用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收左rejected letter 了
樓主: 彩陶
go

收左rejected letter 了 [複製鏈接]

回復 phoebepanpan 的帖子

我都係咁話, 唔洗死等. 大家加油, 快快趣捱到7月.

like_travel 發表於 12-3-4 21:26
so exciting ! Hope the DSS offer be confirmed soon ~ just to avoid this exciting game

睇到你筆下的徘徊已反映出你心頭的徘徊。看來你真係好緊張!
:verycold: :verycold: :verycold:

CrabPincers 發表於 12-3-3 17:37
呵, 當年, 我女SET 定DRAFT SMS1, 2, 3, 3個
代表第一志願, 第二志願......
我未上到班房

其實果一刻真係好殘忍!唔係我地大人,係d小朋友。如果你有留意果d派得唔好的小朋友,一路喊著上的士個種情境,有陣時好鄧佢地唔抵,連大抽獎運都輸埋!

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-2-28 23:45
自行而家好多學校得唔得(面試)都會通知架la,因為有好多我呢類好煩家長,成日都打電話去問,佢地嫌我地煩 ...
請問「自行」通常點通知呢?是暗示嗎?或是可以主動問得唔得?!真係好煩。如果真係唔得嘅就疊埋心水接受直資或者抽獎填表時可作出唔同策略嘛。

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-3-6 01:00
其實果一刻真係好殘忍!唔係我地大人,係d小朋友。如果你有留意果d派得唔好的小朋友,一路喊著上的士個種 ...

HM..............當年真係無乜留意WOR, 我吾見有人搭的士去搵學校, 但就見到呀媽攬住個仔係樹痛哭
亦見到有個女人派到第一志願都喊到豬頭甘(入吾到自行第二區的第一志願)
但亦見D 父母好冷靜, 同D 仔女講, 算啦, 走啦, 去搵學校啦...................

我們, 就返屋企訓大覺(之前一晚訓吾到), 但都係訓吾著, 因為係開心到訓吾著

總之, 真係一個好艱苦的一年

QuestionMa 發表於 12-3-6 10:07
請問「自行」通常點通知呢?是暗示嗎?或是可以主動問得唔得?!真係好煩。如果真係唔得嘅就疊埋心水接受直 ...

自行收生結果>>>>>>>都係會於10/7連同統一派位一齊返小學成績。因此好難知究竟是自行抑或是大抽獎入。除非兩部份你選唔同的學校。

主動問>>>>>>>>>>>>因為係教局規定學校不準向外宣佈結果,所以多數都唔會講,叫你等10/7就知。

大抽獎表格>>>>>>>>通常都係當自行唔得來填。進取之中又要穩陣。

CrabPincers 發表於 12-3-6 10:24
HM..............當年真係無乜留意WOR, 我吾見有人搭的士去搵學校, 但就見到呀媽攬住個仔係樹痛哭
亦見到 ...

唔止派得唔好果d會喊,校內成績好過佢,但派得唔夠人好都會喊。呢個係壓力釋放的問題。

我地派完成績就去飲茶順便冷靜下。飲完先回家睡一睡,晚上出去食自助餐慶祝。

like_travel  it was great !!!!!!!!!!!  發表於 12-3-6 12:05

ohnono 發表於 12-3-6 11:11
唔止派得唔好果d會喊,校內成績好過佢,但派得唔夠人好都會喊。呢個係壓力釋放的問題。

我地派完成績就去 ...

我都好渴望今年有得食buffet for celebration.  6年前真係喊左好多日, 又撲左好多日

大家加油呀

CrabPincers 發表於 12-3-6 10:24
亦見到 ...
我吾見有人搭的士去搵學校, 但就見到呀媽攬住個仔係樹痛哭 ====> i know myself.... i can't take this challenge so avoid this day but take DSS instead. (just to avoid lost control... non stop crying if got lost)

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-3-6 11:11

我地派完成績就去 ...

呵, 甘岩, 我們果晚又係出去食BUFFET 慶祝

醒目開學勳章

like_travel 發表於 12-3-6 12:10
我吾見有人搭的士去搵學校, 但就見到呀媽攬住個仔係樹痛哭 ====> i know myself.... i can't take this cha ...

我們只係IN 過一間直資, 吾收
吾知點解, 從來無諗過讀直資

樂觀點, 小朋友條路仲好長, 不要給自己同小朋友太大壓力。
名校有可能讀得唔開心, 成績好的出來工作又並非係最叻
平常心, 盡了力就好
人生無直路, 無人知轉個彎有咩風景
‹ 上一主題|下一主題