用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 你地入到第幾志願?
樓主: 樹熊
go

34校網 你地入到第幾志願? [複製鏈接]

原帖由 cha-cha-cha 於 09-6-8 16:03 發表
同校同學,竟然派到甲部第一志願馬官,
因甲2佢填農官,甲三填靈光,乙部相同.

超級好彩

甲乙部相同你點知佢係甲部第一志入ge 呢?

其實說到底都是說「彩數」加有無膽去博。

原帖由 stellat 於 09-6-8 01:50 發表
我派了the third choice獻主會,the first choice 係協恩.都唔知好彩定唔好彩,都無離開頭三志願,因為我知道抽唔到協恩,可能都唔知派左去邊......,但真係估唔到the second choise 間st rosa 都有機..,因我正是放第二.
...

您的意思是否:
乙部
1. 協恩
2. 聖羅撒
3. 獻主會

我地可能會做同學喎, 可唔可以話我知點解你會讀禮賢ar? 因為聽你講抽獎都係玩下
原帖由 焯媽媽 於 09-6-8 00:05 發表

我孩子會讀九龍禮賢小學, 參加大抽獎, 只是唔信邪, 因為大仔及細仔都不是抽到頭三位, 又話全港有8成入頭三個志願, 大仔當年有近九成入頭三志願的, 自信無可能是全港運氣最差的媽媽, 原來我係... ...

原帖由 stellat 於 09-6-8 01:50 發表
我派了the third choice獻主會,the first choice 係協恩.都唔知好彩定唔好彩,都無離開頭三志願,因為我知道抽唔到協恩,可能都唔知派左去邊......,但真係估唔到the second choise 間st rosa 都有機..,因我正是放第二.
...

Dear Stellat:

Please check your e-mail , I sent my knock door letter to you.

Hugub

其實, 領島這幾年已大有改善, 佢哋有一班精英班, 專門比 band 1學生。 入到 A 班, 好大機會考到band 1中學。

另外,校風亦不錯, D 學生好純品。
先幾年,有傳殺校,而家加左新翼,仲變成34收生額最多添!

原帖由 bbkintong 於 09-6-7 20:41 發表
恭喜哂你地 我抽到第十志願.................天主教領島小學

原帖由 喧嘩 於 09-6-8 19:09 發表
我地可能會做同學喎, 可唔可以話我知點解你會讀禮賢ar? 因為聽你講抽獎都係玩下

最主要是bank 1的學生人數, 有近7成至八成, 其實最主要是因為孩子讀禮幼, 他於k2時, 便和我講, 一定要讀禮賢, 我便和他講, 要好好讀書, 禮賢才會收你讀小學..

另外, 上禮小的網頁, 看到很多傳媒的資訊, 評價很好..

另一原因是, 禮賢每逢星期一及三, 在校內完成功課, 唔使我煩, 係唔係正la???

另外, 對這校很有正面的印象, 所以唔使煩, 禮賢是我不二之選....

原帖由 janfion 於 09-6-8 17:00 發表
其實說到底都是說「彩數」加有無膽去博。

大抽獎 >>彩數

"扣"門>> 膽量

原帖由 bird-bird 於 09-6-8 16:11 發表
舊年聖匠得兩班小一, 合共36人!!!!! 咁攪法好容易殺校喎.....

我頭先打去教署問, 佢話就算而家唔註冊 (當然係講緊有私小在手), 遲下其他津校叩門成功都可以去註冊, 咁我就唔使hold住聖匠個位, 希望可以留返比其他 ...

我今年細仔派了牧愛, 我不會去註冊的, 唔知你有無興趣呢???

原帖由 KwanKwanMammy 於 09-6-8 12:34 發表
在另一topic, 看到你說你的孩子會轉讀培道, 是嗎? (believe your elder son). 因如果叩門不成功的話, 會給囡囡讀培道多(kowloon tong 小學 is waisting list). of course, if 叩門 is sucessful, it will be great.  ...

我大仔會轉讀培道, 因他讀開的私小會摺, 其實細仔有數間私小收, 如培道, 祟真, 林文燦及禮賢, 只有深水埗的聖xx及英華唔收, 九龍塘宣x及小拔無去面試, 因為當時很擔心細仔無學校收, 因此, 去年九月, 很努力去搞小一入學, 所以而家唔使煩....

原帖由 wensi 於 09-6-8 13:57 發表

34 年年都係重災區, apply ge 人多過學位咪會咁.

可能係都唔奇, 因我大仔06年派第九, 細仔今年派第五, 又或者, 我是全港至黑媽媽.....

oic.... 哥哥現p.2嗎? 為何你會選培道?以我所知, 此校的校風是十分好的, 學生好馴品/乖. 你住近土瓜灣邊處??

原帖由 焯媽媽 於 09-6-9 00:07 發表

我大仔會轉讀培道, 因他讀開的私小會摺, 其實細仔有數間私小收, 如培道, 祟真, 林文燦及禮賢, 只有深水埗的聖xx及英華唔收, 九龍塘宣x及小拔無去面試, 因為當時很擔心細仔無學校收, 因此, 去年九月, 很努力去搞小 ...

原帖由 焯媽媽 於 09-6-9 00:07 發表

我大仔會轉讀培道, 因他讀開的私小會摺, 其實細仔有數間私小收, 如培道, 祟真, 林文燦及禮賢, 只有深水埗的聖xx及英華唔收, 九龍塘宣x及小拔無去面試, 因為當時很擔心細仔無學校收, 因此, 去年九月, 很努力去搞小 ...

因他讀開的私小會摺............係咪牧愛?

培道幾好老師同學生都ok ga!我仔當年乜私小都無考, 一心派得唔好就留係培道.

原帖由 happy0704 於 09-6-8 22:21 發表
其實, 領島這幾年已大有改善, 佢哋有一班精英班, 專門比 band 1學生。 入到 A 班, 好大機會考到band 1中學。

另外,校風亦不錯, D 學生好純品。
先幾年,有傳殺校,而家加左新翼,仲變成34收生額最多添!

...

Happy0704:

真的嗎? 但我同爸B都諗住唔讀,會去其他學校叩門!萬一入唔到A班,咪死得............Thanks anyway!

我路過想提提大家, 跟據以往三年經驗, 34網有很多人借地址抽, 目標不外是協恩, 陳瑞棋, st. rose, 馬頭涌等, 而他們大部份有私小在手, 如果第一志願不入, 無論派到什麼學校, 都會轉讀私小, 所以係34網比較二線的學校會有很多學生不往註冊的, 因此此類學校收叩門位會相對地多, 所以派得唔好的不要灰心, 能成功叩門入二線學校機會是有的, 另見議大家到35網黃埔區叩兩間奉基或宣道, 此三間學校都比34網二線學校好, 大家努力, 一定可以為自己子女找到一所適合的學校!
大家要留意各校收生人數, 如果兩班都開唔到的學校, 都係見議先努力叩門其他學校, 因為很擔憂此等學校能否提供6年教學而不被殺校
34網二線校 : 農官, 兩間獻主會, 合一堂, 基道
個人意見的一二線校已列出,其他不願置評

原帖由 HappyEE 於 09-6-9 13:17 發表
我路過想提提大家, 跟據以往三年經驗, 34網有很多人借地址抽, 目標不外是協恩, 陳瑞棋, st. rose, 馬頭涌等, 而他們大部份有私小在手, 如果第一志願不入, 無論派到什麼學校, 都會轉讀私小, 所以係34網比較二線的學校 ...

多謝分享, 希望我小朋友叩門成功啦.

我路過想提提大家, 跟據以往三年經驗, 34網有很多人借地址抽, 目標不外是協恩, 陳瑞棋, st. rose, 馬頭涌等, 而他們大部份有私小在手, 如果第一志願不入, 無論派到什麼學校, 都會轉讀私小, 所以係34網比較二線的學校 ...

HappyEE,

以你所見, 如我小兒去第一志願CSK叩門, 成功幾會有幾高呢?

thanks

原帖由 楊楊媽 於 09-6-9 13:30 發表

HappyEE,

以你所見, 如我小兒去第一志願CSK叩門, 成功幾會有幾高呢?

thanks

好低, 過去3年我無認識人成功過
3年前, 據聞係一個叩門生都無收
2年前, 好似收左好少好少, 而且好似有教會背景
上年, 唔多清楚, 無跟進
以上只是聽返來, 無實質證據

HappyEE,

請問35網黃埔宣道派位只有4X% banding 好唔好??

比起其他學校是否好差?? 要唔要去叩門呢

原帖由 eemother 於 09-6-9 13:48 發表
HappyEE,

請問35網黃埔宣道派位只有4X% banding 好唔好??

比起其他學校是否好差?? 要唔要去叩門呢

據聞35網紅馬都係5x%band one, 我唔覺得4x%差
叩門可以照試, 失敗無損失, 成功當bonus
‹ 上一主題|下一主題