用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進
樓主: max1116
go

*聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [複製鏈接]

原帖由 ramuza 於 09-7-27 23:36 發表
[quote]原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:59 發表

Kaheibaba,
any chance that sister cannot get in to SPN, even sister is studying there?
i am very wor ...

ramuza,
雖然我個細女只得2個多月大, 依家已經擔心緊呢個問題了 ~
初初知道大女被取錄後真係開心到飛起,除咗她本人可以係一間咁好嘅學校接受教育之外,妹妹到時都可以跟住啦。 但後來聽聞曾經有姊姊就讀但妹妹不獲取錄的事件之後 (只是聽聞,未知如何証實),心情就真係大上大落了。

我都煩緊校巴問題
之前諗住哥哥家姐搭校車,工人姐姐接BB返學,我接放學
但依家哥哥扭計唔肯搭校車,要工人姐姐or我接返學
哥哥間學校好隔涉,唔搭校車真係好煩,工人送得佢返學,就送唔到BB返幼兒園

我又唔想BB咁細個搭校巴返學,自己放心唔落
又驚佢暈車浪
原帖由 ramuza 於 09-7-27 11:46 發表
have you found a school bus?
]

max

我都係咁諗
但我B仲未出世!
原帖由 max1116 於 09-7-28 10:10 發表

ramuza,
初初知道大女被取錄後真係開心到飛起,除咗她本人可以係一間咁好嘅學校接受教育之外,妹妹到時都可以跟住啦。 但後來聽聞曾經有姊姊就讀但妹妹不獲取 ...
]

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:07 發表

twinsmummy,

中文 !!

SPN 都有幾多孖女讀書,不過據我所知,學校會刻意安排佢o地兩姊妹,分開兩班讀書;我囡囡o個級都有2對孖女,其中以家長教師會主席,佢對孖女同我o地最熟 !!

預祝妳對寶貝 twins,能夠順利考入 SPN !! ...

Thank you KaHeiBaBa for your well wishes!  I actually don't mind the twins being separated.  I think it's better for them.  I'd better start talking to them in Cantonese or they'll be in trouble at the Interview.  Do you think they will accept little ones who are not too fluent in Cantonese?  

Excuse me.  I have twins boy born in 2008 and want to send them to full-day prenursery class next year.  Noting that mainly girls go to SPN (or SPK) then primary school (single-train), do you have idea where do boys go?  How many boys in your class?

Thanks a lot.

原帖由 buu0605 於 09-7-28 14:33 發表
Excuse me.  I have twins boy born in 2008 and want to send them to full-day prenursery class next year.  Noting that mainly girls go to SPN (or SPK) then primary school (single-train), do you have ide ...

男生比例相信一定唔會高,至於今年的情況,就要等開學後再為你報告吧

Ng Ho Yee See ah.....A mom PM me yesterday.  I think her "name" starts with Kaka.  My computer crashed and might have lost your email and my reply.  Pls PM me to see if you received my response or resend your question.  So Sorry.....

我見到依個topic"聖保祿幼兒園* 2009年N1新生請進", 見到max, 已經估到, 因為之前亦有睇過你地個topic"申請聖保祿幼兒園2009年N1" , 覺得你真係一個好有heart既家長
另外見到manchester unit既標誌, kahei baba已經感覺好親切, 好多謝你地無私地講好多好有用既資料
我女女200807, 由佢未出世開始, 已經好渴望女女將來可以入讀聖保祿幼兒園, 唔知點解好緊張, 未申請就已經緊張, 唔知你地以前係咪都會好似我咁誇張??
有時都好擔心, 唔係教友/校友, 機會好小

我都有咁既感覺, 佢地真係好有心和心機, 雖然女女入咗, 仍然好照顧我地, 同我地分享好多寶貴info, 又有問必答, 真係要多謝佢地!!!!

原帖由 cckay 於 09-7-31 12:32 發表
我見到依個topic"聖保祿幼兒園* 2009年N1新生請進", 見到max, 已經估到, 因為之前亦有睇過你地個topic"申請聖保祿幼兒園2009年N1" , 覺得你真係一個好有heart既家長
另外見到manchester unit既標誌, kahei baba已經 ...

你地唔好咁客氣啦,我好高興認識你地就真 ~
我依家都係新手一個, 濛查查, 乜都要四周圍問人,kaheibaba就係我地既"明燈",再加上睇多d過來人的分享,做定準備,到時都唔使咁迷茫。
雖然係有難度,但唔申請的話就一定無機會,係自動棄權。
我一定會支持你地架 !!!!

另外見到manchester unit既標誌, kahei baba已經 ...

一d都唔誇張~ 如果你有睇開我地既topic, 我地咁多位媽媽日日守住個信箱,果種幻得幻失既心情,相信你一定感受得到。
明年3月輪到你喇 :)

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-31 22:27 發表
你地唔好咁客氣啦,我好高興認識你地就真 ~
我依家都係新手一個, 濛查查, 乜都要四周圍問人,kaheibaba就係我地既"明燈",再加上睇多d過來人的分享,做定準備,到時都唔使咁迷茫。
雖然係有難度,但唔申請的話就一定無機會,係自動 ...

明乜鬼燈丫 (因為"明燈"亦可以有相反o既意思),唔俾人追撃,已經還得神落 !!

有冇 heart 真係唔敢講,不過我就好享受 "分享" 呢兩個字 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-7-31 13:10 發表
我都有咁既感覺, 佢地真係好有心和心機, 雖然女女入咗, 仍然好照顧我地, 同我地分享好多寶貴info, 又有問必答, 真係要多謝佢地!!!!

其實真係唔需要咁客氣 !!

我曾經都有提過,以前好多 SPN o既前輩家長,佢o地都係一樣,可以無私地分享,點解自己唔可以做到呢 ??

希望 SPN 呢個優良傳統,可以一直延續落去 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

哈哈,雖然 HK 都有唔少 "曼聯" 迷,但係反曼聯o既球迷,一樣為數不少 !!

完全感受得到妳o既緊張,因為 ...... "天下那有不愛自己仔女的父母",加油呀 !!

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-28 10:10 發表

ramuza,
初初知道大女被取錄後真係開心到飛起,除咗她本人可以係一間咁好嘅學校接受教育之外,妹妹到時都可以跟住啦。 但後來聽聞曾經有姊姊就讀但妹妹不獲取 ...

可能只是 "冰山一角",妳又唔需要咁擔心 !!

雖然如此,我亦曾道聽途說,一個更加特別o既個案,如果妳知道的話,一定會更加擔心 (不過我就未能證實事件真假);有機會再話俾妳知 !!

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-7-28 09:55 發表

kaheibaba,

kahei讀N1時的點滴你仲記得幾多呀 ? 可以分享一下嗎 ???

其實都唔少o架,不過我就唔識得點樣去分享,o係邊度講起先好呢 ??

* 最近對學校又了解多o左,有機會再同妳分享 !!

重爭 hellomickey 一個 pm,希望開學前,可以同佢有更多o既交流 !!

今年最少有一個男生,等我開學再幫八掛下有幾多男生先!

我BB係男仔,今年讀SPN N1
原帖由 buu0605 於 09-7-28 14:33 發表
Excuse me.  I have twins boy born in 2008 and want to send them to full-day prenursery class next year.  Noting that mainly girls go to SPN (or SPK) then primary school (single-train), do you have ide ...
]

kaheibaba

不如開個spn生活點滴分享區或者響呢度講下都得
大家再交流交流!

就快開學..好緊張呀
呢幾日BB開始識講..TT響st paul返學
哥哥都係讀St. Paul...同哥哥一齊返學
原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:32 發表

其實都唔少o架,不過我就唔識得點樣去分享,o係邊度講起先好呢 ??

重爭 hellomickey 一個 pm,希望開學前,可以同佢有更多o既交流 !! ...
]

aloymom
where do you live, will u take school bus then?

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:32 發表

重爭 hellomickey 一個 pm,希望開學前,可以同佢有更多o既交流 !! ...

記住呀 ~
‹ 上一主題|下一主題