用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) [複製鏈接]

回覆 #658 boygirl 的文章

boygirl,

"味賒" (國語來的,係咪好深奧呢? )

細路既野,大把日子同將來,唔係我呢亭死就一世唔死都半世,早日搞掂好。

衷心祝好,因為我諗:在座咁多位都做人老豆老母,大家都明白你的苦心和擔心。

10個月??
我見你講到返學路線,仲以為夠鐘入閘添....
你講緊你個細仔呀....

原文章由 ha8mo 於 08-1-6 11:41 發表
你同我講嗎?

我個仔10個月大咋喎

如果病了無考試,成績怎計呢?
DouglasMaMa :lol

醒目開學勳章

回覆 #662 DOUGLASMAMA 的文章

有冇得補考就唔知,你不如send個e-mail俾miss.
但我個仔話有個同學昨日及今日都係學校嘔,今日老師都有話佢,咁都仲返學...

大家知唔知幾時派成績表呀?囝囝話課堂上連卷都無對過,真係想快啲"水落石出",等我哋可以過一個輕鬆農曆年.

2月29家長日,回校取成績表.

應該會係堂上對卷wor.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 09:01 發表
大家知唔知幾時派成績表呀?囝囝話課堂上連卷都無對過,真係想快啲"水落石出",等我哋可以過一個輕鬆農曆年.

我仔已知有一科滑左鐡爐...:cry: , 但佢竟然話全班只有不出十個高分過佢, 唔通今年真係深過以前?

即係幾多分? 我仔果班(p. 2) GE有大半班做唔完, 而聽講隔離班都唔好得幾多:cry:

原文章由 Bambi 於 08-1-15 11:41 發表
我仔已知有一科滑左鐡爐...:cry: , 但佢竟然話全班只有不出十個高分過佢, 唔通今年真係深過以前?

吓?仲要等成個幾月呀?

我問親阿囝老師有無派卷或者對卷,佢都話無或者唔記得,兼且同我講話已經考完試好耐,唔好再問,好悶喎!

真係俾佢激親!

原文章由 zz 於 08-1-15 09:43 發表
2月29家長日,回校取成績表.

應該會係堂上對卷wor.

我會remind囝囝對卷後寫低分數, 睇吓較上次有無進步

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 15:13 發表
吓?仲要等成個幾月呀?

我問親阿囝老師有無派卷或者對卷,佢都話無或者唔記得,兼且同我講話已經考完試好耐,唔好再問,好悶喎!

真係俾佢激親!

[ 本文章最後由 overview 於 08-1-15 15:28 編輯 ]

咁成績表內的名次是否由第一排到第尾?主科的分數、中作、reader 及默書的分數又會否顯示出來呢?

囝囝話唔洗咁緊張,到時派成績表咪知囉!

我其實覺得呢張似係我ge成績表多啲!

通常呢d對答會出現在高年班d囝口中--->d仔知有些科滑左鐡爐.

p1卷老師考得好快ga,如果你想知,問下同班同學家長la.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 15:13 發表
吓?仲要等成個幾月呀?

真係俾佢激親!

成績表有排班名次,由1排到落尾.
每科科目都會明細列出A-F,不會例分數.
還有總平均分.
級名次不會列,如有需要可在家長日問班主任,有D班主任未必會講,一般上你問到佢地都大約比個range你.

原文章由 357 於 08-1-15 16:22 發表
咁成績表內的名次是否由第一排到第尾?主科的分數、中作、reader 及默書的分數又會否顯示出來呢?

知唔知係咪老師唔派卷,我問個仔,他話老師無對卷,所以很想知道老師幾時才會派卷,因為真想知道個仔考成點?
點解會知道2月29日是家長日,老師未派通告喎!是早上還是夜晚?

以往考試是從不派卷的,舊年開始才發回試卷比學生對.你們今年小一可能在對卷方面有小小改變(我估jar,因我已經不認識現在小一家長,收不到料)耐心等候吧!

2月飯單咪有寫29日是家長日lor.到時會有通告通知你在指定時間單對單真情對話.約定時間在早上開始,跟囝姓alphabet排.

原文章由 boygirl 於 08-1-15 22:31 發表
知唔知係咪老師唔派卷,我問個仔,他話老師無對卷,所以很想知道老師幾時才會派卷,因為真想知道個仔考成點?
點解會知道2月29日是家長日,老師未派通告喎!是早上還是夜晚? ...

剛剛70分, 死未? 上次同一科有96分...係數學黎, 佢話老師鬧到條氣喘喘下...
原文章由 overview 於 08-1-15 12:58 發表
即係幾多分? 我仔果班(p. 2) GE有大半班做唔完, 而聽講隔離班都唔好得幾多:cry:

原文章由 zz 於 08-1-15 23:21 發表
以往考試是從不派卷的,舊年開始才發回試卷比學生對.你們今年小一可能在對卷方面有小小改變(我估jar,因我已經不認識現在小一家長,收不到料)耐心等候吧!

2月飯單咪有寫29日是家長日lor.到時會有通告通知你在指定時間 ...

zz,
!由早上開始? 咁如果要番工,點算呀?時間有冇得改架?因為那天真的要番工! 講真,我等了這一天好耐啦!由開學到現在,老師都冇真真正正和我講個仔的情況,上次測驗後的家長日,又是校長講,回到班房又全班講,平時又冇話打電話講,其實真的不知個仔係學校情況怎樣,只是靠估!其實LS的作風係咪咁架,家校聯絡似乎勁少:evil: 喎!
‹ 上一主題|下一主題