用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009年升小一生家長區-請進~
樓主: eva007
go

2009年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

gracechung

好在我個囝鍾意食外面既野多d啫,千祈唔好叫我煮呀.
原帖由 gracechung 於 08-12-12 13:39 發表
可以送飯。

其實學校有飯堂專責煮飯比細路,有ABCD,任君選擇。據聞有營養師家長提供餐單,又有家教會成員監察,所以又健康又味美。一直享譽盛名。

不過我亞仔性格"柯過",一定要食屋企飯,咪點個工人做囉!其實咁攪法,連同工人車 ...
http://era-central.blogspot.com/

I contacted a private light bus company (which they despatched their name cards outside Ying Wa on the registration day) and they refuse to go to Beacon Hill....

Era, please check pm.:-|

我好想快啲亞仔入小一, 咁佢就可以係學校食飯. 我而家都担心個工人中午嗰餐亞仔食咩, 食幾多, 食幾耐.  入咗小一係學校食我就放心囉.  我工人煮野都好重手, 中午得佢同亞仔兩個人, 都唔知食幾醎都無人知.  琴晚先俾我見到佢買咗個爛carrot番嚟, 有得揀都買到咁, 又講唔到幾錢, 俾佢激死. 都係貴啲係百佳買, 都唔會買到咁差.  唉, 要捱多半年.

RuiRui

你有冇睇今日段新聞呀,佢響學校食幾多,更加唔知呀!
原帖由 RuiRui 於 08-12-15 09:22 發表
我好想快啲亞仔入小一, 咁佢就可以係學校食飯. 我而家都担心個工人中午嗰餐亞仔食咩, 食幾多, 食幾耐.  入咗小一係學校食我就放心囉.  我工人煮野都好重手, 中午得佢同亞仔兩個人, 都唔知食幾醎都無人知.  琴晚先俾 ...
http://era-central.blogspot.com/

如果小朋友食得太少, 老師會叫佢地返埋座位, 食多的才交個飯盒出去的的, 唔係食2啖就可以過到關的

原帖由 Era 於 08-12-15 14:33 發表
RuiRui

你有冇睇今日段新聞呀,佢響學校食幾多,更加唔知呀!

咁佢地揀野食,唔食菜,會唔會俾老師話呀?
原帖由 KLLP 於 08-12-15 16:29 發表
如果小朋友食得太少, 老師會叫佢地返埋座位, 食多的才交個飯盒出去的的, 唔係食2啖就可以過到關的

老師會叫佢地食多的菜的...

副校講過, 飯可以食少的, 但係菜唔可以唔食, 佢地唔想學校所有小朋友都變晒肥仔....

原帖由 Era 於 08-12-18 13:46 發表
咁佢地揀野食,唔食菜,會唔會俾老師話呀?

我囝囝好瘦,不過佢係成日食白飯既,肉同菜都唔係咁啱,希望入左小學改到啦.
原帖由 KLLP 於 08-12-18 15:08 發表
老師會叫佢地食多的菜的...

副校講過, 飯可以食少的, 但係菜唔可以唔食, 佢地唔想學校所有小朋友都變晒肥仔....

I went to the Fun Fair today, the secondary students are very polite, cheerful and helpful.  Very good impression.

Is this the function of secondary school?
原帖由 2ling 於 08-12-20 20:40 發表
I went to the Fun Fair today, the secondary students are very polite, cheerful and helpful.  Very good impression.

原帖由 2ling 於 08-12-20 20:40 發表
英華190週年校慶,我都有去呀!D攤位遊戲好好玩,我囝囝同埋個朋友仔玩得好開心,又有禮物換,我地仲留守到最後睇埋D英華大哥哥表演唱歌,有位哥哥用男聲扮女聲唱歌,又有幾位哥哥Rap歌,好精采,個個都好落力,全無怯場,中學部李校長上到檯仲話:「I'm proud of Ying Wa」,最後D大哥哥大合唱後一切高呼口號,場面好振奮、好團結‧‧‧勁!  

Aiya. I missed it!!!!

嘩...好精彩喎,miss左真係可惜呀!
原帖由 littleboris 於 08-12-22 12:26 發表
英華190週年校慶,我都有去呀!D攤位遊戲好好玩,我囝囝同埋個朋友仔玩得好開心,又有禮物換,我地仲留守到最後睇埋D英華大哥哥表演唱歌,有位哥哥用男聲扮女聲唱歌,又有幾位哥哥Rap歌,好精采,個個都好落力,全無怯場,中學部李校長上到 ...

Era:

雖然今次錯過左真係有D可惜,因為要等10年後才會有這麼大型的Funfair,不過到200週年校慶時,可能是你坐係檯下欣賞你囝囝表演呢!

:D :D :D

我都錯過了今次的Funfair, 很可惜, 因我囝囝很喜歡英華, 希望他可以在這間學校開心而又快樂地學習, 在此亦祝願各位將會是英華的小朋友及家長聖誕節快樂. 9月份見.

原帖由 littleboris 於 08-12-23 13:57 發表
Era:

雖然今次錯過左真係有D可惜,因為要等10年後才會有這麼大型的Funfair,不過到200週年校慶時,可能是你坐係檯下欣賞你囝囝表演呢!

:D :D :D

回覆 # 的文章

過完聖誕假期, K3嘅課程就完成一半, 好快囝囝就會升上小一, 真係好緊張, 我問囝囝會唔會唔摘得而家間幼稚園, 佢話緊係唔捨得啦, 我再問佢想唔想快啲去英華返學, 佢話咁都好想喎 , 心情同我差唔同矛盾

要好好享受返小學之前嘅假期, 將來似乎唔會咁輕鬆lu

Merry X'mas and Happy New Year to you all

Merry X'mas and happy new year to all !!!

Merry Christmas!

這個聖誕節囝囝特別開心, 佢話是未來的英華仔, 好想快D到明年九月去返英華。我地都為佢開心!
祝大家有個愉快的聖誕節。
阿寶媽

littleboris,
I learnt from another topic that your son is accepted by HK Children's Choir... so he will be starting from next month, right?  Which centre is he going?  My son goes to Homantin every Friday evening.

Era,
Given that I'm currently on leave and will be returning to the office on 5 January.  Would you be available to have lunch on the 6th?

MERRY X'MAS TO ALL)))))))

‹ 上一主題|下一主題