用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: beckylai
go

崇真幼稚園結果.. [複製鏈接]

醒目開學勳章

啱啱睇左信箱, 仲未有...

Reject 左~ 好傷心呀

醒目開學勳章

回覆 43# cherryird 的文章

國際~
可以點做呀宜家?

收到信了...我兒子考到下午班, 要在11月15日去交留位費...但這幾個星期還要去別的龍校面試..大家一起加油吧!

我都未有信~~~終於忍吾住打左去..因為好多朋友都好關心我,d朋友識既人都已經有消息,而我仲未有信,所以我就打去問問啦!!!校務處位小姐話,尋日已經寄埋最後一批信,最遲應該聽日都會收到!
中纖,WAITING,REJECT....點都有封信的,大家耐心等...GOOD LUCK to all of you !!!!!

silvia_ng

差唔多4年前我都係bk私下問過你意見, 最後大仔係ttk渡過了3年的IK班.  當年真係好多謝你俾既寶貴意見!  

今年幫細仔報, 結果係rejected.  估計係阿哥無係度讀祟小, 細仔係大B, 當日都表現唔錯.  真係趺哂眼鏡!!!  : (

原帖由 silvia_ng 於 11-11-9 11:44 發表

嘩....咁難攪? 真係係樹5年來都未聽過有呀哥/家姐讀緊都唔收細果個....乜今年真係咁恐怖?! 我朋友又係大仔同我仔仔同年畢業, 細妹今年考都唔收。真係撞鬼...

而家只好等5月, 同埋其間多d做下家長義工, ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

想問UNABLE OFFER = REJECT 嗎?

原帖由 WinkyLee 於 11-11-10 00:27 發表
silvia_ng

差唔多4年前我都係bk私下問過你意見, 最後大仔係ttk渡過了3年的IK班.  當年真係好多謝你俾既寶貴意見!  

今年幫細仔報, 結果係rejected.  估計係阿哥無係度讀祟小, 細仔係大B, 當日都表現唔錯.  真係 ...

唔知你呢個推測正唔正確, 不過此舉真係令到一眾有呀哥家姐讀緊崇幼/崇小既家長大失預算。(你個case反而唔洗唸兩個分開返學)

不過對於冇關係人士黎講, 就真係覺得好公平...真係有人歡喜有人愁

而家打算點呀? 寫下求位信嗎? 我上次有機會問個老師, 佢話自己朋友介紹入去都唔收, 所以真係"大公無私"到痺...

我其他朋友仲唸住"坐定粒六", 考得一兩間, 所以而家頭痕到爆。你考左幾多間呀?

cancel cancel

其實好似無一間學校會話有兄姐讀的一定會收wow!老實講,如果有學校夠膽這樣說,好危險呢!

我知TTK都無講明係"優先取錄" .  

你說錯了, 我住TKO, 區內有間幾出名有的幼稚園, 口俾唔錯, 交表時佢地講明會"優先取錄" old students.

原帖由 BBG1 於 11-11-10 16:48 發表
其實好似無一間學校會話有兄姐讀的一定會收wow!老實講,如果有學校夠膽這樣說,好危險呢!

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

無錯, 今日去係"談幼稚園"個邊, 都有不少話讀緊ttk既係waiting咋.  

我幫細仔報左幾間.  未知結果.

原帖由 silvia_ng 於 11-11-10 14:08 發表

唔知你呢個推測正唔正確, 不過此舉真係令到一眾有呀哥家姐讀緊崇幼/崇小既家長大失預算。(你個case反而唔洗唸兩個分開返學)

不過對於冇關係人士黎講, 就真係覺得好公平...真係有人歡喜有人愁

而家打算點 ...

可能是我見識少呢!我女讀緊果間都無話有兄姐讀緊優先的呢!如果有優先,我今年就唔洗和大家爭位了!(我女讀緊九龍區所謂有少少名氣的一條龍)

原帖由 WinkyLee 於 11-11-11 10:07 發表
我知TTK都無講明係"優先取錄" .  

你說錯了, 我住TKO, 區內有間幾出名有的幼稚園, 口俾唔錯, 交表時佢地講明會"優先取錄" old students.

BBG1你太謙嘞~
其實咪就係名校同村校分別..... 就算優先取錄都要面試合格先得格.

"九龍區所謂有少少名氣的一條龍"都唔休收生, 係咪? 希望你小朋友可以同姐姐一齊返學啦(咁TT應該唔係你首選?)

第二個post見到你, 你囡囡好成熟, 佢間學校應該係好注重德育個間. 我估/希望TT都係.

Sylvia有咩意見?

原帖由 BBG1 於 11-11-11 10:16 發表
可能是我見識少呢!我女讀緊果間都無話有兄姐讀緊優先的呢!如果有優先,我今年就唔洗和大家爭位了!(我女讀緊九龍區所謂有少少名氣的一條龍)

...

收到信啦。主流下午班。好開心啊!! 感謝主!
呢間系我們的首選。所以都唔會再考其它學校啦。

原帖由 silvia_ng 於 11-11-9 11:44 發表

嘩....咁難攪? 真係係樹5年來都未聽過有呀哥/家姐讀緊都唔收細果個....乜今年真係咁恐怖?! 我朋友又係大仔同我仔仔同年畢業, 細妹今年考都唔收。真係撞鬼...

而家只好等5月, 同埋其間多d做下家長義工, ...

唉, 弊在家陣我連做義工都無份呢!
不過, 我估同哥哥無係崇小讀小學無關既
始終3千幾人in, 始終都係講老師眼緣多dd

朋友個大女讀緊, 細女都係唔收,
學校真係好大功無私架!

Silvia,
對我地呢d有哥哥讀緊的家長來講係好唔方便,又要有人手帶第二個返,放學唔同位置. 我識得個朋友個細仔in根德園唔理想,學校打電話比佢叫佢個細仔in多次啦!

原帖由 2Fats 於 11-11-11 10:59 發表
BBG1你太謙嘞~
其實咪就係名校同村校分別..... 就算優先取錄都要面試合格先得格.

"九龍區所謂有少少名氣的一條龍"都唔休收生, 係咪? 希望你小朋友可以同姐姐一齊返學啦(咁TT應該唔係你首選?)

第二個post見 ...

冇咩特別意見呀, 每個家長先會最清楚自己小朋友邊間適合, 所以我地呢d都係提供資訊架咋。
‹ 上一主題|下一主題