用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 九龍塘金巴倫道迦南
樓主: EggEgg08
go

九龍塘金巴倫道迦南 [複製鏈接]

abbiemama, 你小朋友好叻呀....考到兩間咁好的學校!!

佢地一開始就有NET的,按我個女講是Miss Joey,我個又話有普通話老師…。我也有在上學期初跟老師求正過,老師都話每個星期都有英文堂,英文是課程之一,是miss joey,但就沒有普通話堂,只是間中會有普通話老師同佢地一齊上下堂,所以我個女近來都有唱下普通話嘅歌…

原帖由 EggEgg08 於 10-2-8 15:07 發表
Dear sheffield, 好多謝你咁詳細的資料, 我想問下以你所知pn班有沒有英文& PTH 堂? 係唔係net 教? (因之前有d媽咪話有, 有d話冇....好confused tim)

Interview真係好睇彩數㗎,D細路心情唔靚就勢係假,所以真係要平常心.
我囡囡唔叻㗎,但勝在唔怕羞,明明唔識都係咁up..., up完仲話自己OK添!

原帖由 EggEgg08 於 10-2-8 15:37 發表
abbiemama, 你小朋友好叻呀....考到兩間咁好的學校!!

按我所知的,迦南的程度屬中等,用的書和劍明和其他幾間的一樣(包括學之園)。但每間學樣都有自己的長處和短處,雖用同一種書,但學之園的賣點就是英普,所以PN已開始學letterland的phonics,當然學費也比迦南高!而迦南的校園,就是我見過最好的一間,佢地學費都唔算貴,亞b仲話老師教佢踏單車,所以佢依加識踏單車呢!我身邊有讀過迦南(九龍堂迦南)的人,都認為這是好學校,但始終他們跟別的名小學關係不是太緊密,所以有多人就是讀PN讀得很好,只要考到能上好小學的幼稚園都會走…
當然,迦南一樣有小朋友考到好的小學,但都要看一下小朋友的校網…
老實說,我亞b最初收到KV的取錄信,亞B爸爸都情願留在迦南(他不喜歡KV那個小小操場的兩個冷冰冰鋼架和滑梯),但因後來又有培正的offer,所以才決定離開,其實我地已經有d唔捨得呢!

原帖由 sheffield 於 10-2-8 15:55 發表
佢地一開始就有NET的,按我個女講是Miss Joey,我個又話有普通話老師…。我也有在上學期初跟老師求正過,老師都話每個星期都有英文堂,英文是課程之一,是miss joey,但就沒有普通話堂,只是間中會有普通話老師同佢地一齊上下堂,所 ...

Sheffield,
請問你個女讀邊班呀??我個女都係Miss Joey教喎!!

除左火鍋外, 近日做既毛衣同埋衣櫃都好有創意呀!  仲有番學冇耐做o既迦南書包, 真係超得意!  我會留番俾囡囡大個留念, 希望到時佢唔好笑我無謂啦!

原帖由 babychin 於 10-2-4 09:25 發表
yes, 果個火鍋手工真係正, 我個囡放學拿回家,工人想幫佢拿, 佢都不洗, 要自己拿著......d街坊見到都話好有趣...

Hello, 我囡囡係am紫組. 班主任係 係Miss Mui, 另一位老師係Miss Yau.  而英文老師係Miss Joey.  又幾有緣喎!

有冇紫組架?

原帖由 babychin 於 10-2-8 09:31 發表
hello, 我個囡都係提子組, 班主任係 miss yau, 另一位老師係miss mui.  我地諗左好耐, 最終都冇俾到k1留位費, k1會去另一幼稚園讀.

個囡真係好鍾意番學, d歌全部識唱,又講係學校食蜜蜂bread,飲水水, 食通心粉,食瘦 ...

哈哈

我囡囡尋日接到舅父俾既利是, 佢都爆左幾句吉利說話 (佢話係老師教).  不過最搞笑係佢記錯d利是係"揮春", 當表哥攞佢D利是時, 佢一面收埋响背脊一面講"唔好攞我D揮春呀!  笑C我o地

原帖由 sheffield 於 10-2-8 13:38 發表
我亞b也是讀九龍塘迦南的PN,也認為這是一間好學校。特別在訓練自理方面,他們的確很好。我知有很多PN班的茶點都是吃餅或飽等,但迦南在11月開始已加入熱食如通粉和粥等,讓小朋有學習自已用湯匙進食熱食。我亞b自己進食沒問 ...

之前我都唸左一輪轉唔轉去sc 同培正.  我地都係已經有d唔捨得d老師同埋咁好既學校環境.  d老師真係好nice, 有好多唔係教我囡囡既都記得佢.  會唔會係佢特別naughty 呢?    

原帖由 sheffield 於 10-2-8 16:21 發表
按我所知的,迦南的程度屬中等,用的書和劍明和其他幾間的一樣(包括學之園)。但每間學樣都有自己的長處和短處,雖用同一種書,但學之園的賣點就是英普,所以PN已開始學letterland的phonics,當然學費也比迦南高!而迦南的校園,就是 ...

我重想請教多一樣野, 我見every Sat 好多家長在迦南個outdoor playground 等playgroup 小朋友放學, 我知道迦南平日都有playgroup, 會唔會又係好多家長在outdoor playground "hea"? 係唔係外人好容易自出自入校舍gar?

另外, 請問佢熱食係自設kitchen做 or 外判公司做gar ner? and 可唔可以分享下學校在品德教育如何下功夫呢? 有沒有如親子閱讀計劃?sorry for so many questions....希望在各位身上拿多d意見.....

我都認同D老師個個好nice, 有好多唔係教我囡囡既都記得佢, 叫佢個名.

原帖由 LittleEggBB 於 10-2-8 22:55 發表
之前我都唸左一輪轉唔轉去sc 同培正.  我地都係已經有d唔捨得d老師同埋咁好既學校環境.  d老師真係好nice, 有好多唔係教我囡囡既都記得佢.  會唔會係佢特別naughty 呢?    

...

親子閱讀計劃係有, 最近看了本"我是誰", 呀囡好鐘意, 白己仲買晒成個套7本, 我覺得學校select D書好適合同interesting.
不過唔係個個week都有'親子閱讀

Hi dorajoyce
德望pm class 收左個囡, 留位費已付.
另, 聖羅撒都收左, 但今日deadline 俾留位費, 諗完一輪,我地冇去了.
上星期 in左協恩, 如果有幸收左, 到時再諗德望 or 協恩.

其實去留問題真係傷腦筋, 個女好鍾意番學, 老師ok nice, 佢又記得晒同學仔d名, 好 enjoy, 番到屋企好開心講, 係學校玩咩玩咩.......k1去到新學校, 又要從新開始, 有少少擔心........

原帖由 dorajoyce 於 10-2-8 14:22 發表

Hi
你囡囡會轉去那間呀?

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-8 15:05 發表
dorajoyce, Abbiemama,
可唔可以話我知你地轉去邊間呀??我聽講好似好多人轉走喎??

我会直升k1 呀
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

我亞b是金組的。
不得不提,如是坐校車的,小朋友都會好開心,因為個個都好鍾意鴨鴨巴士!我個女初初係我地送返學,比佢坐校巴放學,但佢好鍾意坐鴨鴨巴士,所以兩個月之後就轉埋坐校巴返學!這的確能讓他獨立點,在搭巴士其間也能讓她跟別的小朋友有機會建立社交關係,現在她一上車就同小朋友玩同傾偈呢!
唔好睇少隻鴨,隻鴨幫小朋友在短時間之內建立了對學校的歸屬感,當我地話要著佢件鴨鴨校服,或搭鴨鴨巴士,佢都會話"唔得","係迦南幼兒園嘅小朋友至可以著/搭"!

原帖由 babychin 於 10-2-9 09:28 發表
Hi dorajoyce
德望pm class 收左個囡, 留位費已付.
另, 聖羅撒都收左, 但今日deadline 俾留位費, 諗完一輪,我地冇去了.
上星期 in左協恩, 如果有幸收左, 到時再諗德望 or 協恩.

其實去留問題真係傷腦筋, 個女好鍾意 ...

你囡囡好叻呀.....我無考女校因我本人鍾意男女校多d....

我也想過轉校但澄澄吾想,每次一去interview,佢就話要返迦南,吾鐘意li 度,同佢講以後吾返迦南佢話吾好....都吾知點解..不過我自己都好喜歡迦南...

所以逢星期六就要佢自已上英文班同普通話班等佢可以keep 下咁....
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

原帖由 sheffield 於 10-2-9 10:16 發表
我亞b是金組的。
不得不提,如是坐校車的,小朋友都會好開心,因為個個都好鍾意鴨鴨巴士!我個女初初係我地送返學,比佢坐校巴放學,但佢好鍾意坐鴨鴨巴士,所以兩個月之後就轉埋坐校巴返學!這的確能讓他獨立點,在搭巴士其間也能讓她 ...

完全同意,我囡囡返左半個月學我就要佢搭鴨鴨車,起初我好擔心,啱啱先2歲(0708)就要自已搭, 但俾我預其好好, 佢2日就適應到,而家不知幾鍾意搭,我話同佢搭巴士佢話吾好,返學要搭鴨鴨車...真係獨立好多

越講越唔捨得迦南㖭...

So do I...  however, has signed not to retain...

原帖由 abbiemama 於 10-2-9 12:03 發表
越講越唔捨得迦南㖭...
‹ 上一主題|下一主題