用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 統計一下有冇細B入到好幼稚園
樓主: 團團圓圓
go

統計一下有冇細B入到好幼稚園 [複製鏈接]

其實9月都唔算係好細仔....

This year SC 收左好多細B ﹐ 我見好多係BK 留言話 SC 收左﹐ 好多係細B﹐ 好似收得好小 ”大B“

my small girl (Nov 06) accepted by SC, 浸大附屬, 聖心, waiting at KV

原帖由 simonyan 於 08-12-10 11:01 發表
my small girl (Nov 06) accepted by SC, 浸大附屬, 聖心, waiting at KV

聖心?? 1月先interview喎!!

原帖由 cecilia001 於 08-12-10 11:06 發表

聖心?? 1月先interview喎!!

sorry to make you confuse,
the one I mention is 聖母無玷聖心幼稚園
not 嘉諾撒聖心幼稚園

我囡0608
York, Standford, Think (收左) Think已交留位費
SC & KV (waiting list)
HKPS & 培正 (未知Result)

原帖由 TaTa83 於 08-12-5 23:16 發表
我呀仔0612,仲係月尾個隻, 啟思附幼,york同學之園收左,如無意外會讀學之園, 除非HKPS同九龍禮賢收, 不過仲未in~

回覆 # 的文章

我對孖女都是細女,還要是早產,出世時每人只有四磅多,但是in 了六間,六間都收晒,當中都有幾間是名校.

My daughter was born in end Dec.  Only York accepted and rejected by KV, but she'll have an interview at St. Nicholas and 宣幼 this month

your son is so smart! which school will u choose finally?
原帖由 靚太太 於 08-12-6 00:35 發表
我BB 06-12-30 迦南九龍塘有N1,迦南藍田N1,聖若望,維多利亞,崇真,浸大都收!!(只有民生唔收)其他學校唔想再in.因為已經搵到首選學校!

我覺得BB做到基本,而大人做到好有誠意好有準備;比老師留下一個好好印象咁就會 ...

my daughter is 0906 baby...not small baby but not big.....she have interviewed 4 schools...only accepted by York AM, Creative Primary AM, waiting for SC & KV...i will still apply Heep Yann for her...actually my target is KV & Heep Yann....if we cannot have an offer from these 2 schools finally...she will stay in LH (which she is studying PN now)

阿女 Oct 2006 出世,讀左1個月全日PN,上左8小時interview class. 結果如下
SC,浸幼,York, 金巴倫, 維多利都收
KV, 迦南 waiting list
聖心, SPK 未 Interview

Dear polarbearlee :

想請問吓您邊間維多利亞收咗您女女呀 .

Thank you
bobby mama

原帖由 polarbearlee 於 08-12-11 13:23 發表
阿女 Oct 2006 出世,讀左1個月全日PN,上左8小時interview class. 結果如下

原帖由 BobbyDaddy 於 08-12-12 15:42 發表
Dear polarbearlee :

想請問吓您邊間維多利亞收咗您女女呀 .

Thank you
bobby mama

君匯港維多利亞,新校舍,不過學費都幾貴,我想我會俾阿女讀SC或SPK(如果收的話)

我都好唔開心

where did u have the interview class? can u pm me the information please?
many thanks!

原帖由 polarbearlee 於 08-12-11 13:23 發表

看來 KV暫時未見收細仔喎...

仲未有幼稚園收綠嘅家長唔使太過擔心,你可以喺CNY後再去心儀幼稚園問吓,其實你都睇倒個個HOLD咗好多位,但係小朋友得一個,點可以一個小朋友同時間續唔同嘅學校,因為好多CASE(我個朋友考8間,只是有1間WAITING LIST)最後都搵倒仲好嘅幼稚園.

我個仔06年10月出世
佢in 左4間, 2間收, 一間reject, 一間未知
收果兩間我都鍾意, 雖然唔係咩名校, 但教學方法我好鐘意

本人有以下睇法:
可能好多父母都希望仔女讀到好學校, 第日唔使煩咁多, 我何妨唔係呢
但係, 大家諗吓, d 小朋友得返呢幾年開心, 一讀小學就唔同晒架喇
點解唔比佢地開心吓呢!
點解要佢地有好多練習, 功課, 學好多野先叫好呢?
雖然佢地年紀尚細, 但佢地都會知父母擔心, 忟, 嬲
唔好睇得面試, 學校收唔收黎話小朋友得唔得
為何唔開開心心同佢地迎接新開始
小朋友讀邊間有咩所謂, 唔太差就ok啦

我囝囝係Sep-06 BB, 考咗SC & KV兩間.  SC 收咗但KV waiting.
‹ 上一主題|下一主題