用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
樓主: MonBaBa
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

我都已交留位費

我都交左留位費
好開心
個人鬆曬

我想問交留位費的 DEADLINE 係幾時呀?

回復 43# chanwendy 的帖子

should be 19/09 for the batch.

回復 42# codymimi531 的帖子

congrat.

請大家注意不是想像輕鬆,同一星期評估幾科,3號1.中默2課2.常識2課,記字都記死;4號英默一個unit;7號4課大評;我錯了.

Re: cat28 christy

我想問你既小朋友今年讀幾年級?

回復 46# cat28christy 的帖子

Hi, cat28christy, "我錯了"的意思是否你選了一間以為易讀的學校, 原來是這麼難的嗎?還是其他意思? 小朋友現讀幾年級? 可否說說學校的其他資訊比我知嗎? 因小女來年會讀此校, 謝謝.

我剛接到電話 5/11 面試, 個職員話要見一個鐘.  想問吓係一個鐘包埋見家長?
如果只得一名家長去, 對結果有冇影響呀?
仲有想問吓內容係咪好簡單架咋, 要串字同加減數嗎? 而家長部份會問咩架?
收咗線先醒起唔記得問埋佢上次留位費後仲有幾多位剩添.

回復 46# cat28christy 的帖子

cat28christy,  

好似幾多評估喎, 你仔仔應付得辛苦嗎? 係每次樣樣少少定好多? 你大住肚仲要幫佢溫習, 一定好辛苦, 加油呀!

回復 49# chanwendy 的帖子

先係小朋友見半個鐘, 因成個半月前, 我都唔係好記得, 只記得有問中文字點讀, 同有D遊戲玩.

之後輪到家長+小朋友一齊見, 問下點解揀呢間學校, 教養小朋友最難是什麼等, 然後外籍老師拎住本portfolio問阿仔入面D內容, 都係幾句啫, 唔駛擔心

祝你囝囝面試順順利利!!

chanwendy
你好呀, 我今日都收到電話5/11去面試, 我約左11:30, 你呢? 我依家都係好緊張, 最怕到時仔仔面試時唔出聲, 咁就慘啦.

我今日有問過o個日要帶d咩去, 佢話唔駛帶野, 咁其實帶埋portfolio係咪好d呢??如果帶, 駛唔駛要做得好專業好靚架?

之前interview 完的家長可否比D意見呀??謝謝

回復 52# Avis@amy 的帖子

portfolio 唔係交表時交?

我都收到call喇, 9:30

我當時只係交左學校張form, 我唸住如果要再比protfolio時, 面試時再整o個靚d去. 同埋帶埋仔仔d証書去lor

咁依家需唔需要再整呡??

回復 52# Avis@amy 的帖子

我囡囡不太願透露考d乜, 她只說考了數學填充, 問了英文及中文題目(類似姓名, 幾多歲等等簡單問題), 大約半小時就完成, 之後面見家長, 一個老師+一個普通話老師, 問了點解會選擇這校? 平時同囡囡做d乜? 我感覺到學校著重家長誠意多d, 祝成功.

原帖由 Avis@amy 於 11-10-11 00:22 發表
chanwendy
你好呀, 我今日都收到電話5/11去面試, 我約左11:30, 你呢? 我依家都係好緊張, 最怕到時仔仔面試時唔出聲, 咁就慘啦.

我今日有問過o個日要帶d咩去, 佢話唔駛帶野, 咁其實帶埋portfolio係咪好d呢?? ...

我係 11:00 呀.  我冇諗住交 profolio 喎, 我交表時已經夾埋咗興趣班的證書, 我冇考任何公開試, 都冇其他 cert.

又可能普通話老師, 又可能會見 net, 咁即係大人細路都要操定英文同普通話啦.

多謝大家的提示, 大家努力啊!!

其實你地有無問你地D仔仔囡囡鍾唔鍾意嶺南呀? 而我就有問我仔仔鍾唔鍾意, 佢話呢個係佢第三志願,第一係協和, 第二係聖多馬....同我個意願有D唔同. 好想o係呢段時間可以令佢鍾意多d嶺南, 真係怕佢因為唔太鍾意呢間學校而令佢面試有問題,     我知如果佢可以讀到嶺南佢一定會愛上這間學校..

我上年同今年都同亞去過一次開放日, 佢兩次都玩得好開心, 我問佢鍾唔鍾意, 佢話鍾意, 再問佢點解, 佢話因為有遊戲玩.  我話佢知真係讀書時係冇遊戲玩架, 佢當堂面色一沈, 但之後都係話鍾意既.
‹ 上一主題|下一主題