用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 大家如何排位
樓主: yiptszman10
go

Net 12 大家如何排位 [複製鏈接]

回復 SCKnight 的帖子

叩門係難,不過抽左獎先喇。
抽獎甲部可以跨區,機會太小,不理。以下是以乙部餘下九成學位,以非常非常粗略的方法推算。試下計算抽聖若瑟有幾難
成曰聽人話某某學校在乙一已派哂,所以
假設華仁上午在乙一已派哂25男假設軒小上午在乙一已派哂22男23女
假設聖雅各在乙一已派哂21男21女
以下學校就算派唔哂,都應該差唔多喇。
就當華仁下午在乙一已派左25男
就當軒小下午在乙一已派左22男23女就以上,己有115個男孩不是選聖若瑟。
今年沒有從別區借位,相信乙部約662個位可滿足所有學生。
容易計數,假設有一半是男331。又好大膽假設剩低全部(331-115)=216位男生乙一選聖若瑟。
這樣.........70個位/216........= 0.32407407407407407 .......
好似有三成以上機會喎,難得過果d直資,二三千人爭百幾二百個位。當然好唔命還看你的隨機號碼.

Net 12只有 694個學位.
今年不用借位,當 700個,一半是男生 = 350個.
約 300個 choose 乙一 St Joe,有63個位分,即有五分之一機會....

甲一不是己分了 10% = 7個位,只留 63個位 for 乙部,right???

醒目開學勳章

yiptszman10 發表於 12-1-17 11:49
Net 12只有 694個學位.
今年不用借位,當 700個,一半是男生 = 350個.
約 300個 choose 乙一 St Joe,有63個位 ...

男仔機會都唔差!  女仔應該仲好wor!  因我姨甥女明年選小一.  Net 12 女仔有3間 (比男仔 St Joe, wah yan 仲多1間) 咁機會好似仲好wor! 我咁推測成立嗎?

回復 yiptszman10 的帖子

對! 乙部九成應該是62個位。夜晚眼曚曚,睇過龍D 細路就冬眠,我就重要撐大隻眼係噤計。
Adjustment, 63/216= 0.291666666666666....
不過,應該唔止25人乙一選華仁上,又唔止...重唔計少少非華裔男生....
都係幻想自己有多少少希望啫

StrongCat 發表於 12-1-17 20:04
回復 yiptszman10 的帖子

對! 乙部九成應該是62個位。夜晚眼曚曚,睇過龍D 細路就冬眠,我就重要撐大隻眼 ...

-----------------------------

St. Joe 當然是很多人的dream school. 但也有一些家長的反應是'那堆' 面口說該學校好谷喎,叫我選他時要有心理準備.
交表時我也...

Sorry ...

do not know why I cannot type chinese in my iPad....
Pls see the next post.

St. Joe 當然是很多人的dream school. 但也有一些家長的反應是'那堆' 面口說該學校好谷喎,叫我選他時要有心理準備.

When I hand in the form, I also find two boys not filling in the St Joe for Part B, first choice. One of them choosed Wah Yan ... the other choosed Henssary AM.  I wish I could stay in Li Chi Ho to see what other parent fill in ... ha ha .. This year, only Li Chi Ho and the government know the fact.

StrongCat 發表於 12-1-18 00:55
St. Joe 當然是很多人的dream school. 但也有一些家長的反應是'那堆' 面口說該學校好谷喎,叫我選他時要有 ...

哈哈....---

StrongCat 發表於 12-1-18 00:55
St. Joe 當然是很多人的dream school. 但也有一些家長的反應是'那堆' 面口說該學校好谷喎,叫我選他時要有 ...

即係點呀? 乙一第一選擇無簡到st.joe?

回復 catbabycat 的帖子

自行15分, 自殺式揀St. Joe ....
甲部, 只填St. Joe .........
乙一, 都係St. Joe ...................
無論結果派到邊間, 都預咗一家support 阿仔一齊捱. 機會多大是其次, 最重要係阿仔都算係讀書型. 比機會佢試吓喇.

StrongCat 發表於 12-2-2 00:11

乙二你簡邊間呀?

StrongCat 發表於 12-2-2 00:11

我朋友個囝,爸爸係ST.JOE舊生, 佢都無幫佢個囝簡ST.JOE, 話太谷,不啱個囝, 不想佢太辛苦.

回復 wttclh 的帖子

乙二選了軒小下。從暫定統一派位學位數目來看,似乎選軒上的人仍是比軒下多,乙二要博軒上近似自殺。
如果隨機號碼好的話,乙一都派到喇。
自行派位已自殺了一次,我不會無限復活啊。而且,有小妹在後,當是為妺妹買保險。

醒目開學勳章

回覆:Net 12 大家如何排位

今年有朋友係舊生,但佢個仔自行都入唔到華仁,好奇一問點解?
因為佢都好唔開心同唔明!

醒目開學勳章 王國長老

920pp 發表於 12-2-7 15:01
今年有朋友係舊生,但佢個仔自行都入唔到華仁,好奇一問點解?
因為佢都好唔開心同唔明!
http://www.chsc.hk/psp/psp_content5.php?lang_id=2
10分適齡+10分舊生=20分 (唔可以同時用首名子女分數)
10分適齡+5分宗教+5分首名子女=一樣20分

20既人, 大把! 所以有20分都唔可以坐定粒六架

醒目開學勳章

但朋友仔佢有25分呀!

醒目開學勳章 王國長老

果5分邊度走出黎先? 大仔果5分唔可以同舊生10分一齊用WOR, 可能係你朋友自以為25分, 查實係20

會唔會:舊生(10分)+天主教(5分)+適齡(10分)?
25分自行唔得咪好多有呀哥讀緊,呀爸呀媽教緊?!

多數男仔都揀st joe, 軒上,軒下,華仁。
若講位多就係st joe, 軒上,軒下,每間都有約120-150個位,機會大啲。st joe仲係津貼英小。但係華仁就分上午同下午,每邊約60個位,各當一個選擇,機會率少一半,又多人揀。

‹ 上一主題|下一主題