用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測考分數,你地一般幾多分先收貨?
樓主: To_Ma
go

測考分數,你地一般幾多分先收貨? [複製鏈接]

To_Ma請check Pm.

回復 4# To_Ma 的帖子

呀仔英文科底面共有6頁,其中一頁後幅佢完全搵唔倒,所以冇做但全部都識做。叫極dubble check又唔check,真係激c人,一頁已冇咗10分再加2題大意,真心疼。

原帖由 kkhon 於 11-11-2 00:18 發表
呀仔英文科底面共有6頁,其中一頁後幅佢完全搵唔倒,所以冇做但全部都識做。叫極dubble check又唔check,真係激c人,一頁已冇咗10分再加2題大意,真心疼。 ...
要今晚在家才可回你pm, 用唉瘋成曰都睇唔到。

仔仔英文都係三張紙,底面,之前我又係怕佢漏做or 跳頁,不斷要提醒佢要留意頁底做到第幾頁,頁數有冇連貫等,因校長提過曾有其他學生有咁嘅case, 攪到我心驚膽跳,因以前kg 測考卷是不會底面的,怕佢一下子不留意,始終而家小學了,真的不可像從前放鬆,其實kg我是頗放鬆佢的,始終kg時間是小朋友最應冇壓力的成長期,名次又不代表什麼,而且kg都谷到啲學術比佢,所以kg時我地每晚都是親子玩樂時間:)

小女今年P.1, 第1次測考成績3科90以上, 但英文得71分,我都收貨,因為係第1次,而且佢真係有認真溫書,有唔識及大意的, 希望下次佢會好D.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

醒目開學勳章

如果份卷真係好深而佢唔識,幾多分我都會接受,但係錯響大意,我就好嬲,例如題目寫 550-233,佢寫計法時,寫成500-233!激到我彈起!

間學校咁深,總之科科合格就好開心,有好多學生死讀爛讀都系6x分,咁唔通打死佢咩!總之,自己盡晒力同佢溫,考出黎系咩成績系控制唔到既

我個女文字題答案係啱=5 ,但係條式4-9=5,你話C未,明明3+4=?係識計,佢無里頭計左係=5!佢話睇錯左上面果題D數字,撈亂左!就係咁扣左5分....

回復 5# KT0603 的帖子

”婆婆“ 個句說話令我 笑左出來。

我女兒都係一個頭蝦。

回復 2# ms.aeroplane 的帖子

小朋友測考百態真係唔知好嬲定好笑+.+

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

講起小朋友大意,真係一匹布咁長,明明係減數,個仔都可以變成加數來計

基本上,九字頭收貨!好彩暫時的成績都系,不過都要睇份卷有幾深!今次科數仲拎到100分!

醒目開學勳章

My son, too!!!

原帖由 kwan1981 於 11-11-3 22:49 發表
講起小朋友大意,真係一匹布咁長,明明係減數,個仔都可以變成加數來計
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 To_Ma 於 11-11-1 07:39 發表

我都想,心底裏都想唔俾太大壓力佢,紿終學問追求是無止境的,但終歸現實,有時真係要身不由己廹大家變成追分一族。

你話"希望",咁有冇做到呀!?。  :P ...

無黎幾日添。
我個小朋友才剛小一,之前無測過驗既。
不過剛剛收到晒所有成績,科科都9字頭,以大家既standard睇,都會"收貨"。
但我想講,其實如果個仔只得更低既分,如果只講"收唔收貨",我都會"收貨",因為佢係我個仔,佢做得好唔好,我都會接受,但會檢討原因,同時想方法去挽救佢既成績。

咁唔通唔合格就唔收貨咩,佢考成點都要收貨假啦,自已既仔女黎假,如果系伙計都話炒左佢ah,唔通考得唔好就送左佢去保良局呀!佢地一出世,依一世就系自己仔女呀!
唔收貨,我做唔出喇,自己都讀過書啦,唔好同人比較啦

Even I'd set a standard before such as 90 marks or above; I'll find that the targets  will retreat as they get promoted to higher form.

As a parent, I recently come to an understanding that, whatever marks the kids take, we need to learn how to accept and put it down in order to keep ourselves alive...

我絕對贊成你講^^
原帖由 pamelaywy 於 11-11-1 10:48 發表

贊成. 我會睇下份卷程度, 扣分地方去衡量.
見到份卷基本上佢識晒, 但係得90, 因為睇錯唔小心, 我會唔收貨.
睇見份卷 (esp 語文), 有些作句子, 問答或課外題o個o的, 就算大人答都有機會失少少分, 咁就算佢80, 我都 ...
‹ 上一主題|下一主題