用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

回覆 39# Christi 的文章

hi, Christi, 我和囡囡上的叫親子鋼琴班, 我而家先上了2堂, 我唔知之後對學其他instrument有無幫助, 不過個course definitely係focus喺keyboard...

why pick this instead of tom lee? 近屋企, 唔洗wait, 時間fit, 老師係之前bb班果位, 囡囡超like, 而佢又可以control到d小朋友, 又有辦法帶起佢地d interest...

如果時間許可﹐我都會儘量比阿仔繼續讀上去。

原帖由 share123 於 11-2-24 10:48 發表
Hi ohmygosh

如果系甘,JMC畢業後果d JXX是否應該繼續上? 後來學合奏同其他harmony, 我看到有小朋友學左6年,9歲自己作曲參加比賽啊! 不過,甘樣學法,真系好投入好多時間係音樂度....

share123 ...

Perfect pitch﹐即係您隨意奏/唱一個音(任何樂器/人聲)﹐甚至門鐘聲﹐機器聲﹐動物叫聲﹐等等﹐他能準確地聽到並說出音名(e.g.G﹐B-flat/A-sharp)﹐又或者單憑聽覺﹐就能說出樂曲的調性(e.g. F-sharp major, C minor)。另外﹐沒有perfect pitch的學生﹐做sight-singing,好正常地需要先聽tonic/key-chord/starting note,才找到第一個音﹐然後再憑relative pitch 去找之後的音。有perfect pitch的話﹐完全不用任何協助﹐單看樂譜就能準確無誤地唱出不同的音高。

您可以觀察一下您的孩子會否擁有以上特點

原帖由 share123 於 11-2-24 10:56 發表
[quote]原帖由 ohmygosh 於 11-2-24 00:41 發表

請問咩系perfect pitch? 點知道自己個小朋友系唔系呢?

對sight-singing/做aural tests之類會有‘幫助’,但也有其壞處﹐例如學習transposing instruments會有困難﹐好似精神分裂0甘﹔當年在英國攻讀音樂﹐遇過的professors﹐lecturers﹐instrumental tutors, coursemates等等很大部份都沒有perfect pitch﹐但他們都是很出色和專業的musicians。我畢業的大學音樂系是全英國官方排行第四。

記得我year 2時有選修aural skills﹐一開始lecturer就問我們當中有perfect pitch的請舉手﹔班裡二十多個music students(除了我﹐全部是英國白人)﹐舉手的只有5-6個(當然我也有舉手啦)。所以我們這類人在音樂圈子裡也是minority。甚至試過有tutor笑我做aural時這麼準確﹐是因為我有perfect pitch而cheating呢﹗

只是沒有perfect pitch的人﹐會十分羨慕有perfect pitch 的人﹐覺得很神奇﹐很想擁有如此能力。

原帖由 wootaitai 於 11-2-24 11:08 發表

perfect pitch 是否等於聽到個音就知A B, C 等?

有什麼用?

每個派別有他們自己的一套﹔我就buy Yamaha的 education system。

我個人深信﹐鋼琴/個別樂器的技巧無須在2-5歲這個階段去專注﹐因為五歲前﹐對音樂的愛好﹐聽力﹐節奏感﹐想象力﹐創造力等各樣更需逼切去開發。我多年教學的經驗裡﹐接觸不同背景的小朋友﹐也得到很多啟發﹐因此我也一直讓我兒子多參與Tom Lee和yip's的音樂班等等.旁人會覺得我自己就是音樂專才﹐為何還要付錢上外面的group classes﹐自己私人教授兒子鋼琴和小提琴不就行了?﹗

原帖由 Christi 於 11-2-24 14:37 發表
thanks ohmygosh.好開心知道你都係kindermusik的educator,我囡囡都係上完好幾個our time同abc music & me的course.我覺得kindermusik的設計真係好好,那些home cd阿囡有一段日子每日要重覆聽3次或以上(聽到我都覺得悶 ...

Anyone knows whether Yip's choir preparatory course is good?  My son will soon complete Upper 4 and will be promoted to the preparatory course.  Any comments?

回覆 45# ohmygosh 的文章

絕對同意唔同的音樂班, 音樂理念都有佢哋可取的地方, 點會有最好的音樂班架!!!!
不過我同你一樣,都好欣賞 YAMAHA嗰一套教學方式, 因為我有兩個朋友, 一個親戚既小朋友都喺TL到上堂.聽我啲親戚朋友既feedback都係有讚無彈的.

其實你咁利害,點解唔自已教呢???
我相信你都一定有耐性, 有系統咁教你囝囝啦!!

原帖由 ohmygosh 於 11-2-25 23:52 發表
Perfect pitch﹐即係您隨意奏/唱一個音(任何樂器/人聲)﹐甚至門鐘聲﹐機器聲﹐動物叫聲﹐等等﹐他能準確地聽到並說出音名(e.g.G﹐B-flat/A-sharp)﹐又或者單憑聽覺﹐就能說出樂曲的調性(e.g. F-sharp major, C minor)。另外﹐沒有perfect ...

香港兒童合唱團都有音樂啟蒙班, 同YIPS, TL 又邊個較好呢? 請指教

原帖由 ohmygosh 於 11-2-26 00:16 發表
對sight-singing/做aural tests之類會有‘幫助’,但也有其壞處﹐例如學習transposing instruments會有困難﹐好似精神分裂0甘﹔當年在英國攻讀音樂﹐遇過的professors﹐lecturers﹐instrumental tutors, coursemates等等很大部份 ...

其實最緊要係小朋友學得開心咪得囉.

原帖由 nc2000 於 11-2-28 00:24 發表
香港兒童合唱團都有音樂啟蒙班, 同YIPS, TL 又邊個較好呢? 請指教

回覆 50# bbpeter 的文章

醒目開學勳章

咁HKPPEA 既kinder beat課程又如何??
小女係TXX LXX 就快完成 Musicwonderland...  我還未決定是否繼續讀為期2年既高一grade課程.......

但我始終想係同一間學校學哂成個課程. 這樣比較會有系統...  

有冇媽咪可以比D  comment ?

Hi,ilovethiscow,

可以分享一下你對Tom Lee同柏斯的看法嗎?
thanks.

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-28 01:12 發表
又唔可以咁講呀... 教錯野.. 教壞野 好多手尾ga...~

我有睇過香兒 個班 因為朋友在香兒教... 我覺得唔錯

我聽佢地講... 其實 TL 個Yamaha course 係唔跟日本果個... 係佢地自己作的~ 因為日本個Yamaha course 去到 ...

我不想我小朋友一想起音樂就只有和媽咪單對單的畫面﹐也希望他能夠在大夥兒唱遊裡學習和成長﹐並吸取其他音樂課程和老師的長處。

原帖由 bbpeter 於 11-2-27 21:59 發表
其實你咁利害,點解唔自已教呢???
我相信你都一定有耐性, 有系統咁教你囝囝啦!!

我之前有看過其他bk媽咪的comments﹐香兒音樂啟蒙班的口碑似乎...一般...

但非我親身經歷﹐不作評論﹔而我小朋友就返Yip's和Tom Lee﹗

原帖由 nc2000 於 11-2-28 00:24 發表

點解吾留0係Tom Lee 讀埋JMC?

原帖由 babellt 於 11-2-28 17:53 發表
咁HKPPEA 既kinder beat課程又如何??
小女係TXX LXX 就快完成 Musicwonderland...  我還未決定是否繼續讀為期2年既高一grade課程.......

但我始終想係同一間學校學哂成個課程. 這樣比較會有系統...  

有冇媽咪可 ...

我覺得JMC比Music Wonderland更值得上,因為要學聽唱彈唔少歌. MW主要係聽唱為主. 我果班既老師好好,會夾雜少少樂理知識添.

不過,2年唔容易捱架,要有心理準備先得!

Exactly! 我個仔返JMC﹐不足半年﹐已經由最初12 pairs﹐變到得5 pairs。我好希望其餘4 pairs都同我一樣打算堅持讀完為止﹔我怕人數太少﹐個班會取消/改另一個時間(同另一班合併)。

原帖由 share123 於 11-3-1 09:25 發表
我覺得JMC比Music Wonderland更值得上,因為要學聽唱彈唔少歌. MW主要係聽唱為主. 我果班既老師好好,會夾雜少少樂理知識添.

不過,2年唔容易捱架,要有心理準備先得! ...

我個女由3歲2個月開始在TL上Music Wonderland. 現在是JMC BK3了, 佢完左MW後,都有想過轉去葉氏,主因是不想要親子班, 加上想同埋朋友仔一齊上. 阿女考到入葉氏的LEVEL 3. 但老師竟然說LEVEL 3之後要溫書. 回來後我們猶疑了很久, 音樂是for enjoyment的, 不想變成另一學科. 終於留翻在TL. 不過現在發覺選擇正確, 阿女在JMC BK1尾開始另跟私人老師學彈琴. 但因為JMC已為阿女打了基礎, 所以學得都幾快. 雖然JMC是教do re mi, 但要轉成C D E一點都不困難, 幾乎可以即刻做到, 現在還可以互換TIM.
JMC其實是指向KEYBOARD同作曲的, 但當中聽力的訓練和拍子的訓練很好.
我也問過友人之子在葉氏學成點, 但她只說每個LEVEL都有考試, 見兒子學得不錯, 但其音樂班最終是指向合唱團的, 以搞擊樂和樂理為主, 沒有KEYBOARD玩. 其子也是同我女兒差不多時間學琴, 但所學了的樂理, 到彈琴時應用, 則不太能做到, 相反我個女則彈得不錯, 看譜, 聽音都可以.
所以我都會VOTE FOR TL. 而且個人覺得葉氏好商業化, 不喜歡.
至於柏斯則不太清楚了. 但我不贊成親子音樂班. 因為一班小朋友的進度真的可以相差好遠, 若自己是進度慢的, 會跟得辛苦, 若是快的, 又會比其他人拖慢. 其實TL都有點這個情況, 不過他的FOCUS不只是琴, 所以拖極有個譜. 加上TL好均真, 每4堂付一次學費, 隨時停學都可以.

原帖由 yinglongma 於 11-3-1 17:40 發表
我個女由3歲2個月開始在TL上Music Wonderland. 現在是JMC BK3了, 佢完左MW後,都有想過轉去葉氏,主因是不想要親子班, 加上想同埋朋友仔一齊上. 阿女考到入葉氏的LEVEL 3. 但老師竟然說LEVEL 3之後要溫書. 回來後我們 ...

我大女係上完JMC先開始學琴,所以看譜都有d難架,不過依家學左7堂,好似都catch up得幾快.我都贊成早少少開始學,配合JMC課程一起上,但要問下自己有無甘多時間+精力投入系音樂果度,因為兩邊都要練琴,我覺得都幾唔容易,所以咪上完JMC先開始學琴囉
‹ 上一主題|下一主題