用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Cat今年小一去私校、直資極差!
樓主: 小K
go

St. Cat今年小一去私校、直資極差! [複製鏈接]

我大女都係其中一個, 有5間offers, 等緊DGJS下星期 result, 傢下好緊張!!

原帖由 HaYi 於 11-12-16 20:59 發表
不知樓主的好學校是否只是一線的 dgs / dbs / yw / sp-co 哩幾間, 但我估同考直資私立的同往年同其它的kinder都差不多.  我見識的 sc 小朋友一般都係考8-10 間 (包括2-3間 一線, 其餘二線的), 現時每人至少己有4-5個 ...

我又唔覺得St Cat今年小朋友考直資同私立小學好差噃。我小朋友身邊啲同學仔都不斷報捷。不過你一定要係SPCC,DBS,DGS先叫好咁就冇計喇!(況且都未公佈。)
讀St Cat唔一定包生仔,我識啲小朋友家長都谷到好恆。名小係冇免費午餐架!

名幼係咁開分校,名小都係果幾間,重要轉小班,名小又自己開幼稚園,機會越來越少。

完全同意名幼唔係包生仔...我覺得父母同小朋友嘅efford先係最重要, 而sc係提供咗一個好好嘅學習環境比小朋友同有一個好完善嘅家校合作平台比家長, 可以比小朋友一個全面嘅教育.

由我呢兩年眼見, 出色嘅小朋友背後都有好努力嘅家長, 佢地考得好除咗係學校嘅功勞, 父母同小朋友嘅努力先係最重要~

SCKnight 發表於 11-12-16 22:27
我又唔覺得St Cat今年小朋友考直資同私立小學好差噃。我小朋友身邊啲同學仔都不斷報捷。不過你一定要係SPCC ...

係呀, 我身邊都有 KV 同 SC 既朋友仔不斷報捷 ..... 我絕對相信除左學校以外, 小朋友本身+父母既付出同佢考到咩小學有直接關係 , 唔會只係入邊間 K 就決定既  

deleted......due to not familiar with the new function here
‹ 上一主題|下一主題