用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好煩躁,收到york面試信
樓主: 梅媽媽
go

好煩躁,收到york面試信 [複製鏈接]

我囡囡也是細囡,面試機會難得。
告不到假唯有早退去面試。(TT)

我是小學教師,教過很多約克畢業生,他們程度都好高,特別係英文,學習方法也屬靈活一類~所以都有入申請表~

我從來冇講過入面既老師唔好. 亦冇講過佢地D學生英文唔叻 (因為我真係唔知)...我當初都有入紙APPLY呢間學校, 因為:
1. 朋友APPLY過話易入. 我小朋友係細仔, 所以希望有機會
2. 呢間學校歷史悠久
如果冇天主教單野..我都會請假去考...但世界日日變... 佢以前好並唔等於而家/將來係好/壞....
從頭到尾都係話間學校OFFER OPTION俾小朋友俾錢買宗教信仰呢個做生意手法唔好... 用呢個"事實"去判斷間學校會"有機會"灌輸小朋友不好既價值觀... 所以唔希望"自己"小朋友去博... 亦想從而表達俾樓主知如果時間安排唔到都唔需要煩躁.... 就是這樣....

OFF TOPIC: 學校先生係校長請..決定俾咩學生入讀... 攪D咩活動...校長都會參與...如果大家話校長做過咩都唔緊要.. 對小朋友冇影響... 咁呢D又係咪客觀意見?... 而我用天主教單野去批評間學校唔好就叫主觀意見呢??

真正既天主教小學都唔希望升上黎讀小朋友係"假"教徒.. 第時小朋友因為呢個原因入唔到心儀既天主教小學又可以怪誰? 我唔想"博"就係呢個原因... 我講過.. 我先生家庭代代都係天主教徒. 就算我自己本身唔係教徒.. 對呢件事反感亦非常合理....

醒目開學勳章

(版主溫馨提示:
再次提醒會員,由於文責自負,請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。)

會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。

要懂得憐憫、謙卑和寬恕體諒,人誰無錯呢?

原帖由 wishwong 於 11-3-30 10:27 發表
咪係...逼人認同間學校係好野...
我開初都係安慰樓主安排唔到時間都唔洗可惜之麻...大把好學校揀....

多謝你呀, 算啦,我已經解決左個問題啦.
係啦,你最後決定返邊間pg呀?

醒目開學勳章

Since 樓主's issue has been resolved, this thread is now closed (with the consent from 樓主).

版主 Ian
‹ 上一主題|下一主題