用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 校車 變變變
樓主: lamlam2000baby
go

校車 變變變 [複製鏈接]

小一家長未可以參加呀, 今個星期六只係比現有P1-P5嘅家長, 來年9月小一家長要等到7月10日呀, 真係好心急呀

d車費好有問題lor,我家住灣仔,大仔讀聖雅各(銅鑼灣),同樣坐冠忠大旅遊巴,都係$400左右,而家灣仔去灣仔竟然要$770,差唔多一倍,仲貴過搭的士,真係冇理由lor

醒目開學勳章

最主要原因係因為會轉用細校巴,我諗可能係16座位或20幾座位個D,唔可以再用大校巴,所以價錢要咁貴,不過冇辦法啦,都要搭,希望佢唔好年件加啦.如果唔係分分鐘貴過書簿費.
原帖由 sammili 於 10-6-15 03:20 發表
d車費好有問題lor,我家住灣仔,大仔讀聖雅各(銅鑼灣),同樣坐冠忠大旅遊巴,都係$400左右,而家灣仔去灣仔竟然要$770,差唔多一倍,仲貴過搭的士,真係冇理由lor ...

曾經見過冠忠的司機和媬姆, 有D真係幾nice嫁........
不過都係貴囉!
原帖由 sfcssfcc 於 10-6-15 00:18 發表
我唔知實際情況,但以學校過往做事的模式,應該係選無可選之下才用冠忠這間校巴公司。

記得學校幾年前轉全日制選飯盒供應商時,首要條件是營養和衞生指標,次要才是價錢。當幾間供應商達到第一條件時,便安排家長,特別是班代表 ...

原帖由 sfcssfcc 於 10-6-14 22:19 發表
校車收費並不是由學校全權話事,因為這是供求問題。正如其他家長引用保母車司機所講,一聽到聖佛蘭士街又斜又窄的路,好多校車公司都唔願意做。

若果邊位家長有又平又好的校車公司,可以向校方介紹,相信學校在今次合約完後可 ...

大家不要介意, 真的想請問你是否学校代表, 為何一直以來任何topic 都出來力撑或'釋法',
若是, 可能有需要向其他家長表明, 若不是, 看見你那些咁權威性的回覆, 真有点奇怪(雖然用户名也很權威), 可否持平一點?

唉!
我d暗黑思想又來了.....
一條數學題,假設坐校車的人有200人,又收貴了$400毎人,一年收十個月,
即 200x400x10=800000
八十萬呀,八十萬做乜好呢?
無知是福

醒目開學勳章

我當初都諗最多貴 around $200,點知宜家差唔多係成倍,$1000校車費 學校又點止200人坐校車.
不過我都計過,如果佢真係用細車,例如當20人車,咁我這區$990一個月,咁一個月就$19800,扣除司機保母人工,油費(未包要定期check車錢,),我諗佢有幾千執,咁都可以明白,但這case係 for細車,如果佢用多過20人坐的車就真係食水幾深.
原帖由 brian61950 於 10-6-15 15:38 發表
唉!
我d暗黑思想又來了.....
一條數學題,假設坐校車的人有200人,又收貴了$400毎人,一年收十個月,
即 200x400x10=800000
八十萬呀,八十萬做乜好呢?

真的很貴, 難為我們辛苦賺錢的家長。

我都有條數學題, 假設以前大校巴可載40人, 要收$500, 總支出車租=$20000
現在小校巴只可載20人, 為何它的車租不是$10000, 小型車無論入油錢、 維修費、車價都平很多,大家若然有駕車都知。即便不是平一半,都不要跟我說和以前接近, 然後用$19xxx or $18xxx 去除20人, 咁梗係要double la!!
佢唔好跟住同我們講以前是坐日本車,現在是Benz, 寶馬。
仲有,我試過因要回校幫手,個好人司機車埋我,同佢吹開水,知佢地人工都係萬零蚊or below, 小過以前drive 小巴, 佢話SF校巴一般每程都是走完2轉(2不同接送點),然後白天校車就泊係道,唔做其他生意,咁有數得計, 校車總收入(2轉) - 人工 - 車開支,舊公司真的賺得唔過份,點解人地生存到, 冠忠要double 先生存到, 而且據我所知, 冠忠車一般白天都會再走其他野,成本已大大減低。

毋須介意,因為老一輩(即係已有囡囡升讀中學的家長),甚至中學同學,不少都知道我是誰.

至於任何topic都出來力撐學校或釋法,或許可以這樣看,最主要是個人對學校有頗大的歸屬感,覺得兩名女兒可以在學校完成小學課程,成績雖然一般,但品德也算好,因此希望讓家長能夠透過另一個角度看問題.

簡單來說,就以校車安排為例,當然,校車加價直接影響家長,身為家長的我亦當然明白和理解,而在之前大部分家長發文時都已表達,毋須再多加三言兩語.只是,正如極少部分家長亦看到,校車加價亦包括大車轉小車,並不是簡單計算轉車費用,更重要的是司機及保母薪酬,保險及牌照費用,這些往往是家長忽略的,而我只是提出作為平衡而已.

教育局推出三三四學制,引入通識科,目的是希望學生具有批判性思考,在看待問題時,必須考慮正反意見,然後才作出個人決定.至於是否持平,相信個人言論純屬分析,亦與個人不存在任何利益關係,也表明家長應向學校查詢,不同意者大可加以反駁,沒有強行要求別人接受,相信在了解本人背景後,便會明白當中不涉及持平與否的關係.

最後,學校家長,不論是新或舊,各自都有不同小圈子,而各小圈子中亦互有聯繫,再加上囡囡的線報,對學校的認識會有更多了解.若家長有空的話,我鼓勵你們親自帶囡囡上課,然後在校門外稍作停留,或參與家長義工的工作,必定會接收到更多消息.

坦白說,過去我只是一名消息不靈通的家長,記得在升中派位當日,已有家長如數家珍般說出同學的派位情況,實在令我張口結舌.

今天所說的校車消息,大部分都是看到家長的發言,再憑個人的記憶融合起來的意見,可說是舊聞舊事了,不足為怪.

或許,由於我喜歡修文撰詞,因此讓人有錯覺以為我是學校代表或老師,但這只是作為教導女兒善用互聯網社交網站的榜樣,並非與學校有關.

原帖由 marriedman 於 10-6-15 14:48 發表

大家不要介意, 真的想請問你是否学校代表, 為何一直以來任何topic 都出來力撑或'釋法',
若是, 可能有需要向其他家長表明, 若不是, 看見你那些咁權威性的回覆, 真有点奇怪(雖然用户名也很權威), 可否持平一點? ...

原帖由 sfcssfcc 於 10-6-14 22:19 發表
校車收費並不是由學校全權話事,因為這是供求問題。正如其他家長引用保母車司機所講,一聽到聖佛蘭士街又斜又窄的路,好多校車公司都唔願意做。.....

若果冠忠唔做,要各位家長自行帶囡囡上下課,相信問題更大 ...

好驚呀!!請不要嚇我!!

人工,保險,電油加了間間公司一樣,怎會冠忠特別d?
大車轉細車不是一個收費陪增的借口,我從未見過有校車是坐滿的(幾間學校join埋除外),一般坐到五六成已算很多人,我估轉細車後如一車坐洒以前大車d人,豈不賺得更多?
有冇利益輸送誰敢講?
無知是福

醒目開學勳章

其實大家又唔好咁激動,我相信學校當中同校車公司唔會有利益關係,我記得早幾個月前返學校開會,學校個時都講過唔係好多校車公司投標,可能因為條路難行同埋學校都問過家長有冇識校車公司可以介紹.我都覺得貴,個女返學一年要比萬幾校車費,不過我地又可以點,揀唔搭自己湊返學?一係搵一間又平又安全的校車公司介紹比學校. 其實我諗家教會都有參與揀校車,我相信都係揀冇可揀下至揀佢. 我唔係支持任何野,我都係要比錢坐校巴,重要比成千,我都覺好貴.
大家星期六返學校睇下咩情形至算,不過到時又唔會有家長出聲,大家只會坐响到聽.
其實本校真係好多學生搭校車,去湊放學就會見到,淨係我這裡chai wan都坐滿兩架大巴.

我十分贊同,面對任何一件事情,都有多方面睇.

校車方面我也是用家,我有兩個囡囡喺度讀,車費Double.雖然係貴咗好多,但係諗真,我哋學校咁多人要搭校車,香港究竟有幾多間校車公司可以同時出幾十部車來接送學生?一架大車分兩架細車,司機同褓母都要Double,所以車費Double都好正常.

現在唯有睇吓私人褓母車,啱既咪可以平D,但係都擔心夠唔夠穩陣架!

原帖由 sfcssfcc 於 10-6-15 16:44 發表
毋須介意,因為老一輩(即係已有囡囡升讀中學的家長),甚至中學同學,不少都知道我是誰.

至於任何topic都出來力撐學校或釋法,或許可以這樣看,最主要是個人對學校有頗大的歸屬感,覺得兩名女兒可以在學校完成小學課程,成績雖然一般, ...

yes保母車始終冇校車咁好, 同埋保母車一定係最遲個個上車, 仲有未必可以係學校門口上落, 呢個都係我考慮之一
‹ 上一主題|下一主題