛的問題, 想睇吓你哋有冇法子幫吓我.

Trevor囝呢幾個月好多時都流鼻血, 重唔係小小嗰隻, 吓吓都要濕幾張廁紙.  上次响機場打咗兩個噴嚏就流唔停, 攪到要抱住佢去睇機場醫生, 不過好彩工人係到, 用濕毛巾同佢額頭降温, 咁未去到clinic就冇流.  昨晚佢瞓覺時又係打咗個噴嚏, 今朝見到佢鼻仔同張床有血跡, 昨晚應該又係流過血啦???我細個時都好小咁樣, 不過佢嫲嫲話後生時都係常常流鼻血喎, 死啦, 係唔係遺傳架??

西醫話小朋友鼻膜薄係好多時都流喎, 咁唔知有冇人有d食療良方可以suggest 吓俾我呢.  上網找過, 有人話用生蓮"偶"蘑粉沖水飲,唔知真定假??請俾d意見.
Trevor Mama

FungMm,

我覺得做全職媽咪除了$$,還要看自己的性格,是否適合留在家中。

我就自問做不來,我見工人一日行來行去,接我兩個孩子返學放學,買餸煮飯,洗、刷、抹、燙......................... 我都係返工好啦!   

當然有很多媽咪做得好好的。

Hi alisoncheung,

希望Trevor快d好番呢! 我會幫您問吓d朋友, 有消息會盡快回覆您. :cry:

原文章由 alisoncheung 於 07-7-11 17:56 發表
咁多位媽咪,

我最近有個頗頭痛的問題, 想睇吓你哋有冇法子幫吓我.

Trevor囝呢幾個月好多時都流鼻血, 重唔係小小嗰隻, 吓吓都要濕幾張廁紙.  上次响機場打 ...

Hi all,

我想問吓是否所有小朋友都有"Award of Cleanliness"或"Award of Attend"???

Hi bridie,

多謝您的意見! 昨晚同hb商量過他的答案係2者皆可! 哈哈!

唯一擔心是如果我try full time mama, 不過當我吾喜歡時我現時的工人已轉了給它人, 到時2頭吾到岸就"閉"呢! :-| 因現時的helper is good & 2nd contract.

所以都係遲d先決定了! Thanks!

原文章由 bridie 於 07-7-11 18:33 發表
FungMm,

我覺得做全職媽咪除了$$,還要看自己的性格,是否適合留在家中。

我就自問做不來,我見工人一日行來行去,接我兩個孩子返學放學,買餸煮飯,洗、刷、抹、燙......................... :wth ...

醒目開學勳章

delete.................

[ 本文章最後由 babych 於 07-7-13 11:15 編輯 ]

FungMm, No la.  My #1 has got only the award of attendance for both school term but never cleanliness.  I guess because he always had allergic running nose and couldn't manage to be very clean.  How brilliant that Keefe got both!

[ 本文章最後由 gym 於 07-7-12 13:16 編輯 ]

Hi gym,

My son just got Award of Cleanliness for both school term.  I guess KV give all students Cleanliness or Attendance. EEEE

Keefe taken too many sick leaves, of course no award of attendance la.... Hope he no need take sick leave in K2 la!

原文章由 gym 於 07-7-12 13:14 發表
FungMm, No la.  My #1 has got only the award of attendance for both school term but never cleanliness.  I guess because he always had allergic running nose and couldn't manage to be very clean.   ...

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續

Hi FungMm,

No la!

Trevor got nothing.  He has been applied sick leave and and personal holiday during school term.  Maybe, he is not clean enough too so he did not get it (especially in his drawing).

Besides Cleanliness or Attendance award, is there any other award has been granted to kids?

原文章由 FungMm 於 07-7-12 13:49 發表
Hi gym,

My son just got Award of Cleanliness for both school term.  I guess KV give all students Cleanliness or Attendance. EEEE

Keefe taken too many sick leaves, of course no awar ...
Trevor Mama

Hi all,

不如等我介紹吓一個十分好玩及適合小一以下的小朋友好玩處.  此公園是位於東京的一個玩車公園 ~ Tama Tech >> http://www.mobilityland.co.jp/tama/

在6月底和Keefe去玩了足一天(係由10:30am ~ 4:30pm) 但園內所有車都十分好玩及需小朋友自己比油同控制"軚盤". 不過因高度限制, 有小部份較為驚險的他只能做"成客"有些更不能參與, 所以我們決定K3再去玩過....

因公園不多顧客所以每樣遊戲都不用排便可以玩, 有d遊戲因得Keefe一個玩, d工作姐姐仲開另一輛車追他tim. 真係好好玩! 如果有打算會同小朋友去日本玩一定不要錯過呀!

請分享我們今次去旅行照片及希望大家都有個快樂的暑假呢!
>>>
‹ 上一主題|下一主題