用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 about St Catherine
樓主: bbt0909
go

about St Catherine [複製鏈接]

你有所不知, SC受歡迎程度真係嚇C你!!! 想當年我大囡果年出生率低都收到2,3千份報名表, 尤其近呢一兩年報名表限額派發, 都唔知會有幾多個quota, 所以短短幾日已經超額一d都唔奇, 可能有好多人星期五, 六或日親身交信入SC信箱呢? 真係冇人知??? 如果有幸有份面試, 真係要見識下, 面試當日多人到你唔信.....

原帖由 Karen2009 於 09-9-14 23:18 發表
你唔好誤會,  我只係指學校係今次既安排有問題, 只可接受郵寄都唔係問題, 最大問題係連個 deadline 都無, 而且前后都唔夠 4 日再加上中間仲要有個星期六日隔住, 再跟住今日就話派晒 D form.........如果今日先寄出攞 ...

甘唯由只係等消息, 睇下有無緣啦....

原帖由 cherriemama 於 09-9-14 22:59 發表
我唔係去攞申請表, 我只不過係親身將封信放入SC信箱, make sure 11/9已收到, 我就係怕郵寄最快都要今日先收到! 11/9朝早都唔係太多人親身交, 但都見陸陸續續有人交!

...

我原本都諗住親自送封信去, 見學校話by post only驚佢唔鍾意人去煩佢, 早知星期六攞去啦

唔知今日佢地收到信果d算唔算係架呢??
星期5我寄快遞, 又話星期六上午會寄到, 岩岩check番tracking no, 今日先寄到!!! 郵局真係衰呀~........嗚嗚嗚~~~

st.cat要求家長用郵寄方式,一定有原因的。學校已有豐富經驗和系統地去處理收到的信件,我想問學校會否有機會把收到的信以chop印上的日期分類,作為派發申請表的先後次序呢? 因為職員每日都可能收到一大批信,未必即時處理,放埋一邊先的話... ...如果親自送信去,就沒有郵局chop印,到時真係口同鼻拗啊!

我都係覺得跟學校指示by post 較穩陣。

原帖由 elmolly 於 09-9-15 00:27 發表

我原本都諗住親自送封信去, 見學校話by post only驚佢唔鍾意人去煩佢, 早知星期六攞去啦

咁快就派晒...睇下亞 B 同呢間學校有無緣份

原帖由 elmolly 於 09-9-15 00:27 發表

The same. I called to school and the staff said they only accept application by mail, so I just sent the request thru mail.  Seems like it's not fair.

拿A/C FORM都未算覺得最熱烈,到時你去面試個日,我估你都未見過要警察封路,萬人空巷一定令你難忘

原帖由 cfaye 於 09-9-15 10:02 發表
拿A/C FORM都未算覺得最熱烈,到時你去面試個日,我估你都未見過要警察封路,萬人空巷一定令你難忘

我都係寄掛號.

sigh... get the application form already so crazy.. really ... now what we can do is to wait and see if get the form or not????

我已經遲左, 如果有mami有多份可唔可以比我呢, 阿仔今年小一, 攪到我遲左幫阿女拿form.....

咁妳可以唔洗煩惱喇!

因為唔會有人多一份form架! 學校會郵寄給家長的表格上, 已經print了學生的姓名&no., 每個人都是獨一無二的....

原帖由 Garfield 於 09-9-15 12:26 發表
我已經遲左, 如果有mami有多份可唔可以比我呢, 阿仔今年小一, 攪到我遲左幫阿女拿form.....

唉, 我都知無望架啦, 阿哥今年升小1, 剛剛響st. cat畢業, 點知都係遲左...

請問你地係寄去邊個校舍?是否羅福道? 信封面使唔使註明羅FORM, 我好似漏左寫呀....

原帖由 Garfield 於 09-9-15 12:39 發表
唉, 我都知無望架啦, 阿哥今年升小1, 剛剛響st. cat畢業, 點知都係遲左...

反正都係遲, 如果係我, 我都會寄去博一博, 真係無都無辦法

原帖由 onon811 於 09-9-15 12:40 發表
請問你地係寄去邊個校舍?是否羅福道? 信封面使唔使註明羅FORM, 我好似漏左寫呀....

信封面左下角要註明 " 取申請入學表 " 架

真係架~~ 我舊年同亞女interview, 有警察維持秩序, 10幾20個亞姐派傳單, 成百個家長企門口等 (多數係爸爸) ........ 好多個b 未入去, 已嚇親!!

原帖由 cfaye 於 09-9-15 10:02 發表

無錯, 如果平日我見到這情況的話, 我都會跟我丈夫說:x線架咩? 但係, 估唔到上年我哋都係咁...

我仲叫小兒爸爸拍攝當日熱鬧(門口)既情況添!!!真的是....

原帖由 JassChow 於 09-9-15 12:52 發表
真係架~~ 我舊年同亞女interview, 有警察維持秩序, 10幾20個亞姐派傳單, 成百個家長企門口等 (多數係爸爸) ........ 好多個b 未入去, 已嚇親!!

上年派form都係先到先得, 我都係幫我姨甥女將封信投入SC信箱, 跟住下個月就收到張form, 好似11月頭面試! 其實自己交form都只係同郵差一樣放入信箱, 冇人出黎收, 所以唔會煩到學校!

亞囡下年報,可以話我知寄信時要準備D乜?等我下年早D ready 定! 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題