用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope kindergarten 有offer的家長有邊位係公務員的 ...
樓主: 凍O茶多甜
go

Good Hope kindergarten 有offer的家長有邊位係公務員的統計 [複製鏈接]

專業人士、公務員、家底、小朋友表現.......太多因素要考慮,大家請冷靜請不要互相踐踏!

子女是家長的鏡子!

小女都係俾GH收左, 我同太太都無宗教背境. 老實講, 小女一定吾係個組最好一個. 我見到同組有啲小朋友好醒目, 答問題又快又準. 小女反應就比較慢. 但我覺得GH選人有佢原因, 最重要是你(父母和小孩)是否佢個杯茶.
個人睇法, 首先要知道GH係一間注重德育, 修養的教會學校. 反而學術次要. 而interview時要俾佢睇到妳都有同一樣價值觀. 我自己和太太當日就似自己見工咁, 西裝打呔齊晒(但我見到當日吾係好多家長有咁着). 填問卷時, 要表達到自己希望女兒係教會學校生活(大家還記得有一條問題問妳希望小孩係幼稚園三年學到什麼嗎?). 另外禮貌一定吾少得.

另外interview完, 我發現有很多家長急急腳要小朋友講byebye拖住小朋友走. 反而我地就係最慢一個, 爸爸媽媽一齊拖住小女同老師講byebye. 老師企係門口就可以同阿女傾多句, 印象都好啲啦.

謝謝分享,很有用喔!

回復 39# elmolly 的帖子

終於聽到人話啦!!

我地都冇宗教背景,又唔係公墓員,收左小女都好意外。
當日衣著十分CASUAL,TSHIRT,風褸。。走既時候都真係好急急腳。。。因為已經六點幾,天都黑左八成。
唯一可能做得較好既係份問卷。。但係答問卷呢家野人人都可以吹到好誇大,我相信校方只會略作參考~
點都好。。。真係唔明點解會收,IN得麻麻地又比佢收左。。IN得好個D反而唔收

我見德望大部份收全職媽咪

相信沒有偏好收全職媽咪.

原帖由 karen55407 於 11-1-4 08:20 發表
~easybring~

我都係全職媽咪喎!

原帖由 karen55407 於 11-1-4 08:20 發表

其實好睇小朋友臨塲表現架, 仲有合唔合interview嗰個老師眼緣. 有時小朋友係interview時, 做咗一d動作, 或答了一些問題, 而有別於一般小朋友, 這樣是有分架.

我相信年年都有類似疑問, 但可能只係以訛傳訛既傳聞!

先此聲明, 絕對不是"show off", 亦無什麼值得show, 只是想指出我們這個確實的例子, 事實係, 本人為天主教徒, 小女亦已領洗, 兩夫婦一個係高級公務員, 有本地教育津貼 (但gh又如何能得知哪個有津貼哪個沒有呢), 另一個為外資公司高層, 但小女一樣無offer, 所以, 我深信學校是根據小朋友面試時候的表現, 以及性格是否與學校想look for的類型一致而作出選擇, 別想多了!

今年間間"名校"k1都好多人報讀, 競爭好大, 所以有些答對每一問題的小朋友都沒有offer, 並不奇怪; 不只GH是這樣, 留意其他BK posts會發現其他學校如kv, sc等都一樣, 小女到目前為止都只有rejection letters & waiting, 我地都無辦法, 唯有努力向前, 繼續寫信! 大家都加油!

另外, 希望大家唔好針對任何人既文法或用字, BK只是一個social media讓家長"交換情報"或"嗔吓"現今做父母壓力之平台, 正所謂是個"透透氣"的地方, 無需認真或作出人身攻擊了!

回復 50# nataliepsc 的帖子

Agree with you

原帖由 nataliepsc 於 11-1-4 15:15 發表
我相信年年都有類似疑問, 但可能只係以訛傳訛既傳聞!

先此聲明, 絕對不是"show off", 亦無什麼值得show, 只是想指出我們這個確實的例子, 事實係, 本人為天主教徒, 小女亦已領洗, 兩夫婦一個係高級公務員, 有本地教 ...

我想引至到今天大家在討論GH是否教徒、全職主婦、公務員才取錄,是否份問卷答得唔好冇offer等等..,主因是其面試程序令大家生疑,如果好像KV/SC答晒都唔收,但人家也給了3-5分鐘評估你小朋友,但GH in完當天已有人投訴沒有人mark分、只問小朋友叫甚麼名字便完、有些更說老師沒有望過她小朋友呢。在這樣不清不楚下大家自然想到有些潛規才收小朋友。我始終認為GH收生最緊要合眼緣,就是這麼簡單。

回復 3# nataliepsc 的帖子

非常同意 , 面試真係好講眼緣和學校或老師的取向 , 希望你囡囡可入到一間心仪的學校啦......繼續加油 !!

題外話 , 唔知點解某一撮的家長鍾意冒犯 、中傷 、抵毁學校/他人或撩交抝 , 成日粗言穢語 (更被版主deleted) , 喺度rewrite人哋嘅文章的更無聊 , 我想大部分的家長也很講礼貌和有道德 , 只想在BK交流一下 , 何必攻擊他人呢? ...............只是个人意見 , 不喜勿插 .

謝謝您saladkaylie, 我們會繼續努力! 一起加油吧!

原帖由 saladkaylie 於 11-1-4 18:01 發表
非常同意 , 面試真係好講眼緣和學校或老師的取向 , 希望你囡囡可入到一間心仪的學校啦......繼續加油 !!

題外話 , 唔知點解某一撮的家長鍾意冒犯 、中傷 、抵毁學校/他人或撩交抝 , 成日粗言穢語 (更被版主deleted) ...

其實我去面試的時候,都感覺到其他家長有少少當左我係敵人。感覺唔好。

可能來面試的家長緊張, 唔識笑. 現讀的家長感覺良好.

原帖由 bb0322 於 11-1-5 13:21 發表
其實我去面試的時候,都感覺到其他家長有少少當左我係敵人。感覺唔好。
~easybring~

唉.現在考 k1 好似上戰場, 咁一齊打緊仗,有  d 緊張的家長咪當競爭對手係敵人囉 ! 我見 gh 的家長好 nice 的

我又唔係好覺,而且好多家長就算一齊去考也願意上來分享,好似SC考左d乜即刻有人在bk報料,板主ian自己女兒也考k1也好積極同大家分享

Delete

我個囡係1108,我地係天主教徒,爸爸係專業人仕,睇間公司名冇人唔識,我係家庭主婦。GH收了囡囡下午班,我們一家都好感恩。
我同囡囡報了近十間KG,又本區、名校、也有必入的KG。最終IN了六間,有倆間WAITING,其中係我最愛的SC 。
GH係我經驗中第一間不需小朋友考學術上的KG,我反而覺得佢地呢個準則至公平。基本上各個小朋友發展唔同,考KG過程中,我個囡因少說話而好蝕底,再加上細囡,所以我要報十間KG買定保險。我囡囡IN GH係第一間自己肯講自己的名字,七個小朋友,老師要各個小朋友同公仔SHAKE HAND講名,輪到我囡第六個佢話"唔"SHAKE HAND,講名又"唔",我特意提一提佢才肯講名,這是其餘六個家長都冇做到,所以這一輪面試只有我個囡講到名。玩具個個都係咁玩,老師亦没有刻意問問題,反而我覺得老師係留意家長的舉動。有些家長成日問自己個囡要佢答咩來架..講比老師聽...不停咁要小朋友答咩玩具、咩顏色。有些則顯得不耐煩,東張西望。而我只教囡囡玩,又主動同別人小朋友一齊玩,玩耐了又交換玩,完全冇刻意要囡囡SHOW OFF佢識的野。最後俾棉花糖,我囡餓透了,一接到話要食,這大忌我唯有勸囡囡要講謝謝先,再勸佢要出到門外才食,擾攘了半分鐘。老師話BYE BYE,其他家長真係話走就走,我同我個囡一起拍好櫈仔同近佢倆位老師BYEBYE才可以走。誰知這一個舉動,將要走的家長也返轉頭照做。
IN完畢我同我先生商討,好明顯GH不是要小朋友對學術上的知識精透,而是著重要小朋友和家庭的品德良好。GH係一間天主教學校,注重個人品德多於學術。我們一家好感恩,囡囡雖細囡但也獲GH録取。我亦知道有朋友係教徒和專業人仕也唔收,所以GH今年收生準則,似乎係睇家長多於小朋友的表現。
‹ 上一主題|下一主題