用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 ...
樓主: monkey妹
go

招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢樣我地會同校車公司反應番, 始終好多野係要多方面配合, 當然一定要以安全,準時,合理坐車時間為大前提.

原帖由 momama 於 10-9-7 11:26 發表
我知道有唔少家長利用今次機會多多要求, 若校巴公司搞唔掂就唔好應承, 搞到咁大鑊
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

你按'編輯'果個ICON入番去DEL再按'發表回復'就OK.
原帖由 ericalui18 於 10-9-7 11:30 發表
我是想pm資料畀你, 但手快快send左, 點樣可以刪除到呀, 麻煩告知. 謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我意思係好嚴重果隻
原帖由 momama 於 10-9-7 11:29 發表
王姑娘話大部份唔掂喎

我囡囡乘11號車 pm class,原本1:00等車,昨日改1:15...結果仍遲10 mins才到,又要我call 果位EE.而放學遲10mins內可接受!!!

希望囡囡返學不要再因校車遲到,兼弄壞孩子心情!!!

醒目開學勳章

今日只遲10分鐘.........有進步!ahahha

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 金仔 於 10-9-7 11:54 發表
今日只遲10分鐘.........有進步!ahahha

我囡搭1號車,今日激死,換了校車,又無放學校名係車頭,搞到唔清唔楚,司機同ee 都唔同, 又唔事先通知, 校車公司搞mug,真係.... 可以同邊個投訢

王國長老

原帖由 ericalui18 於 10-9-7 11:30 發表
我是想pm資料畀你, 但手快快send左, 點樣可以刪除到呀, 麻煩告知. 謝謝!

你按錯了舉報, 現在我把相關舉報刪除.

edea

我囡搭11號車(am), 有進步!
返學早咗3mins到,
放學準時.

我返放都早15mins 等

放學司機叔叔識叫我個女的名"落車"

抵讚!

醒目開學勳章

原帖由 JJBBCC 於 10-9-7 01:53 PM 發表
返學早咗3mins到,
放學準時.

抵讚!

大家加油.....

我覺得如果有家長突然要求改上落車時間, 校車應該拒絕. 另外,如果有家長遲到,校車亦唔好等啦..我記得上年,女女因為出門口時突然要去洗手間,我地遲左5min,校車開走,我非常同意校車這個做法, 司機和保母要有原則,唔可以因為一個小朋友而影響其它人.

另外, 我曾經致電校車公司何生9次, 要求相談有關3號車線,有留言,亦9次都没有回覆.

醒目開學勳章

我個女都是撘美孚線 (今年9號校車)

校車日日遲到!!  

第一天返學,校車原定12:25pm到,當天竟然等到12:50pm才到。真離譜!!  
好彩呢兩日好D (6/9 & 7/9),12:25pm到達。

而放學,校車原定3:50pm到,但日日都遲到起碼25分鐘,在4:15-4:25pm才到,真不好受!!

希望只是開學初期,日後有改善!!  

本來想讚,

但 6pm校車打電話來"明天又早多5mins!!!"

即比以前早多共一個鐘!  
其實我住何文田 10mins 車就到學校........

原帖由 JJBBCC 於 10-9-7 13:53 發表
返學早咗3mins到,
放學準時.

抵讚!

回覆 53# JJBBCC 的文章

我明天又係早多5mins,之前己經改早咗10mins,你係唔係11号車,我住土瓜灣放学要65mins先返到嚟.

BONY, 細佬今年坐校車呀,8號車都係日日都遲,下晝又熱死辣辣,細佬企一陣就成身濕晒

我覺得依間公司真係好唔掂,第一次比張通告話試坐,試坐嗰日負責人話8月25號再有一個試坐,點知8月20號左右跟車EE打黎,我問佢係咪有試坐,佢話公司只係安排比K1家長,又話上次嗰個唔係試坐,真係唔好彩,依個EE態度認真麻麻,佢問完公司話:“公司話如果家長咁堅持要試既話就比妳試啦”,咁又係佢地公司話再安排多次試坐,依家又話因為家長堅持,依間公司真係好混亂

Yes! 好無奈!

原帖由 toey 於 10-9-8 00:20 發表
我明天又係早多5mins,之前己經改早咗10mins,你係唔係11号車,我住土瓜灣放学要65mins先返到嚟.

醒目開學勳章 貢獻勳章

支持你所講, 我個人都覺得要warning果D唔合作家長, 再唔合作唔比佢地坐校車, 無理由要成車人就佢一個

原帖由 sumyau1012 於 10-9-7 14:45 發表

我覺得如果有家長突然要求改上落車時間, 校車應該拒絕. 另外,如果有家長遲到,校車亦唔好等啦..我記得上年,女女因為出門口時突然要去洗手間,我地遲左5min,校車開走,我非常同意校車這個做法, 司機和保母要有原則,唔可以因為一個小朋友而影響其它人.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都唔知你地今年會坐校車tim, 對於校車公司我都唔知講咩好 麻煩你盡量忍耐多一陣, 比時間大家適應, 希望校車公司會快D改善到配合到大家   

題外話: 家姐返新學校做左小一生開唔開心? KEEP IN TOUCH
原帖由 pandacat_bb 於 10-9-8 00:20 發表
BONY, 細佬今年坐校車呀,8號車都係日日都遲,下晝又熱死辣辣,細佬企一陣就成身濕晒

我覺得依間公司真係好唔掂,第一次比張通告話試坐,試坐嗰日負責人話8月25號再有一個試坐,點知8月20號左右跟車EE打黎,我問佢係咪有試坐,佢話公司只係安排比K1家長,又話上次嗰個唔係試坐,真係唔好彩,依個EE態度認真麻麻,佢問完公司話:“公司話如果家長咁堅持要試既話就比妳試啦”,咁又係佢地公司話再安排多次試坐,依家又話因為家長堅持,依間公司真係好混亂

醒目開學勳章 貢獻勳章

絕對明白大家對校車問題不滿, 我亦希望校車公司只是短時間適應問題, 能盡快解決到, 而家麻煩各位再忍耐, 比多小小時間校車公司, 大家嘅包容及合作係會對自己及小朋友得益!

yes.
只要個家長試過一次上唔到車,下一次一定唔會再遲到.

我另外,有樣野想反應:
我試坐過校車,我感覺車內好唔舒服,坐到好頭暈.
試車當天只有一個小朋友,小朋友都坐都嘔.
見到咁既情況,我只好試試自已送返學.後來因為送返學,又好辛苦,所以尋日俾女女坐校車,女女話好唔舒服,好想快d落車,果日又有小朋友嘔.

有無方法可以改善呀

原帖由 monkey妹 於 10-9-8 09:25 發表
支持你所講, 我個人都覺得要warning果D唔合作家長, 再唔合作唔比佢地坐校車, 無理由要成車人就佢一個
‹ 上一主題|下一主題