用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅收到信啦
樓主: Crabtree
go

德雅收到信啦 [複製鏈接]

恭喜哂成功的媽咪. 我想問一下你地交小一申請表時有冇交小朋友的portfolio????德雅是否須要做.我對女雖然而家先k1, 但我想先搜集一些私小的資料.謝謝幫忙!!!

原帖由 BBTWIN 於 08-11-25 15:18 發表
恭喜哂成功的媽咪. 我想問一下你地交小一申請表時有冇交小朋友的portfolio????德雅是否須要做.我對女雖然而家先k1, 但我想先搜集一些私小的資料.謝謝幫忙!!! ...

德雅唔洗交!

個女K2插班入讀德雅下午班,去年升上K3(上午班),返左1個月已頂唔順,因太早上堂,朝朝要6點起身,及功課吃力!見個女好唔開心。最後有機會搬左去港島,插班入左跑馬地聖瑪加利大幼稚園,要2-3個月先重新適應返真正幼稚園的生活,見佢好開心。昨日15分獲跑馬地聖保祿小學收取,放下心頭大石。
德雅雖然係一間好學校,一條龍直上中學,但因係傳统學校,太注重死谷書本,本人覺得入到都未必一定係好事,起碼小朋友就一定有好大壓力。不過校風好,小朋友比較樸素,學壞機會亦會相對減少。
希望各家注重學校亦須要泣重小朋友身心發展啦!

今日收到信.......收0左我囡囡.........而家先至定 d ...........

12樣功課真嚇人,我個仔實做到CRY死(因為佢成日CRY),我打電話問過 一班大約20-2頭一班,2千2蚊小班教學都算平,包星期五學校活動,\每日有功課堂但返屋企仲要做多個几鐘,成績吾好要留班,
其實佢今次都收好多人喎,有冇人知收左几多人呢?有冇人吾收的呢?

原帖由 羊咩囝 於 08-11-25 15:28 發表

德雅唔洗交!

唔該哂.我小時都係讀德雅幼稚園,讀到k3時轉校,因為當時屋企人原故(不是我父母問題)而令我常常遲到.常被修女責罰,所以常常令我不想返學.如果唔係,我諗我當時都升上小學了.其實我心儀係協恩,但係如果派不到好的官津小,德雅都是不錯的選擇.因為佢校規實在好嚴.小朋友學壞的機會都好細.我到而家對惡修女都仲有些微印象.

收到信了 ,好開心呀!!

剛剛收到錄取信啦, 終於有一間收囡囡,除左留位費300之外, 仲有無其他費用要俾?:)

你囡囡好CUTE呀,除左300蚊冇其他費用要俾..
原帖由 heimanlau 於 08-11-25 20:32 發表
剛剛收到錄取信啦, 終於有一間收囡囡,除左留位費300之外, 仲有無其他費用要俾?:)

Thanks佢係細女, 今日收到KTS reject letter, in左四間, 只有TN一間係無喊... 所以有一間肯收已經好好了...

會去TN交留位費..

原帖由 chrischeung 於 08-11-26 09:48 發表

你囡囡好CUTE呀,除左300蚊冇其他費用要俾..

KTS我都系RJ,另外二間WAITING,不過能入到TN我己好滿足,希望個仔讀得上.我八號去交留位費.
原帖由 heimanlau 於 08-11-26 23:50 發表
Thanks佢係細女, 今日收到KTS reject letter, in左四間, 只有TN一間係無喊... 所以有一間肯收已經好好了...

會去TN交留位費..

Hi

Our ladys school 's $2150 is for Sept school fee ah! But Tak Nga collect $300 is only part of the School Fee!! But both are good school.

原帖由 goodmama2003 於 08-11-26 09:55 發表
聖母同德雅都是同類型學校, 但聖母點解校舍新咁多, 看下小一留位費就知, 聖母一早就說收, 而且每人2,150元. 而德雅, 才300元, 想想聖母當然有錢裝修校舍了. 小一留位費己是每年一筆可觀的收入. ...

Hi chrischeung

同你相返, TN - Rej, KTS - waiting, 本來諗TN chance 多過KTS but no. 宣小未in. 現只有培道收, 所以今天己交留位費.

原帖由 chrischeung 於 08-11-27 10:16 發表
KTS我都系RJ,另外二間WAITING,不過能入到TN我己好滿足,希望個仔讀得上.我八號去交留位費.

其實我都吾明D收生準則,我仔IN KTS出來可以講哂D問題,有一題吾識,我以為會WAITING,點知REJECT,不過我今年玩過呢個GAME,我明白LUCKY好重要,請問你有冇去考聖母呀?我個仔話最想讀GT,但WAITING,平常心D,努力,我有個朋友六月KTS都CALL BACK佢去讀(不過中途佢都有找人交扣門信),比心机啦,你小朋友好叻啦...

其實我都吾明D收生準則,我仔IN KTS出來可以講哂D問題,有一題吾識,我以為會WAITING,點知REJECT,不過我今年玩過呢個GAME,我明白LUCKY好重要,請問你有冇去考聖母呀?我個仔話最想讀GT,但WAITING,平常心D,努力,我有個朋友六月KTS都CALL BACK佢去讀(不過中途佢都有找人交扣門信),比心机啦,你小朋友好叻啦...
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-27 17:10 發表
Hi chrischeung

同你相返, TN - Rej, KTS - waiting, 本來諗TN chance 多過KTS but no. 宣小未in. 現只有培道收, 所以今天己交留位費.

Hi

我無同呀囡考聖母呀... 我都好鐘意優才but rejected.自己吾知有2nd round, 否則令願遲些比呀囡去in, 因呀囡不是大B, 信相遲幾個月會好些的, 而且此校是FIRST SCHOOL INTERVIEW, 未WARM UP LAW but anyway 吾緊要, 希望lucky draw博到啦

原帖由 chrischeung 於 08-11-27 19:07 發表
其實我都吾明D收生準則,我仔IN KTS出來可以講哂D問題,有一題吾識,我以為會WAITING,點知REJECT,不過我今年玩過呢個GAME,我明白LUCKY好重要,請問你有冇去考聖母呀?我個仔話最想讀GT,但WAITING,平常心D,努力,我有個朋友 ...
‹ 上一主題|下一主題