用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分失手!
樓主: FISHMA
go

呈分失手! [複製鏈接]

me too , 從未試過的新低點...
點算.

如REPEAT 5 年級... 後果會如何,
如轉校REPEAT 5 年級... 後果又會如何.
如不REPEAT.... 那怎辦,

佢系一個識認能力超慢的人...

原帖由 FISHMA 於 11-6-16 16:26 發表
  全軍覆沒... 可以點做?

呈分期間,應儘量減少補習,只揀確實能力不足的一科兩科來補,否則隨壓力而來的將會是小朋友的厭學情緒,十幾歲正好是開始反叛了。
小升中,又不是考大學,家長們放鬆些情緒,才能更好地引導小朋友。人生本來就是不斷跌倒,又爬起的過程。只要小朋友敢於面對挫折和積極進取,比考入任何名校都重要。

醒目開學勳章

回復 1# kuromima 的帖子

我都聽過小五呈分試考得不好而考慮留班。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2134246

從古至今,留班不是什麼大不了的事,因為成績不好而留班的,大有人在啦。

如果官津小學冇位給您小朋友,您又會否考慮私校呢?  有質素的私校又會衡量小朋友的水平,不知能否留P.5都係未知之數。

我自己會考慮:

- 小朋友基礎小學底子如何。

- 有冇決心先,能否痛定思痛,即使留班都不能用曾經失敗的方法及態度去讀來年的書。(心裡準備是必須的)

太多變數,問問老師先啦!

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-17 19:38 發表

呈分試 ( 派位用 ) 是要看分數的 , 中 / 英 / 數 ( X 9 ) , 常 ( X 6 ) , 視 & 音 ( X ? ) . 有一定的計法 . 不是計名次的 .
所以有全港排名及全區排名 .
一般 P.5 / 6 是不提名次 , 除了全級頭幾名 . ...

我阿仔學校有排名次, 由頭排到尾. 可以方便家長選中學用.

我個仔上年呈分試前, 我已經叫老公唔好比太大壓力個仔, 唔需要提佢呈分試的重要, 佢唔細喇, 會知道個重要性, 其實學校d老師會提佢地, 會講呈分的目的及重要性, 唔使我地再去提佢, 加添壓力.
考試當日我只會問佢, 你嘅精神情況是否良好, 會唔會好緊張, 如果覺得唔太精神, 我會叫佢早會前唔好溫書喇! 揾d同學傾下計, 放鬆下, 千其唔好緊縮, 否則弄巧成拙. 結果三次呈分試都考到理想成績.

仲有2次可以追, 唔好太絕望!

原帖由 kuromima 於 11-6-20 09:52 發表
點算.

...

原帖由 kuromima 於 11-6-20 09:52 發表
點算.

...

原校留班 , 除非阿仔是考最尾幾個 . 否則末必會比 .
轉校留班 , 不知成績是否一定能提升 . 但這個年紀有d細佬已步人青春期及反判期 . 一定要同阿仔商量好轉校后轉變 , 否則待轉了才出現性格反判 . 后果更嚴重 .

如成績不理想 . 或許是細佬能力末出或失手 . 可在下兩次呈分試再努力 . 看看能否提升 . 或選校時選一些校風好但成績要求較底學校 .

留班: 即沒有机會..(因她不會是最尾幾尾, 每科都系低空飛過.
轉校: 這也是我十分担心的問題.

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-20 16:35 發表

原校留班 , 除非阿仔是考最尾幾個 . 否則末必會比 .
轉校留班 , 不知成績是否一定能提升 . 但這個年紀有d細佬已步人青春期及反判期 . 一定要同阿仔商量好轉校后轉變 , 否則待轉了才出現性格反判 . 后果更嚴重 .

...

原帖由 FISHMA 於 11-6-16 16:26 發表
  全軍覆沒... 可以點做?

Hi,Fishma

路過見到你的憂慮,身同感受。
話說小女上年5年級呈分試科科魚生粥(平常測驗無A有B),大失所望!
即時要做心理輔導,了解失手原因,切忌責罵。幫助方法不外乎補習+溫習,尤其平常默書,不容有失!
原因小女在一次升中面試時(直資),老師問小女一條問題及講以下理由:
1:何解6年級成績有明顯進步?
2:默書成績係睇到小朋友平時有無用功溫習
喺惶恐三個月之後接到取錄通知,開心+興奮!
建議嚟緊暑假、學期、假期,針對性補習(小組+私人),再加獎勵,等囡囡知道有家人支持。
希望可以舒解你憂慮!
‹ 上一主題|下一主題