用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wunmum
go

有沒有FS1R班家長 [複製鏈接]

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 15:19 發表
每份 "My Word Journal" & "Learn to Write" 首頁右上方有註明 "Hand in on" 即交功課日期的:

My Word Journal (1): 24 September
My Word Journal (2): 8 October
Learn to Write: 27 October

大家...努力啦~

...

除了Word Journal (1)之外,I 班同學明天(24/9)還要交:
1. English Spelling Quiz Correction & Sign.
2. 普通話WS002 (要在家朗讀)
3. 數WS2B
4. 媒體WS1

大家加油﹗

媒體WS1 is only to be handed in next Wed.

By the way, what do we need to do for 媒體WS1?  

It seems that my son has done all the things in school....answers filled in for the 1st few questions and the newspaper with some words on it saying it is the headline, content etc.

Thanks

我都問左阿仔, 佢話阿sir上堂已經教佢寫哂d答案,佢叫我睇下有無野改, 如果無星期三交番比老師就得啦.

原帖由 monkeydog 於 10-9-24 11:15 發表
媒體WS1 is only to be handed in next Wed.

By the way, what do we need to do for 媒體WS1?  

It seems that my son has done all the things in school....answers filled in for the 1st few questions and t ...

咦?我女寫媒體張worksheet 24/9交,莫非佢寫錯?今晚返去check check先﹗

I班的媒體功課是今天交沒錯 ^^

原帖由 littlefaith 於 24-9-2010 11:53 發表

咦?我女寫媒體張worksheet 24/9交,莫非佢寫錯?今晚返去check check先﹗

I see. But what do we need to do at home for WS1?

Thanks a lot

原帖由 anjogmail 於 10-9-24 12:12 發表
I班的媒體功課是今天交沒錯 ^^

唔該琪琪媽同little faith

媒體係咪剪報?但今天無媒體堂呀...而份ws上又無寫交功課日期.....我無放入書包呀...........

另外想問little faith, 數學份ws係點ga?

再次多謝各位家長熱心幫忙

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-23 16:51 發表
hin_ma,

明天交daily log之外, 仲要交普通話, 媒體及word journal, 應該冇默書啦.

希望幫到你啦!

原帖由 hin_ma 於 10-9-24 15:42 發表
唔該琪琪媽同little faith

媒體係咪剪報?但今天無媒體堂呀...而份ws上又無寫交功課日期.....我無放入書包呀...........

另外想問little faith, 數學份ws係點ga?

再次多謝各位家長熱心幫忙

...

To monkeydog:
媒體份WS1工作紙有幾行嘢要寫(上媒體堂已完成),下半部分就貼上一張報章的報導,指明哪裡是「標題」、「內文」和「圖片」。

To hin_ma:
數學WS2B工作紙句含「邏輯」題,其中有一題係問賽跑時四條賽道嘅運動員分別應該响邊個位置。

All done in class already....maybe different class had different progress.

Thanks

原帖由 littlefaith 於 10-9-24 16:26 發表

媒體份WS1工作紙有幾行嘢要寫(上媒體堂已完成),下半部分就貼上一張報章的報導,指明哪裡是「標題」、「內文」和「圖片」。

To hin_ma:
數學WS2B工作紙句含「邏輯」題,其中有一題係問賽跑時四條賽道嘅運動 ...

各位媽咪,

你地有冇參加家長義工, 下星期開始要當值啦; 我參加左早會時段, 逢星期二及四, 希望到時見到各位.

hi, littlefaith,

咁媒體功課係星期三先交?數學WS2B阿仔無攞返來喎....。

仲有家課冊上有中文功課,<日常生活>&溫故之新,溫故之新又係乜?另外仲有一張新派的中文紙(上面都有識字&識寫的字那份),要讀埋嗎?

唔好意思,太多野問,因為阿仔放咗假,未默過書...。

再次唔該各位家長

原帖由 littlefaith 於 10-9-24 16:26 發表

To hin_ma:
數學WS2B工作紙句含「邏輯」題,其中有一題係問賽跑時四條賽道嘅運動 ...

You were told by circular or by phone when you need to be on duty. My son has not got any circular for that in his school bag last Friday

Thanks  

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-25 00:01 發表
各位媽咪,

你地有冇參加家長義工, 下星期開始要當值啦; 我參加左早會時段, 逢星期二及四, 希望到時見到各位.

When do we need to hand in the Chinese homework? Monday?

Thanks

原帖由 hin_ma 於 10-9-25 17:04 發表

咁媒體功課係星期三先交?數學WS2B阿仔無攞返來喎....。

仲有家課冊上有中文功課,&溫故之新,溫故之新又係乜?另外仲有一張新派的中文紙(上面都有識字&識寫的字那份),要讀埋嗎?

唔好意思,太多野問, ...

I think 數WS2B is only for Class I and not for Class R.  I also can't find in my daughter's folders.

For all the Chinese handouts, I just ask my daughter to read to me.

仲有家課冊上有中文功課,&溫故之新,溫故之新又係乜?另外仲有一張新派的中文紙(上面都有識字&識寫的字那份),要讀埋嗎?

Chinese is revision and no need to hand in.
Mandarin was due last Friday but my daughter said a lot of kids still don't know the poem well.  So now hand in on Monday.

原帖由 monkeydog 於 10-9-26 11:05 發表
When do we need to hand in the Chinese homework? Monday?

Thanks

真係有少少混亂, 總之明天媒體、普通話都攞返去,睇吓收唔收啦。

仲有,聯課活動,你們的孩子抽到乜?阿仔抽到武術,佢話幾攰,但幾好玩

原帖由 jokoo 於 10-9-26 16:24 發表
Chinese is revision and no need to hand in.
Mandarin was due last Friday but my daughter said a lot of kids still don't know the poem well.  So now hand in on Monday.

Hi hin_ma,

抱歉,遲了覆你。
「溫故知新」即係中文默書,嚟緊係默「日常生活」裡嘅生字。
至於數學WS2B工作紙,應該有啲班未派,下星期或者會有架喇,唔使太擔心。
嗚… 嗚… 依家仲同緊個女「功課搏鬥」中,大家都加油呀﹗

Hi littlefaith

唔緊要啦,唔該你成日覆我tim呀。

係呀,有d R班媽咪都話未派數學,放心哂。

想問吓中文<家>那份何時默?

功課沒完沒了,阿仔仲未做完 Learn to Write 同 word journal 2, 大家努力。

原帖由 littlefaith 於 10-9-26 19:27 發表

Hi hin_ma,

抱歉,遲了覆你。
「溫故知新」即係中文默書,嚟緊係默「日常生活」裡嘅生字。
至於數學WS2B工作紙,應該有啲班未派,下星期或者會有架喇,唔使太擔心。
嗚… 嗚… 依家仲同緊個女「功課搏鬥」中,大家都加油呀﹗:cr ...

<家>未見有温故知新日期,可以留意家課冊。如果你擔心,可以早D開始温習。我習慣用字咭同女温習中文字,一有新的課文就叫佢將生字寫落字咭,方便温習。
原帖由 hin_ma 於 10-9-27 10:34 發表
Hi littlefaith

唔緊要啦,唔該你成日覆我tim呀。

係呀,有d R班媽咪都話未派數學,放心哂。

想問吓中文那份何時默?

功課沒完沒了,阿仔仲未做完 Learn to Write 同 word journal 2, 大家努力。

...

hin_ma,

囡囡係聯課活動入面參加左節奏樂, 中文"日常生活"我地R班係29/9溫故知新, 今日應該係默英文.

原帖由 hin_ma 於 10-9-26 19:12 發表
真係有少少混亂, 總之明天媒體、普通話都攞返去,睇吓收唔收啦。

仲有,聯課活動,你們的孩子抽到乜?阿仔抽到武術,佢話幾攰,但幾好玩
‹ 上一主題|下一主題