用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S
樓主: shirleyliang
go

請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S [複製鏈接]

Hi, 知唔知如果參加校際朗誦節, 係咪要自己預備內容, 老師會否訓練gar?

FS1V - Jamson
           Kukukoo

FS1A - angus_mami
            monkeydog
            HangYi

FS1S - albertli
            TansonMa
            Shirleyliang

FS1I - littlefaith (第四組)
          KMY (第四組)
          sando (第四組)         
          anjogmail 盈媽 (第三組)
          yanlongma (第二組)
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

跟據上年K3時,是大會有幾首詩篇揀,只要揀其中一篇報上那篇的編號給大會。介時就會和同一首詩的小朋友進行比賽。學校訓練方面,我估不會太積極訓練吧!因學校不想再加添學生壓力。(况且我們參加的是個人賽。)

OIC, thx TansonMa

原帖由 TansonMa 於 10-9-8 09:37 發表
跟據上年K3時,是大會有幾首詩篇揀,只要揀其中一篇報上那篇的編號給大會。介時就會和同一首詩的小朋友進行比賽。學校訓練方面,我估不會太積極訓練吧!因學校不想再加添學生壓力。(况且我們參加的是個人賽。) ...
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

Do you know what language we use for the competition ? Cantonese or Putonghua ?

原帖由 TansonMa 於 10-9-8 09:37 發表
跟據上年K3時,是大會有幾首詩篇揀,只要揀其中一篇報上那篇的編號給大會。介時就會和同一首詩的小朋友進行比賽。學校訓練方面,我估不會太積極訓練吧!因學校不想再加添學生壓力。(况且我們參加的是個人賽。) ...

記得上年同一個比賽時段是有大部分小朋友用普通話,亦有小朋友用廣東話讀同一首詩。但要不要預先報上所用語言給大會,我就不知道了。等一等吧!不過大少講一定要用廣東話朗誦了。

原帖由 kukukoo 於 10-9-8 10:24 發表
Do you know what language we use for the competition ? Cantonese or Putonghua ?

各位好! 我囡囡係FS1R

我想問吓 FS1 共有幾多班? 好似每班唔止30人, 是嗎?

原帖由 wkceci 於 10-9-8 16:01 發表
我想問吓 FS1 共有幾多班? 好似每班唔止30人, 是嗎?

真道FS1共有七班,分別為V、E、R、I、T、A、S,拼合即成為拉丁文 『veritas』,代表「真理」的意思。

以FS1共210人為限,每班不會超過30人。

請FS1S家長幫忙。今日有張更新時間表通告,還記明天生效。請問跟舊的有什麼不同?若有,可告知明天要上什麼課?唉!大少今日忘記帶Folder 回家。

今天第一次一起參與升旗儀式及做早操 (will have these activites every Wed during the morning assembly),看見小朋友很開心,不過真的很熱。

想問下家長是否可以每天都看孩子早會呢 ? 約幾點開始and完結?
thanks

原帖由 HangYi 於 10-9-8 23:04 發表
今天第一次一起參與升旗儀式及做早操 (will have these activites every Wed during the morning assembly),看見小朋友很開心,不過真的很熱。

我隻豬仔上最尾果兩堂"恰"着咗, 仲話唔止佢一隻豬仔係咁, 亞 sir 叫佢哋去洗面醒吓

原帖由 monkeydog 於 10-9-7 16:16 發表
Kids at this age definitely need some more time to get used to the full-day new primary school environment. My son has fogot to hand in something and forgot to take home something. But he said he was  ...

我也有去, 但趕住返工沒看升旗, 真係好熱好熱 陰公

原帖由 HangYi 於 10-9-8 23:04 發表

FS1V - Jamson (第一組)
           Kukukoo  (第一組)

FS1A - angus_mami
            monkeydog
            HangYi

FS1S - albertli
            TansonM ... [/quote]

我個女都係非常累,每晚也嚷着要早點睡!
而早上,又完全無胃口食早餐!放了小食在書包,也沒有吃,說因為要排隊去厠所,所以無時間吃!

唔夠瞓+吃不下,已瘦了一個圈,真令人擔心!
原帖由 Jamson 於 10-9-9 09:31 發表
我隻豬仔上最尾果兩堂"恰"着咗, 仲話唔止佢一隻豬仔係咁, 亞 sir 叫佢哋去洗面醒吓

FS1I有28人...呀女話。
原帖由 littlefaith 於 10-9-8 16:45 發表

真道FS1共有七班,分別為V、E、R、I、T、A、S,拼合即成為拉丁文 『veritas』,代表「真理」的意思。

以FS1共210人為限,每班不會超過30人。

好可憐呀 , 女仔去廁所又真係耐d嘅.

原帖由 yanlongma 於 10-9-9 10:29 發表
我個女都係非常累,每晚也嚷着要早點睡!
而早上,又完全無胃口食早餐!放了小食在書包,也沒有吃,說因為要排隊去厠所,所以無時間吃!

唔夠瞓+吃不下,已瘦了一個圈,真令人擔心!
...

We should raise out this issue at parents meeting later this month. My son told me the same thing....15 mins recess. 100 boys 100 girls...only one toilet each floor...my son said when he wanted to take out things to eat....time's up

原帖由 Jamson 於 10-9-9 10:42 發表
好可憐呀 , 女仔去廁所又真係耐d嘅.

朗誦比賽分有廣東話, 國語和英語的, 前兩者用同一張報名表格 (要自己註明選擇語言), 後者獨立一張, 但校內報名已截止了.

原帖由 TansonMa 於 8-9-2010 10:33 發表
記得上年同一個比賽時段是有大部分小朋友用普通話,亦有小朋友用廣東話讀同一首詩。但要不要預先報上所用語言給大會,我就不知道了。等一等吧!不過大少講一定要用廣東話朗誦了。

...

係呀!真係十分不夠用,尤其係因為佢地係同一時間使用。男仔都仲好d,女仔真係要多d格數先夠咁多小朋友係果15分鐘內去完厠所!

原帖由 monkeydog 於 10-9-9 11:39 發表
We should raise out this issue at parents meeting later this month. My son told me the same thing....15 mins recess. 100 boys 100 girls...only one toilet each floor...my son said when he wanted to tak ...

‹ 上一主題|下一主題