用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有細B既家長........
樓主: GAT
go

有細B既家長........ [複製鏈接]

唉....我仔係11月尾細B, 现讀緊K1, 今年幫佢報左3間出名嘅幼稚園想話repeat K1。但全部waiting或reject.  
唯有留係原校repeat, 咁好唔好呢?  还是照上K2?  

老師意見係可照上K2, 因她觉得阿仔與同龄班上細B比較是不差。但我覺得他的小肌肉唔太掂, 同佢說話發音不準 (s音), 但係原校repeat會否不好, 大家有セ意见?

應該相信原校老師意見最準確.

回覆 40# DGJS 的文章

但做超大B又担心有D學校唔符合資格報K1. 总之就煩啦!

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

同意

通常repeat K1也是為了考到更好的幼稚園呢!

原帖由 QQilky 於 11-3-2 17:30 發表

如果原校的話就唔好repeat la
我怕你囝囝見返舊同班同學, 會覺得怪怪的
點解唔係同之前d同學同班ga
可能會唔開心
可況...老師都話可以照上k2
k1 唔係為咗學校的話 我都唔會repeat
話哂k1 都係玩玩下咁 ...

同意,囡囡當年有好o既offer repeat k1,但老師話囡囡得所以照升k2,不過真係追得幾辛苦.如果有得再揀和冇其他因數(eg birth rate),我會揀遲一年入學.
原帖由 w_y 於 11-3-1 14:18 發表
應該相信原校老師意見最準確.

咁,不如做左细B先!

原帖由 GAT 於 11-3-2 16:59 發表
但做超大B又担心有D學校唔符合資格報K1. 总之就煩啦!

點解冇人講吓8月b呢?唔大唔細又冇得repeat多年

我亞 b 係 0710 尾, 係一間幾好既學校讀緊 k1, 學術上都 ok, 但係個人好唔定.

同班中大 b 相比, 雖然 d 野佢係識, 但係信心唔夠咁... 不過學校係唔可以 repeat (有 k3 學長話佢當年都有咁問過)....  所以都唔知轉唔轉佢做超大 b 好 (轉就可能比多 d 信心佢, 但係就要離開一間好學校)

8b係中B啦!好多10, 11Bmama都咬實牙根用盡辦法幫個細B8月已經比人大幾個月啦。

其實12月做超大B的是比較平常。11月的超大B已經很少了。我從來未遇過10月的超大B

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-3 09:33 發表
點解冇人講吓8月b呢?唔大唔細又冇得repeat多年

原帖由 DGJS 於 11-3-3 15:10 發表
8月b係中B啦!好多10月, 11月B的mama都咬實牙根用盡辦法幫個細B。8月已經比人大幾個月啦。

其實12月做超大B的是比較平常。11月的超大B已經很少了。我從來未遇過10月的超大B。

...

28個月同27個月發展差不多,我個重係8月尾,o甘就classify了中B

我亞仔有個同學就係10月份嘅超大B,的而且確特別知「訂」,特別醒。

原帖由 DGJS 於 11-3-3 15:10 發表
8月b係中B啦!好多10月, 11月B的mama都咬實牙根用盡辦法幫個細B。8月已經比人大幾個月啦。

其實12月做超大B的是比較平常。11月的超大B已經很少了。我從來未遇過10月的超大B。

...

So the learning difference is obviously on K1? Take for reference, SC  have  small b classes at K1.  At K2 there have been no small b class la?

接受现实, 不要想这么多了!

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-3 15:16 發表

28個月同27個月發展差不多,我個重係8月尾,o甘就classify了中B

You are so lucky to know one. Oct Super Big B is obviously smarter than normal B especially in K1.

原帖由 pomama 於 11-3-3 17:08 發表
我亞仔有個同學就係10月份嘅超大B,的而且確特別知「訂」,特別醒。

yeah, 我知 spk & spn 都有幾個
尤其係 spn - 因為佢地 30/9 cut off, 所以有前年 10 月頭既超大 b...

原帖由 pomama 於 11-3-3 17:08 發表

After seeing so my opinions, maybe I will chose:

1. apply for K1 in 9/2011 as small B;
2. start PN in 1/2012;
3. if no good school offer just continue K1 in the PN school.
4. Then apply one more time as super Big B in 9/2012 & hopefully can get into a really good school - then repeat there for K1.

If anyone has other suggestion for me, thanks for sharing!
‹ 上一主題|下一主題