用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐
樓主: happyjade
go

诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐 [複製鏈接]

princesssnowy 發表於 13-10-9 23:48
港爸港媽也想找個解決辦法!也想找個出路呀!

除了叫我們和諧和包容,請問我們還有什麼可以做? ...
愛, 和諧同包容唔係同呢班人講既, 你既仔女將來長大俾呢班人既後代排斥失意的時侯, 佢地不單唔愛同包容你既仔女, 仲加多一腳送你既仔女一程....... 請記住, 呢一腳係你今日有份愛同包容佢地你的仔女既!

誠心回應:
大陸人讀大陸幼稚園最好!
香港人讀香港幼稚園最好!
冇納過香港稅又用香港任何福利係最唔好!

AJH    發表於 13-10-17 15:45

回覆:诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐

為何要我地香港人融入你地接受你地,你地地方咁大人咁多,塞入來細細既香港,搶我地床位,搶奶粉,宜家又搶學位,最近仲迫埋入黎北區住推高哂樓價,有冇唸過我地,黎到仲大聲夾惡鬧人,隨處大小二便,整污穢地方隨處拋垃圾,排隊打尖,本來北區好和平好好,都比強國人破壞得好慘,攪到我地港b冇奶粉冇書讀係邊d人害?

尋晚睇新聞透視, 訪問個雙非家長, 佢地話用廣東話面試係歧視, 佢同外國人做生意外國人唔識英文佢都會千就佢.............

原來, 佢認為雙非係我地嘅客呀!!!  (暈....)   真係唔知去劍橋牛津同咩做語言面試呢!!!

orangebb 發表於 13-10-18 08:49
尋晚睇新聞透視, 訪問個雙非家長, 佢地話用廣東話面試係歧視, 佢同外國人做生意外國人唔識英文佢都會千就佢 ...
如果大6人係咁明白事理又講道理嘅,就唔會有今日咁嘅環境啦!

回復 irene_the_pooh 的帖子

引用:尋晚睇新聞透視,+訪問個雙非家長,+佢地話用

原帖由 orangebb 於 13-10-18 發表
尋晚睇新聞透視, 訪問個雙非家長, 佢地話用廣東話面試係歧視, 佢同外國人做生意外國人唔識英文佢都會千就佢 ...
九龍塘啲私校真係有得揀面試語言喎,英文或國語都得。

crystal媽咪  but I think some B6 also can't spell in English.  發表於 13-10-26 09:19

tkinwong 發表於 13-10-24 01:17
九龍塘啲私校真係有得揀面試語言喎,英文或國語都得。
有D兩文三語或國際幼稚園,佢地確係會收母語唔係廣東話唧人,因佢地課程都唔係廣東話。
但我估而家淪陷咗嘅幼稚園教學語言應該係廣東話,咁嗰D連面試十分鐘嘅廣東話都聽唔明嘅人,入到去都大家辛苦啦!

orangebb  說得對 !  發表於 13-10-26 12:06

回覆:irene_the_pooh 的帖子

話到明是私立,讀得的父母都捨得比$,也願意比$,在商言商,你要求咩語言教學都得。

但而家我地系針對嗰班冇錢的雙非(可能有,但貪心嗰班),來香港搶床位、爭福利,拎著數,仲要理直氣壯.....唉

orangebb  說得好, 用私校同收學卷學校比, 都唔係好恰當!  發表於 13-10-26 12:03

BBilly 發表於 13-10-25 22:42
話到明是私立,讀得的父母都捨得比$,也願意比$,在商言商,你要求咩語言教學都得。

但而家我地系針對嗰班 ...
其實肯比$嘅大6人已經唔受歡迎,始終文化教養方法唔同,我唔相信有香港家長想自己仔女嘅行為似大6人!
至於嗰D白但嚟攞福利霸資源嘅大6人,受歡迎程度更可想而知!
‹ 上一主題|下一主題