用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉載: 讓英皇書院負起縮班責任
樓主: dolala
go

轉載: 讓英皇書院負起縮班責任 [複製鏈接]

原帖由 dolala 於 11-1-7 09:10 發表
好多人入左名校後水土不服,黯然收場,居然仲有人打死都唔信。仲要搬死魚論來擾亂視聽。

Dear dolala

唔緊要,我撑你。 Judy and stccmc 兩隻嘢專玩負面聯想。邊有賣魚嘅話自己賣死魚?我妻子咁有智慧,我跟佢去街市買魚咁多年都未聽過佢話去買死魚。上個星期,明明條魚都首尾不呼應,佢都認同賣魚嘅芳姐話條魚新鮮,重要成10蚊両。芳姐重話,有條燕星啱啱瞓咗,抵買。睇吓,由頭到尾,何來「死」字?

(離題一下,今早去街市買大魚尾番嚟滾豆腐湯俾妻子嘆,親自落(教極個菲傭都煲唔到奶白色,費時佢好似酒樓咁加鮮奶,只有自己嚟)。條魚尾煎咗成分鐘都重跳跳吓,嚇到胆小的我連鑊剷都幾乎跌落地。)

我提議 Judy 同 stccmc 喺九記聽日開始擺流水席三日道歉,一碗牛伊或喱伊加一碗爽腩,聽者有份。只要講出暗號 Judy 便可,我可以代為同九記阿姑姐講聲安排一下。

原帖由 dolala 於 11-1-7 09:10 發表
好多人入左名校後水土不服,黯然收場,居然仲有人打死都唔信。仲要搬死魚論來擾亂視聽。

Dear dolala

重有樣,我哋可以提議政府效法煙仔警告字句,係所有英中門口豎個牌仔:入此門者,提防水土不服。

但係,喺啲所謂三級學校門口,豎個乜嘢牌呢?你話「三級的我,給三級的你」夠唔夠吸引力呢?

其實問題核心,始終在於點處理多出來的教師。三級變兩級,香港向普及教育方向走多一步已矣,你可以不同意,但無必要顧左右而言他。

回復 28# judy 的帖子

請你不要扭曲我的話, 我只是說社會一定有階級. 30是沒意思的, 30/100 or 30/40 是完全不同.

"学校說:唔得,冇人選我,我點揾食哎!!!,你話死唔死。" --- 這鈡不知廉恥的人, 我從沒認同過!!!!!!!

'死魚檔' 最後一定変band3魚擋, 冇人揀, 但由於魚供應不足, 把魚放到band2魚擋賣, 還不讓你揀, 只可抽給你. 相信大方的你一定會接受. 因為band 3変 band2, 名字好聽了, 回家跟家人說:  不管抽到的是好魚或是死魚, 畢竟他跟band2好魚一起相處過. 而且可跟朋友說我今天不窮,  因我在band2魚擋付錢的, 還大聲說"人望高處"ma.

還有, band3学校 & band3學生 不應恥於band3之名, 本來band3 是指 "成績or學習能力稍遜" 不是 "操行稍遜", 只是被部份 "濫竽充數"又無心教學的人, 成績不夠, 入不了大學就望住"份糧"入師範的"人望高處貪心人" 累死 !!! 何謂真高, 何謂假高!

Band 3 學校不一定不受歡迎。當中也有高增值學校。

「星之子」陳易希所讀的學校就是主要收 Band 3 學生的學校,但也是高增值學校。

我認為讓辦得不好的學校收不足學生,實行小班教學,甚至當沒學生時關門也沒問題。但不應叫做得好的學校收少些學生。

教育局也應增加各學校的透明度,要求所有學校把學校報告放上網,讓家長有適當和充足的學校表現資訊和數據。

原帖由 uncleedward 於 11-1-7 20:08 發表
Q2: ...。英皇及BPS所有聯系名額,幾乎全由南官壟斷。

應該不是.

原帖由 cow 於 11-1-8 16:32 發表

應該不是.

我指是港島南。只有南官與香島道兩間官小。南官每年入英皇超過廿名,BPS亦有十個左右。香島道一個起、兩個止。見微知著:2009年7月六年级人數66人,一年級37人,見2009-2010學校報告。之後小一只有一班。

英皇聯繫小學:
般咸道官立小學
香港南區官立小學
香島道官立小學
南區佔聯繫名額大約(2/3)

BPS聯繫小學:
般咸道官立小學
香港南區官立小學
香島道官立小學
軒尼詩道官立小學(上午)
軒尼詩道官立小學(下午)
南區佔聯繫名額大約(1/3)

原帖由 cow 於 11-1-8 16:55 發表
英皇聯繫小學:
般咸道官立小學
香港南區官立小學
香島道官立小學
南區佔聯繫名額大約(2/3)

BPS聯繫小學:
般咸道官立小學
香港南區官立小學
香島道官立小學
軒尼詩道官立小學(上午)
軒尼詩道官立小學(下午)
南區佔聯繫名 ...

哎,阿牛,我都話淨係計港島南,關中西區灣仔乜事?

原帖由 janhart 於 11-1-10 07:49 發表
仔女讀名校是父母炫耀的工具,唉!

仔女讀名校可以但不一定是父母炫耀的工具。
仔女讀名校, 父母炫耀, 惹來妒忌.
仔女讀名校, 父母謙虛, 惹來羡慕(也有人妒忌).

.

原帖由 janhart 於 11-1-10 07:49 發表
仔女讀名校是父母炫耀的工具,唉!

今年,我家的小朋友一個要報小學, 一個要找幼稚園 K1 的學位。

我傾向 judy 所說的, 考到名校,家人一定開心到不得了,特別是 grandparents, 孫子/孫女是他/她們的驕傲, 這種透過孫子/孫女輩的 showoff, 很可愛。

我自己反而認為教育是由家庭 + 學校兩部分組成的。 每個家長除了提供孩子的衣食住行, 更重要的是要幫小朋友建立正確的價值觀,培養正確的學習態度。  學校方面,要幫小朋友找一間適合的學校。

早前,網友 twokidsmum 分享她的兒子升小學時, 只能入到一家后備學校。 但這家學校的老師卻啟發了她兒子的學習熱誠, 令小朋友可以充分發揮。 她的小朋友真幸運。

自從有了小朋友,真是‘逼住’要看更多的書,剛出生,要看護理的書,大一點兒,要看教育的書,到認字了,更加要和小朋友一起看書, 真的像自己再從新開始學習生涯一樣。

有人將入到名校 + 有錢家境和小朋友的品格對立起來,可能有的家長沒有做好家庭教育的方面,但也不可以以偏概全。

特別聲明,我是窮苦出身,15歲起要自己交學費。

原帖由 uncleedward 於 11-1-7 20:35 發表
我提議 Judy 同 stccmc 喺九記聽日開始擺流水席三日道歉,一碗牛伊或喱伊加一碗爽腩,聽者有份。只要講出暗號 Judy 便可,我可以代為同九記阿姑姐講聲安排一下。

Uncle,
我有去九記, 阿姑姐勁寸,話只識 Alan, 唔識  Judy, 無得食爽腩, 仲要有最低消費。

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-10 11:42 發表

Uncle,
我有去九記, 阿姑姐勁寸,話只識 Alan, 唔識  Judy, 無得食爽腩, 仲要有最低消費。

Sumyeema,

你應該叫Uncle回水。

我女兒念的应是名校, 同学家境非常富有,(probably except mine).  但大部分品格很純, 十分天真.  乐于助人.  家教极严.

On a half school day my friend's daughter aged 12 said some dirty words during breakfast (probably can't wait to delcare her independence) , my friend immediately requested her to brush and rinse her mouth by Listerine.  Of course she cried and agrued.  Consequently she was grounded at home (no school) to re-think about her manner.  Maybe some of you would think my friend was over-reacted.  But what I know is:

这家的孩子们 (3 brothers 1 sisters), 我是看着他们长大的.  是我所见最好品格的. 无论在那个場合, 絕不失礼.

名校 + 家境非常富有  xxx 絕不等于孩子会于品格不佳,

只是父母更要用心教导儿女避免成为物质的奴隸.  原则立场必得坚定, 这样他们不会变成无理想, 无方向的一代.  

当然凡事知易行难, 原各家长公勉之.

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-10 11:31 發表

今年,我家的小朋友一個要升小學, 一個要找幼稚園 K1 的學位。

我傾向 judy 所說的, 考到名校,家人一定開心到不得了,特別是 grandparents, 孫子/孫女是他/她們的驕傲, 這種透過孫子/孫女輩的 showoff, 很可愛。

我自己反 ...

唔緊要,我撑你。 Judy and stccmc 兩隻嘢專玩負面聯想。邊有賣魚嘅話自己賣死魚?我妻子咁有智慧,我跟佢去街市買魚咁多年都未聽過佢話去買死魚。上個星期,明明條魚都首尾不呼應,佢都認同賣魚嘅芳姐話條魚新鮮,重要成10蚊両。芳姐重話,有條燕星啱啱瞓咗,抵買。睇吓,由頭到尾,何來「死」字?

Uncle,

買鱼,我可自誇為專家,你呢挺久不久跟妻子去一去街市嘅人,同我講行情,得啖笑矣。

買鱼,要講策略,好似我,咁多年來都凈係帮襯一家,貪大家日久生情,有好嘢老板娘会預早單聲。例如,呢絛鱼剛死,抵食。

我買鱼,大部份時間是買死鱼,例如,大眼雞,中馬友,小黃鱼,久不久買條大烟槍。馬友大絛(2斤幾)都可能食得起,斤幾的黃鱼是天價,我認為傻仔才吃。活鱼嗎,最近吃了一两次小黃脚立,一两7元(對我來講己好貴了)。未蒸前,我己叫小朋友準備好,坐定定,先分沁5分鐘口水,然後,幾絛小黃脚立駕着水蒸氣而來,5、6分鐘搶吃幹凈,等下一輪回合。

我雖然同老板娘咁熟,但有時佢都得罪我唔小,佢係我面前對第二个人講:xx生,呢絛鱼生生猛猛,好靚,合你吃。我內心咕咚:何以見得活鱼就唔合我呢?不過咁,我時不時暗自發功,望佢絛打側游嘅魚快死。算是打和!

原帖由 judy 於 11-1-10 13:05 發表

Uncle,

買鱼,我可自誇為專家,你呢挺久不久跟妻子去一去街市嘅人,同我講行情,得啖笑矣。

(離題作)

Dear judy

咪咁老定,我生肖屬貓,餐餐要食魚。我先天不足,小時死蠢(兩年幼稚園高班,兩年小一),睇怕都係靠啲 Omega 3、4、5、6、7......救番。

芳姐話佢魚檔前就成日企住喲人,口中唸唸有詞,喺度等啲魚瞓覺,原來就係你呢「挺」人。

你講起黃魚,又不禁想起兒時媽媽常做的大湯黃魚的美好日子。

你早一陣提過生記,我自年青時起已是常客。但我總怕在中環碰到熟人,叫魚骨粥也要走頭尾。但該處的牛腩、牛丸是越來越精彩。牛腩我個人覺得已在大利之上,而牛丸甚瘦但有肉味,與鹵水鵝名店生記汕頭來的牛丸那種舌頭與胆固醇直接接觸又是另一番滋味。每次家裏打邊爐兩種丸都買齊。

咪講咁多住, judy,速速入三五萬落我深圳建行123456789號户口。九記阿姑姐話Alan咁熟都要落訂先。

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-10 11:42 發表

Uncle,

咪心急,等下添。等judy入錢落我建行户口就有得食啦。

阿姑姐雖然個樣cool啲,把嘴寸啲,但其實人心地唔錯,去多幾次,阿姑姐一定認得你,面口都寬容啲。

再唔係好似我咁,周不時帶幾個靚女一齊去,都有機會認得你。

若我將來移居他地,九記的牛腩湯底肯定是令我魂牽夢繞的香港美食之一。

原帖由 uncleedward 於 11-1-10 15:30 發表

若我將來移居他地,九記的牛腩湯底肯定是令我魂牽夢繞的香港美食之一。

Uncle,

啊,原來 judy 仲未俾錢你, 唔怪得。

可以考慮移民墨爾本, 維多利亞街o即 [勇記] Pho 可以同 [九記] 比美。

原帖由 annie40 於 11-1-10 12:38 發表
只是父母更要用心教导儿女避免成为物质的奴隸.  原则立场必得坚定, 这样他们不会变成无理想, 无方向的一代.  

当然凡事知易行难, 原各家长公勉之.

這個絕對認同。

特別是如今社會,整體比較富裕,小朋友難免會互相比較,家長的[定力]不可少。

這也是我經常流連於此的原因,都是希望遇到困難時,可以偷下師,又可以找人支持一下。
‹ 上一主題|下一主題